Starala sa moja mať

Dievčenská spevácka skupina SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu vydala svoje druhé CD, ktorého prezentáciu usporiadali včera v novosadskom Šafáriku. Na ňom je 12 piesní, alebo zmesí slovenských ľudoviek z Vojvodiny vo výbere predsedníčky SKC P. J. Šafárika Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej, ktoré dievčence naspievali pod vedením umeleckej vedúcej Tatiany Jaškovej. Okrem predstavovania nového cédečka pomenovaného Starala sa moja mať, včera šafárikovskou sieňou mohutne znela fujara. Desať fujaristov sa s obecenstvom podelilo o poznatky získané počas dvojdňového fujarového seminára.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Speváčky: Andrea Lomenová, Andrea Múdra, Aneta Lomenová, Anna Brtková-Valentová, Daniela Tereková, Kristína Sabadošová, Tatiana Jašková, Katarína Mosnáková-Bagľašová a Vierka Marčoková-Cerovská. Ponúkame ukážku z naspievaných piesní:

 


 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Na večierku vystúpila aj ženská spevácka skupina Zornička.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Tretí fujarový seminár, ktorý prebiehal pod názvom Fujara naša slovenská, absolvovalo desať účastníkov. Seminár viedol Ján Šimiak, fujarista z Očovej. Štyria najúspešnejší fujaristi: Ivan Slávik, Branislav Kováč, Janko Mravík a Juraj Súdi, sa v roku 2016 zúčastnia na Celoslovenskej prehliadke fujaristov v Korytárkach.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články