Za slnkom napoludnie

„Venujem všetkým tým Slovákom, čo v hľadaní krajšieho miesta pod slnkom nebeským, boli prinútení nechať svoju matku zem a pohli sa na juh, za slnkom napoludnie..." - takto sa hneď pri otvorení prvých strán prihovára čitateľovi autor DrSc. Ján Babiak, ktorý pod poetickým titulkom 808 - stranovej knihy Za slnkom napoludnie v podtitulku spresňuje, že ide o „sťahovanie Slovákov na Dolnú zem a ešte južnejšie". Podobne ako z názvu knihy, rovnako tak vanula citovosť a zanietenosť aj z autorových slov na včerajšej prezentácii v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v Novom Sade, pri jeho ozrejmovaní tohto svojho kapitálneho diela, ktorému venoval 25 rokov života. Veľa dní musel stráviť sklonený nad starými zápismi v historických archívoch a veľa nocí prebdieť v skladaní mozaiky pohnútok a krokov našich predkov, ktoré spôsobili migráciu, nútili všetko opustiť a ísť. Začínať život odznova.

 

Foto Martin Pucovský

 

Na prezentácii hostí privítala úradujúca riaditeľka ÚKVS Katarína Mosnáková-Bagľašová, a v mene Asociácie slovenských pedagógov, ktorá publikáciu vydala, sa prihovorila predsedníčka Mária Andrášiková. Po nej Ján Babiak predostrel a stručne ozrejmil množstvo máp, fotografií a historických záznamov, po ktoré prišiel pátrajúc v historických archívoch v Srbsku, ale aj v Bratislave, Budapešti a vo Viedni. Na základe týchto dokumentov vyvracia niektoré doterajšie historické tvrdenia, okrem iného aj to, že je Báčsky Petrovec najstaršou tunajšou osadou osídlenou Slovákmi. Podľa jeho zistenia, prví Slováci sa do Bajše nasťahovali ešte v rokoch 1719-1720. Matej Čáni (a nie Martin) do Petrovca priviedol síce omnoho početnejšiu skupinu Slovákov, ale to bolo až v roku 1745.

 

Foto Martin Pucovský

 

Jedným z recenzentov knihy Za slnkom napoludnie je Ján Jančovic z Nitry a druhým Rastislav Surový, predseda MOMS Kysáč a čestný predseda MSS. „Publikácia svojim komplexným obsahom o sťahovaní Slovákov na Dolnú zem, vhodne zapadá do celkového spracovania dejín slovenského vysťahovalectva. Dovolím si tu zdôrazniť, že Slováci vo svete sú integrálnou súčasťou slovenských národných dejín a aj preto som presvedčený, že knižka s názvom Za slnkom napoludnie, významne prispeje širokej verejnosti nielen v Srbsku a na Slovensku, ale aj v krajinách kde žijú Slováci, k ich širšiemu prehľadu a všeobecnej informácii o predmetnej problematike." Uvádza Ján Jančovic v recenzii a v odbornom posudku na publikáciu Rastislav Surový uvádza: „Ide teda o zmapovanie, o zásadných zásahoch v sťahovaní Slovákov na Dolnú zem, aj južnejšie od nej, o prezentácii celkovej problematike príchodu, prvých rokov života, školskej a cirkevnej organizácii, ich vzmáhania, ale aj úpadku na priestoroch južnejšie od Dunaja a Ipľa, v geografickej dĺžke od Transilvánie a až po Jadranské more, vlastne jej šírke od hraníc dnešného Slovenska a až do stredu Balkánskeho polostrova." Posudky oboch recenzentov v úplnom znení si možno prečítať TU:

 

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Na záver nasledoval krst knihy, ktorú posypali lipovými kvetmi. Kvety tohto stromu, ktorý je symbolom Slovákom ďaleko lietajú a, ako si to aj autor zaželal, kiežby zalietli k čo početnejším čitateľom. Lebo: „Vedieť o svojom, teda slovenskom národe... je predpokladom cibrenia národného cítenia...

V hudobných predeloch vystúpili Juraj Súdi ml. a Emília Kovačevová, žiaci Strednej hudobnej školy Isidora Bajića a program moderovala Anna Margaréta Valentová.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Kniha o migrácii Slovákov na Dolnú zem je výsledkom dlhoročného bádania Kulpínčana DrSc. Jána Babiaka, univerzitného profesora telesnej kultúry a historického snaživca, ktorý sa štvrťstoročie venúva presídľovaniu sa Slovákov, a to predovšetkým na juh od svojich prakoreňov. Ján Babiak je autorom historických kníh Keď vzlietol sokol petrovský (2001), Slovenské národné slávnosti I a II (2006, 2011), Kulpínčania na krídlach Tálie (2007) a je aj spoluautorom Slováci v Jánošíku (2013).

 

Foto Martin Pucovský

 

Ako vydavatelia pod knihu sa podpisujú DrSc. Ján Babiak a Asociácia slovenských pedagógov. Obálka, grafická a technická úprava Ján Babiak, Vladislav Medovarský a Pavel Mandáč. Jazyková úprava Mária Mandáčová. Resumé v srbčine napísal autor knihy a do angličtiny ho preložila Nataša Vidová.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #5 KnihaMilan 2016-05-17 10:00
Sko si ju mozem objednat zo Slovenska?
Nahlásiť administrátorovi
+3 #4 Pochvala svedectvuvalent, belehrad 2015-12-24 11:10
Pan prof. Dr. Jan Babiak, aj ked profesijne patriaci telovychove, desatročiami skuma a zo zistenych faktov uspešne doplna nevelku a neupnlnu knihu dejin o Slovakoch v Srbsku tiež južne žijucich od dnešnych hranic Slovenskej republiky. Robi to huževnate, dokumentovane, cituje archiva, doplna grafmi i datami. Preto dielo Za slnkom napoludnie znie (najćastejšie) presvedčivo. Dufam, že je to dielo trvalim svedkom o bohatom živote ludu, jeho inštituciach, osobnostiach, utrapach i radostiach človeka. Tu v Srbsku a na celom svete dielo Za slnkom napoludnie je i bude vyznamnym i priekopnickym zdrojom informacii, dat, koliska a uzavermy hodnotnym dokumentom pre historikov, politikologov, kulturologov, sociologov, etnologov, jazykovedcov, knazov všetkych konfesii i obyčajnych ludi. Dielu prajem zakotvenie v našich pribytkoch, čitarniach tiež pookrianie i sebaucty i sebavedomia i sebazachovy i ducha. Autorovy diela patri vdaka za pracu, lasku k svojeti a hladania pravdy o nas.
V. Valent, Belehrad
Nahlásiť administrátorovi
-2 #3 RE: Za slnkom napoludniems 2015-12-22 16:43
To je tem co pije?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 KnihaJán 2015-12-12 10:25
Kniha Za slnkom napoludnie sa môže kúpiť priamo u autora alebo v Petrovci, v Delodefii. Cena 2 500 din
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 RE: Za slnkom napoludnieLBP 2015-12-09 22:46
Kde si možno kupit' knihu?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články