40 rokov rodisko oslavuje so štetcom v ruke

V Pálfyho paláci v Bratislave 6. novembra slávnostne otvoria výstavu obrazov kovačického insitného maliara Jána Glózika, ktorou si autor pripomenie 40 rokov umeleckej práce. Zajtra, 3. novembra nášho umelca najprv príjme podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák. Bude to nielen stretnutie maliara a ministra a stretnutie dávnejších známych, bude to omnoho viac. Bude to stretnutie maliara s časťou seba, so svojim dielom. Dielom, do ktorého štetcom vniesol vyše roka svojho života, ktorého každý odtieň, každá črta, každá línia hovoria o našich dejinách a veľkosti človeka a veľkosti maliara.

 

Ján Glózik a Miroslav Lajčák (Foto Ľudo Pomichal)

 

Ján Glózik a Miroslav Lajčák (Foto Ľudo Pomichal)

 

Glózik sa bratislavskému publiku v tomto roku už totiž predstavil. Na Ministerstve zahraničných vecí Slovenskej republiky v marci slávnostne inštalovali a odhalili jeho obraz veľkolepých rozmerov 2,5 x 4,8 m pod názvom 1150 rokov od príchodu Cyrila a Metoda. Slávnostné odhalenie obrazu prebiehalo pod patronátom Miroslava Lajčáka a obraz odvtedy zdobí jednu miestnosť ministerstva.

 

1150 rokov popretkávaných bohatou symbolikou (Foto Ľudo Pomichal)

 

1150 rokov popretkávaných bohatou symbolikou (Foto Ľudo Pomichal)

 

Minister Lajčák pri tej príležitosti Jánovi Glózikovi udelil Striebornú plaketu za šírenie dobrého mena Slovenska a za prezentáciu vysokej kvality slovenskej kultúry v zahraničí. O tom viac TU: http://www.uszz.sk/sk/miroslav-lajcak-ocenil-jana-glozika-majstra-kovacickej-insity-striebornou-plaketou-za-sirenie-dobreho-mena-slovenska-v-zahranici

Okrem uvedenej veľkoplošnej olejomaľby, na ministerstve zahraničia vtedy Glózika predstavili aj s viacero jeho menších obrazov. O tie obrazy a o tú výstavu prejavilo záujem niekoľko galérií a veľvyslanectiev, ale aj iné kultúrne ustanovizne na území Slovenskej a Českej republiky. Táto nasledujúca Glózikova výstava bude svojráznym pokračovaním uvedenej marcovej udalosti.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Tvorba Jána Glózika pokračuje v stopách kovačických velikánov insity a s jeho obrazmi sa už oboznámili takmer vo všetkých kútoch sveta. Uznania nevystali a medzi tie najnovšie patrí aj účasť na celosvetovej súťaži v ďalekom Taiwane. Vo výberovom konaní tejto súťaže sa podieľalo vyše 4000 umelcov z celého sveta - samoukov, akademikov, umelcov rôznych štýlov, techník a umeleckých smerov, z ktorých začiatkom roka vybrali šestnásť. Medzi nimi sa našla aj kovačická insita namaľovaná štetcom majstra Glózika a toto ocenenie mu otvára nové dvere, keďže sa jeho obrazy dostanú na ďalšie celosvetové maliarske festivaly a veľtrhy.

 

40 rokov rodisko oslavuje so štetcom v ruke

 

Ján Glózik (1957) začal maľovať v roku 1975. Prvú samostatnú výstavu mal vo svojej rodnej Kovačici v roku 1983 a prvú samostatnú zahraničnú v Bratislave (1992). Počas 40 rokov maliarskej tvorby si vytvoril vlastný jedinečný a rozpoznateľný štýl. Patrí medzi popredných insitných umelcov súčasnosti, má za sebou vyše štyridsaťsamostatných výstav a okrem bývalej Juhoslávie vystavoval na Slovensku, v Česku, Švajčiarsku, Holandsku, Maďarsku, Rumunsku, Portugalsku, Anglicku, Fínsku, USA, Číne, Japonsku a Taiwane.

 

40 rokov rodisko oslavuje so štetcom v ruke

 

Okrem olejomalieb bežných rozmerov tvorí aj veľkoplošné obrazy. Prvý taký namaľoval k 190. výročiu založenia Kovačice (1992), ďalšie monumentálne dielo je venované k jej dvestoročnici. Oba reprezentatívne obrazy k jubileu rodiska znázorňujú príchod Slovákov na Dolnú zem a osídľovanie Kovačice.

 

40 rokov rodisko oslavuje so štetcom v ruke

 

Medzi jeho najvýznamnejšie ocenenia patria: Prix Suisse et prix Europe de peinture primitive moderne, Švajčiarsko, 1995; II. Bienále insity Trenčín, Slovensko; Salonul international de arta naive Bucuresti, Rumunsko 1999 a Strieborná plaketa za šírenie dobrého mena Slovenska, 2015. Okrem týchto uznaní, v roku 2008 bol zvolený medzi dvesto poctených občanov Srbska a bol jedným z prvých, ktorým odovzdali nový srbský pas. Zaslúžil si ho za reprezentovanie našej krajiny vo svete. So svojimi obrazmi mnohokrát podporoval humanitárnu činnosť rôznych typov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články