Úspechy, zvady, sváry...

Annu Tomanovú-Makanovú, podpredsedníčku vojvodinského zhromaždenia, dnes v Bruseli zvolili za podpredsedníčku Zhromaždenia európskych regiónov (AER). Na túto pozíciu ju navrhol Výbor pre európske integrácie a medziregionálnu spoluprácu Zhromaždenia Vojvodiny na schôdzi 24. novembra, čo dnes v Bruseli bolo aj schválené. Na domácej scéne situácia cele iná: proti Makanovej dnes podal trestnú prihlášku Ján Paul, člen NRSNM, v piatok 27. novembra o zlých praktikách predsedníčky našej národnostnej rady písal belehradský denník Danas v článku Ivana Zafirovića, deň predtým politická strana Slováci vpred! a jej predseda Pavel Surový vo vyjadrení pre médiá tiež reagovali v podobnom tóne, 19. novembra Michal Spevák predseda združenia Slováci a spolužitie (SaS) podal trestné oznámenie na Annu Tomanovú-Makanovú.

Aj Anna Tomanová-Makanová ešte skôr bola zažalovala Michala Speváka a žiadala odškodné 150.000 dinárov za spôsobenú duševnú škodu a poškvrnenie povesti, avšak rozhodnutím súdu, žaloba bola zamietnutá. O tom TU: Súdne rozhodnutie.

Dňa 17. novembra Anna Tomanová-Makanová z funkcie predsedníčky NRSNM podala Ministerstvu vnútorných vecí – Policajnej správe v Pančeve Žiadosť o vyšetrenie a ochranu príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny – členov NRSNM. Urobila to po eskalácii situácie v Kovačici, kde došlo k zmenám obecného vedenia a k odvolaniu predsedu obce Miroslava Krišana (DS).

Ján Paul, člen Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) na predsedníčku NRSNM Annu Tomanovú-Makanovú podal dnes trestnú prihlášku pre obchodovanie s vplyvom a v súvislosti s trestným činom prijímania úplatkov. O tom TU: Trestná prihláška.

Diplomovaný sociológ Ivan Zafirović z Vojlovice v piatkovom vydaní denníka Danas v autorskom článku sa zamýšľa nad panickym počínaním Anny Tomanovej-Makanovej, ktorá 13. novembra domácej a zahraničnej verejnosti napísala list (http://www.kulpin.net/files/13.11.2015-makanova.pdf) na základe ktorého by sa mohlo uzavrieť, že ak nás ona nebude ďalej ochraňovať, ak bude niekto iný predsedom NRSNM, že Slováci nebudú môcť žiť bezpečne a budú nútení vysťahovať sa. Článok si možno prečítať TU:
http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/skrivanje_iza_slovacke_zajednice.46.html?news_id=311908

Pavel Surový, ktorý je predsedom politickej strany Slováci vpred!, založenej 19. septembra 2015 vo viacerých listoch verejnosti upozorňuje, okrem iného, aj na „najhoršie spôsoby, postupy a direktívy manipulovania členov Správnej rady Ústavu pre kultúru Vojvodinských Slovákov (ÚKVS), zo strany predsedníčky NRSNM Anny Tomanovej Makanovej".

Michal Spevák, prvý predseda obnovenej Matice slovenskej v Juhoslávii a predseda združenia Slováci a spolužitie (SaS) 19. novembra podal trestné oznámenie na Annu Tomanovú-Makanovú za neúčelové používanie rozpočtových prostriedkov, zneužívanie funkcie a nesvedomitosť vo vykonávaní funkcie predsedníčky NRSNM. O tom TU: Trestná prihláška.

 

Katarína Pucovská

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články