Albrecht Dürer a jeho súčasníci v Novom Sade

Výstava "Albrecht Dürer a jeho súčasníci - triumfálny sprievod cisára Maximiliána I." zo zbierky Východoslovenského múzea z Košíc, ktorú si doteraz mali možnosť obzrieť milovníci umenia vo viac ako desiatich mestách v Európe, sa z Belehradu sťahuje do Nového Sadu. Zajtra večer o 20.h bude otvorená v Galérii Matice srbskej v Novom Sade, kde zostane do 9. januára 2016. Tieto výtvarné diela, ktoré sú v zbierkových fondoch Východoslovenského múzea môžeme právom zaradiť k pokladom európskeho umenia.

 

Foto: Východoslovenské múzeum

 

Foto: Východoslovenské múzeum

 

Prehliadka je rozdelená do troch sekcií, nachádzajú sa tam diela Albrechta Dürera, výtvory jeho súčasníkov a zobrazenia triumfálneho sprievodu cisára Maximiliána I. Kurátor Ivan Havlice zostavil výstavu z grafických listov unikátnej zbierky lekára, univerzitného profesora a historika Imricha Henszlmanna, ktorý ju košickému múzeu odkázal v testamente v roku 1888.

Unikátnou súčasťou výstavy je Triumfálny sprievod cisára Maximiliána I. s alegorickými výjavmi z jeho vojen v Neapole či Benátkach, obrazmi honorárnych vojakov, ale aj sprievodom so sochami Fortuny. Skladá sa z troch monumentálnych grafických súborov - Triumfálnej brány, Triumfálneho sprievodu a Triumfálneho voza, ktoré vznikli na priamu objednávku cisára Maximilána I., ktorý sa sám podieľal aj na navrhovaní motívov jednotlivých častí.

Na tvorbe súboru 147 drevorezov sa okrem Albrechta Dürera podieľali ďalší piati umelci, ako aj Dürerov brat Hans. Za najväčšiu vzácnosť v sprievode sa považuje jeden z najstarších drevorezov - osem listov od Hansa Burgkmaira z rokov 1508 a 1511.

V Múzeu mesta Belehrad výstava bola verejnosti sprístupnená od 4. septembra do 31. októbra a o ňu vládol veľký záujem. Vzácna zbierka grafiky bola predtým predstavená okrem slovenských miest aj vo viacerých múzeách a galériách v Poľsku, Maďarsku a Česku.

 

Albrecht Dürer autoportrét (1500) – foto Wikipedia

 

Albrecht Dürer autoportrét (1500) – foto Wikipedia

 

Albrecht Dürer (* 21. máj 1471, Norimberg – † 6. apríl 1528, Norimberg) bol nemecký maliar, grafik, rezbár, rytec a matematik. Vo svojich dielach dokonale spája renesančné túžby po umeleckých pravidlách a stredovekú záľubu v tajomne. Čiernou čiarou vedel vyjadriť svetlo a tieň, priestorovú hĺbku, lesk i plastickosť.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články