42 . Rozhlasová súťaž mladých recitátorov 2015

V prednese nižších tried základných škôl v kategórii poézie tretie miesto získala Melany Medovarská zo Selenče, druhé Mariána Mikuľová z Aradáča a prvé Andrej Simendić zo Starej Pazovy. V prednese prózy tretiu cenu získala Ivana Zorňanová z Erdevíka, druhú Miluška Vranková z Kysáčac a prvú Čila Šantová z Nového Sadu. Vyššie ročníky v kategórii prednesu poézie: tretiu cenu dostala Jana Rumanová zo Starej Pazovy, druhú Kristián Balček z Kovačice a prvú Martina Bartošová z Aradáča. V konkurencii stredoškolákov a študentov v prednese poézie tretiu cenu získala študentka slovakistiky v Novom Sade Monika Bažaľová, druhú predstaviteľka petrovského gymnázia Elena Vršková a prvú stredoškoláčka Ema Kočišová zo Starej Pazovy. Súťaž prebiehala v Štúdiu M Novosadského rozhlasu a organizátorom je Rubrika programu v slovenskej reči RNS.

 

Víťazi s Annou Medveďovou

 

Víťazi s Annou Medveďovou

 

Andreja Simendića zo Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove nacvičila mentorka Lýdia Gedeľovská. Predniesol Novú rozprávku o repe z pera Ľubomíra Feldeka.

Marianu Mikuľovú zo Základnej školy Bratstvo v Aradáči nacvičila Soňa Zahorcová a spolu zvolili báseň Prečo? Pavla Grňu. Mentorka Renáta Súdiová v selenčskej základnej škole na súťaž pripravila Melani Medovarskú, ktorá zarecitovala báseň neznámeho autora Macko.

 

Súťaž moderoval Viktor Korčok

 

Súťaž moderoval Viktor Korčok

 

V kategórii prózy najlepšia bola piatačka v Základnej škole Sonje Marinkovićovej v Novom Sade Čila Šanta. Predstavola sa úryvkom z diela Gabriely Futovej Nejdem a basta! Pripravila ju Viera Fedelová. Miluška Vranková zo Základnej školy Ľudovíta Štúra v Kysáči obsadila druhé miesto s prednesom Julinkinho prvého bálu Terézie Vansovej. Pripravila ju mentorka Ľudmila Berédiová-Stupavská. Šiestačka Ivana Zorňanová z Erdevíka si zvolila Jána Turana a jeho Apolienku vrtielku. Obsadila tretie miesto a nacvičila ju Ruženka Ďuríková.

 

Úvodom sa prihovoril Ján Širka, úradujúci šéfredaktor Rubriky v slovenskej reči RNS

 

Úvodom sa prihovoril Ján Širka, úradujúci šéfredaktor Rubriky v slovenskej reči RNS

 

Zo Základnej školy Bratstvo v Aradáči na súťaž prišla Martina Bartošová, ktorá zarecitovala báseň Milana Rúfusa Medveď a komár a za prednes si domov odniesla prvú cenu v kategórii prednesu poézie vyšších ročníkov. Pripravovala ju mentorka Jaroslava Števková. Veľké myšlienky malého človeka napísal Daniel Hevier. Spoločne sa v nich poprehŕňali mentorka Mária Kotvášová a recitátor Kristijan Balček, žiak piateho ročníka Základnej školy Mladých pokolení v Kovačici. Recitátorka Jana Rumanová a mentorka Lýdia Gedeľovská zo Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove priniesli klebety. Ale len umelecké, ukryté v básni Ľudmily Podjavorinskej s názvom Klebetnice, s ktorými obsadili tretie miesto.

 

Na tohtoročnú súťaž bolo prihlásených vyše 70 detí a mládežníkov z takmer všetkých väčších slovenských prostredí

 

Na tohtoročnú súťaž bolo prihlásených vyše 70 detí a mládežníkov z takmer všetkých väčších slovenských prostredí

 

V konkurencii stredoškolákov a študentov v prednese poézie prvú cenu získala Ema Kočišová zo Starej Pazovy, členka Slovenského kultúrno-umeleckého spolku hrdinu Janka Čmelíka. Predstavila sa úryvkom z básne Miroslava Válka Slovo a nacvičila ju Miruška Kočišová. Štvrtáčka Gymnázia Jána Kollára v Petrovci Elena Vršková, ktorú nacvičila Annamária Boldocká-Grbićová, sa predstavila s básňou Marcely Veselkovej Ultrazvuk srdca a získala druhé miesto a tretie obsadila študentka na Filozofickej fakulte Univerzity v Novom Sade Monika Bažaľová, ktorá sa predstavila s prednesom básne Konstantina Simonova Čakaj ma, a ja sa vrátim.

 

Milina Florianová zdôvodnila rozhodnutie odbornej poroty

 

Milina Florianová zdôvodnila rozhodnutie odbornej poroty

 

V kategórii prednesu poézie žiakov vyšších ročníkov základných škôl bolo najviac recitátorov. Odbornú porotu tvoria: Milina Floranová, bývala zodpovedná redaktorka, predsedníčka poroty, profesorka Jana Lačoková a redaktor v slovenskej redakcii Rádia Nový Sad Rastislav Zorňan.

 

Víťazi so Svetlanou Zolňanovou

 

Víťazi so Svetlanou Zolňanovou

 

Ceny udelila Anna Medveďová predsedníčka Komisie pre školstvo pri MSS a Svetlana Zorňanová, predsedníčka Výboru pre vzdelávanie NRSNM. Ceny zabezpečila NRSNM a MSS.

Podujatie podporili Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny Výbor pre Ceny NRSNM vzdelávanie, Matica slovenská v Srbsku a Asociácia slovenských pedagógov.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #1 RE: 42 . Rozhlasová súťaž mladých recitátorov 2015Hmmm... 2015-11-10 20:31
Škoda, keďže si už aj deti všimli, že porota to nazvládla najlepšie. A navyše, aj predsedníčka poroty hneď vychádzala s ospravedlnením, že sa nám vraj pravdepodobne nebude páčiť ich rozhodnutie... Tak potom prečo dávajú najvyššie odmeny šablónovite?! A navyše, aj za básne, ktoré už roky recitujú aj niekoľkí na súťaži, že ich už aj tie dosky vedia naspamäť a vždy na tú istú nôtu... Tak sa stráca vôľa súťažiť a samým tým aj kvalitných prednesov a výberov textov bude menej. Aj tak je to asi všetko jedno. Tralala... a repka je von! :)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články