Prst na čelo

Za 75 rokov Slovákov v Srbsku je menej o asi 29% a za rovnaké obdobie v slovenských školách ubudlo až 48,9% žiakov. Za posledné tri roky iba z Kovačickej obce odišlo 2 500 mladých ľudí. Mnohí odišli do škôl alebo za prácou, najčastejšie na Slovensko. Odchádzajú nám aj stredoškoláci, kým v našich tunajších slovenských stredných školách, pre nedostatok žiakov, otvárajú sa srbské oddelenia. Možnosť učiť sa po slovensky máme, no zrejme, nie vždy tú výhodu využívame. Je na vine štát, rodičia či deti? Isteže, vinu treba hľadať aj v rodine, ale aj inde. Chabne aj slovenské povedomie? Asi áno, ale prečo? Možno aj z nevedomosti – nie vždy vieme o svojich právach. Možno preto, že sú naše slovenské prostredia výrazne ochudobnené a mládež z nich uteká. Možno aj preto, že sa ľudskosť z našich radov vytráca a trieštime sa... Tejto problematike a našim menšinovým právam pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv včera v Báčskom Petrovci občianske združenie Slováci a spolužitie (SaS) usporiadalo verejnú diskusiu. Žiaľ, málo navštívenú.

 

Zlatko Šimák, diplomovaný právnik a Michal Spevák, predseda združenia SaS

 

Zlatko Šimák, diplomovaný právnik a Michal Spevák, predseda združenia SaS

 

Michal Spevák, predseda združenia SaS, ktoré bolo organizátorom včerajšieho fóra Slovákov, najprv informoval, že do 23. decembra trvá verejná rozprava k osobitnému akčnému plánu z oblasti národnostných práv a poznamenal, čo tú možnosť chcú využiť a do stanovenej lehoty zašlú uzávery z fóra na Ministerstvo spravodlivosti. Avšak, na základe včerajšej diskusie, pripomienok nebude môcť byť mnoho, keďže diskutérov bolo málo. Svoje sklamanie nad slabou odozvou verejnosti, zvlášť odborníkov, ktorí by mali čo povedať, hlasno vyslovil aj Michal Spevák, ktorý okrem iného, s poľutovaním konštatoval: „Nemôžeme rozprávať o jednote a ignorujeme inú mienku. Demokracia je komplikovaná vec, musíš vypočuť aj druhú stranu. Dostali sme sa do situácie, že jedna skupina ignoruje druhú a to takto ďalej nemôže ísť." Diplomovaný právnik Zlatko Šimák sa zmienil o problematike pri využívaní niektorých národnostných práv, s osobitným dôrazom na problémy v Kovačickej obci.

 

Foto Martin Pucovský

 

„Pred 75 rokmi, v školskom roku 38/39 v 136 triedach bolo 7 519 slovenských žiakov. Vtedy Slovákov bolo o niečo viac ako 72 000. V školskom roku 2014/2015 máme výučbu slovenčiny na 17. školách, na ktorých sa vyučuje 3 163 žiakov a pestovanie slovenčiny s prvkami národnej kultúry na 40 školách navštevuje 680 žiakov. Podľa posledného sčítania z roku 2011 Slovákov je v Srbsku 52 750. Teda ubudlo nás o 28,8% a detí v slovenských školách je menej o 48,9%," povedala predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová-Melichová a za takéto znepokojujúce výsledky obvinila aj rodičov, ktorí sa rozhodnú deti zapísať do srbskej školy.

Na fóre bolo počuť, že už máme päť slovenských politických strán ale podľa Jána Paulu, zástupcu predsedu Kovačickej obce, aj NRSNM a MSS sa správajú ako politické inštitúcie, ktoré hája záujmy politiky a politikov. Keď hovoril o odchode mladých ľudí poznamenal: „Naše deti neutekajú skrze srbských nápisov, ale preto, že nemajú prácu. Treba doviesť investorov. Ak sa aj niektorí privedú, s nimi najčastejšie komunikujú Národnostná rada a Matica. A tu by sa muselo niečo zmeniť."

 

Foto Martin Pucovský

 

Do diskusie sa ďalej zapojili: členka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Boldocká-Ilićová, predseda MOMS Belehrad Ján Krivák a predseda strany Slováci vpred! Pavel Surový.

Hovorilo sa aj vecne, avšak bez politiky sa u nás už nič nezaobíde . „Nemôže sa hovoriť o mafiánskych praktikách, ak vás voľakto zažaluje. Mňa najprv zažalovala predsedníčka NRSNM, žalobu jej súd zamietol a potom keď som ju ja zažaloval, ona napíše, že sú to mafiánske praktiky." Povedal Michal Spevák, ktorý tiež v kritickom tóne hovoril aj o nepostačujúcej pozornosti venovanej štvrťstoročiu obnovenia matičnej činnosti.

Verejná diskusia prebiehala vo veľkej sieni Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec a finančne ju podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #47 Dobro pre slovenský národVladimira 2016-01-13 19:30
Hlavným cieľom je - aby si Slováci uvedomili, že treba niečo meniť. Viacerí Slováci si myslia, že Makanová je super, veď toľko robí pre Slovákov a ona vlastne robí "pre svoj vačok". Rokami ona bola na čele NRSNM a obyčajný národ si mysli - hádam je dobrá keď je tam tak dlho. E, to je chyba. Treba národ informovať ako to vlastne bolo. Ja verím do cieľov Vašej strany, lebo je v nej môj manžel a verím, ako čo aj všetci Slováci musia veriť, že SLOVÁCI VPRED chcú len dobro pre slovenský národ.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #46 RE: Prst na čeloJarmila 2016-01-10 20:23
IP ma dobre pobavil veď KMM a Ligaši Litavski a Brna sú davno kúpení od Demokrastkej stranky. Bohuš sponzor kupil Maticu a KMM mu je zaviazana do smrti. Aj VDV a SŽ majú jednu kráľovnu tu červenovlasú. Ostatná ekipa sa predala za par honorarov. Červenák sa chvali ako s Bohušom kupoval v Petrovci odborníkov za 200 eur. Tak telko kto koho kupil.
Nahlásiť administrátorovi
+6 #45 RE: Prst na čeloAnna 2016-01-04 22:44
Vladka Dorčová ostala som úplne v šoku, keď som zistila, že si aj ty pípok na Makanovej chobotnici. Jedna krv, demokratická strana, "profesionálni Slováci" a život na úkor národa. Rodinné väzby, peniaze, príslušnosť k demokratickej strane aj tebe splnilo sen stať sa akože šéfredaktorov. Anna Tomanová-Makanová ti umožnila ako žiačke vstup do roly novinára a podľa teba médiá nie sú zrkadlom reality, ale sú vlastníctvom žiakovej slovenskej žurnalistiky.
Nahlásiť administrátorovi
+10 #44 RE: Prst na čeloMaja 2016-01-02 17:49
Bohuša nahanali s vilami a puškami v mlekare ktoru drži s Pajtićom a takyto človek chce sa stať predsedom Petrovskej obci. Hamba a nech si uživa čo nakradol peniaze načo ešte pelešiť obecni budžet.
Nahlásiť administrátorovi
+6 #43 Makanová daj, daj daj, na zreteli vždy ma - majpsd 2016-01-01 19:59
Makanovej pijavice sa namnožili / 'by inšti-tučne zažili a s budžetu tažili/
A tie len bľačia: -daj, daj daj,/ na zreteli vždy ma - maj... a vždy iba nám, demokratickým krysám džinge daj a daj?!
Nahlásiť administrátorovi
+7 #42 RE: Prst na čeloOdkaz 2016-01-01 11:57
Citovanie I.K.:
V Arome za doček noviho roku Ana Makanova tancovala na stole s Potkoniačkov. Vizuli sa do bosa a ludovali do zore. Tandem nevideni, spolu im ide aj v šov biznise.


Tak to je dobry odkaz - fućka sa im za všetko aj za všetkych! V zmysle - vy len vypisujte čo chcete a my robime tak isto: ČO CHCEME! Može sa nam... Ale že sa "srozali", sa!
Nahlásiť administrátorovi
+6 #41 RE: Prst na čeloI.K. 2016-01-01 10:48
V Arome za doček noviho roku Ana Makanova tancovala na stole s Potkoniačkov. Vizuli sa do bosa a ludovali do zore. Tandem nevideni, spolu im ide aj v šov biznise.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #40 Re: Prst na čeloanonymus 2015-12-31 20:40
Anka Tomanka Makanka ako prefligana kovacicka herecka hrala sa na choru abi vivolala sucit , no oklamala sa nikto ju viac nechce, ludom sa poriadne zhnusila, este len ten Duro Cervenak a Katka Melegova ju lubia.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #39 Makanová daj, daj daj, na zreteli vždy ma - majpsd 2015-12-31 17:10
Makanovej pijavice sa namnožili / 'by inšti-tučne zažili a s budžetu tažili/
A tie len bľačia: -daj, daj daj,/ na zreteli vždy ma - maj... a vždy iba nám, demokratickým krysám džinge daj a daj?!
Nahlásiť administrátorovi
+6 #38 Re: Prst na čeloOrchidea 2015-12-31 13:59
Makanka nie je chora, kali len vodu, prave teraz som ju videla s manzelom Jankom v Arome, usmievali sa a tesili sa Jasnou ako rodenie sestri. Videla som ze jej Jasna dala bielu obalku co bolo v nej to neviem..
Nahlásiť administrátorovi
+10 #37 Kto kradol a uplacal musí za to zodpovedať.Ferko 2015-12-31 12:40
Stále neviem co DS a matica urobila pre nasu mensinu. Som menšinovým prislusnikom a rovnako mi zle bolo aj za milosevica aj za tadica a tieez o nič horšie sa nemal teraz. DS bude mať problém prekročiť cenzus. Vládnuť tu budú iní hraci.
Ziakovci, Dorcovci, Melegovci a Makanovci skoncia ako prví. Taká je realita. Sendvic si neprosim. Ale privitam transparentnost v práci a nie schovavanie dokladov od verejnosti. V tomto nevidim ani súvislosť Zlodej krici chytte zlodeja lebo medzi Slovákmi v Srbsku nemame takých??? Zlodeji sa u Slovakov namnozili ako pijavice, predaju sa za drobne ako na kacskej petli.
Budicek. Kto kradol a uplacal musí za to zodpovedať. Bez ohladu na stranícke tričko.
Nahlásiť administrátorovi
+9 #36 Kedy bude Makanovej dosť?Bob Rock 2015-12-31 10:46
NRSNM v USA a v spominanych statoch neexistuje. To vymysleli tu u nas od r 2004. My Slovaci sme mohli mat "autonomnu samospravu" keby predsednicka neobliekla stranicke tricko. Pripominam, ze profesor doktor Zoroslav (ozajstny nestranik) opustil NRSNM ked videl, ze kam to ide. OD zalozenia NRSNM do dnes my de facto "autonomnu kulturnu samospravu nemame". Toto co mame je iba zrkadlo nasej biedy. Dlhodobu predsednicku porazia jej oponenti a predstavte si jej zbranou!!! Ona nastavila take pravidla "pobednik uznima sve " toto vyhlasila ked zvitazila na nie celkom regularnych volbach v roku 2010 (existuje zaznam o tomto). Len zabudla na taky detail, ze pobednik moze byt aj ina osoba. Toto co mame teraz je slabe ako caj, je to odvar a nemame system vybudovany. Mala na to casu dost, aby postavila NRSNM na zdravom zaklade. Nestalo sa. Azda ten zdravy zaklad ho vybuduju novy vitaz.- nove tvare Predsa sa toci.
Nahlásiť administrátorovi
+11 #35 bohus a zloch sa zriekli demokratskej strankibieda demokratov 2015-12-29 17:34
marcin zlocha z kovacici a jan bohus z hlozian obi dvaja poslanci demokratskej stranki v banovine sa hambia ze sa clenmi korupcionaskej pajticevskej stranki, zriekli sa dnes clenstva a nevisli s bodrumom borom branit zlodejov. titanik tonie a prvi bohusovci a zlochovci nahavaju demokratov... ha ha ha
Nahlásiť administrátorovi
+12 #34 Re: Prst na čelotvp 2015-12-27 17:09
Krivična prijava člana Saveta Slovaka protiv Ane Tomanove Makanove
POGLEDAJTE VIDEO: www.youtube.com/.../

U prijavi stoji da je Jasna Potkonjak, vlasnica Etno-kuće „Aroma“ iz Bačkog Petrovca, Ani Makanovoj uplatila 300.000 dinara za promociju grupe birača „Ana Tomanova Makanova – Slovački identitet“ na izborima za članove Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji su održani 26. oktobra 2014, a da je Ana Tomanova Makanova 2012. Udruženju „Aroma“, na čijem čelu je upravo Jasna Potkonjak, 2012. odobrila finansijska sredstva u visini od 200.000 dinara, plus donaciju od još 47.000 dinara.
Jan Paul se, u dokazivanju trgovine uticajem, poziva i na to da je od Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine „Aroma Potkonjak“ d. o. o. bilo angažovano za ugostiteljske usluge od strane Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, na čelu sa Anom Tomanovom Makanovom, pa i da je u toku 2015. „Aroma“ Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine fakturisala usluge za oko 800.000 dinara.
Nahlásiť administrátorovi
+13 #33 Re: Prst na čeloRezac 2 2015-12-27 17:03
Policia preveruje Anu Tomanovu Makanovu skrz krivicnih prijavov za korupciu a zloupotrebu polozaja v NR. Moz v januari ocakavat hapsenje Ane Tomanove Makanove?
Nahlásiť administrátorovi
+21 #32 RE: Prst na čeloMiluška 2015-12-22 23:27
ked hložančanom červenakovi a stupavskymu je ana tomanova makanova dobra tak nech si ju dovedu domov a nak im trha jablčka a vybera krumple...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #31 Re: Prst na čeloZoran 2015-12-20 15:03
Demokraticka strana nikdy nemala ani program ani ciel hajit zaujmy slovenskej mensine..
Posledny odkaz ktory Zoran Djindjic dal delegacii evanielickeho cirkevneho zboru bol: VY SLOVACI STE VELMEJ MEKKY NAROD A AKO TAKY SA MUSITE VYMENIT, ABY STE MOHLI OBSTAT NA TYCHTO BALKANSKYCH PRIESTORACH.

Tak vlastne ZBOHOM PANI TOMANOVA,dnes je potrebne aby sme sa vymenili. POTREBNI SU NAM MLADI LUDIA.

Pani Makanova ci Tomanova viac sa uz nesmie povolavat ani na jeho demokratickost ani na jeho europejstvo....
Ona je iba len karierista,bola komuniskina,dnes je demokratkina a zajtra uz ktovieco mozna aj naprednjaca...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #30 Re: Prst na čeloanka 2015-12-20 15:01
No vcera nam Pajtic bov predavat v Hlozanach,,muda za bubrege,,hlozancania maju vodovod zo samodoprinosu od 1974 roku asi od tedy,a podlja pajtica vipada ze nam ho vom spraviv lupotav pred kamerov s lopatov s marcok a bohus tak kival hlavov a pevaljka s cervenakom najvecsi demokrati s direktorkov skole
Nahlásiť administrátorovi
+10 #29 RE: Prst na čeloAch JAJ 2015-12-20 13:28
Všetky komentáre proti Makanky evidentne píšu Surového "miniony"... Nie sme toľko hlúpy, aby sme to nepochopili. Kysáčania ho poznajú a reálne, nikto ho tu nechce.
Nahlásiť administrátorovi
+18 #28 7 Re: Prst na čeloMiluša 2015-12-20 09:40
A tak den za dnom....A nas caka REKONSTRUKCIA. Pani Tomanova zakoncila svoju misiu. Okrem KORUPCII A CENZURY, ona viac nema co ponuknut...
Nahlásiť administrátorovi
+23 #27 Pravda vitazinothing to lose 2015-12-18 14:11
Politizacia NRSNM nam samozrejme vadi. Mala by to byt naša kulturna autonomna samosprava. Ale nie je. Prečo? Preto že: 1. predsednička viedla stranicku politiku pre tu stranu ds od sameho zalozenia NRSNM, 2. agitovala aby Slovaci hlasovali Borisa T a hla zazrak- zvitazil Tomislav N, ktoreho si bratia Srbi zvolili (2012), 3. nevybudovane su institucie,ale su podriadene všemožnej predsedničky, 4. netransparentne sa minali prostriedky, a ani členovia NRSNM nesmeli ani nahladnut do pokladnice NRSNM 5. Masiar matijevic bol sponzorom ds a dnes je sponzorom pokrokovych (asi vie prečo) a tym padom nie su peniaze na sendiče pre botov a trolov (sendiče im chybaju a po nich tužia...). Ja preferujem petrovsku stiplavu. Sam si ju pripravim. Nazavislost a sloboda tu mam a nik mi ju nemože zobrat! A vy? Dobru chut. Čo si navarila naša veduca- to si musi zjest. Zodpovednost musi byt.
Nahlásiť administrátorovi
+23 #26 Zle, zle, zleFUNTA 2015-12-17 12:39
Slovaci spolu, Jednota Slovakov- ano. Ale bez takych co robili mimo zakona, Statutu a predpisov? Kazdy normalny clovek si zhodnoti existujuce dokazy, ze pani ATM robila zle.
Posliapala Statut cize Stanovy, ktore sama napisala a co dodat k tom??? Ze minala statne peniaze na stranicke ucely? Ze agitovala pre Borisa B a ten prehral od Tomislava N prezidentske volby??? Ze dosadila kandidatku, ktora nebola nejlesou na konkurze (Ana Chrtan 016), ale je jej kmotrou? Mne je len luto tej Slovenky Benkovej, Zdenky Valent Belic a Katariny Mosnakovej Baglasovej. Lebo toto je ta posledna nepravost a nespravodlivost. Pamataj- ake pozicaj take vrat. Potom nech sa necuduju ked konecne zazije pravny stat a mnohi skoncia za mrezami.
Nahlásiť administrátorovi
+26 #25 Klientelizmus a korupciaIvan Križan Petrovec 2015-12-16 23:59
V roku 2006 som bol u predsednicky NRSNM, hladal som si pracu v odbore. Slubila mi vela a nevykonala nic. Komu ona pomohla? Kmotre a komu este? Zrejme nepozna co je to verejne dobro. Ihned ma chcela zlanarit do tej jej DS. To je hrozne nieco. ONA pozna iba co jej nadiktuju od Bojana, ale od Bojana - z toho oblaku uz nezaprsi. Za 13 rokov tejto vlády okolo Makanovej Tomanovej sme zažili kopu malých aj veľkých káuz. Korupcia a klientelizmus zostali hlavnou pracovnou metódou. Nove okolnosti mame tu. Nastastie Slovaci vpred bojuju pre verejne dobro.
Nahlásiť administrátorovi
+23 #24 Re: Prst na čeloGuest 2015-12-15 22:33
makanova mala 200 000 eur v rukach a nedokazala spravit muzej lebo sa olakomila na skonfiskovany mlynsklad. Co jej mame spievat Gloriu alebo Odu.
Ona je sucast skazy a produkuje ju zlo! Jej casy a skutky su neospravidelnitelne! !!!!
Nahlásiť administrátorovi
+25 #23 Re: Prst na čeloRealista 2015-12-15 22:30
200 000 dôvodov...
Za toľko peňazí by sa mohlo kúpiť vo voľákej dedine celá ulic, alebo časť dedine so starými domami. To by bolo také múzeum, že by všetci len hľadeli! Ale, tu sa evidentne chcelo nahrabať peňazí k sebe, len sa nevedeli dohodnúť ako... Veď v konečnom dôsledku, aspoň tí zo Slovenska sa ňi sprostí, aby im to dovolili...
Riaditeľ „umelec“ Čáni by sa mal venovať kresleniu a nie vedeniu múzea! Veď za celú dobu neurobil nič konkrétne (okrem zopár výstav v galérii). On asi dávno nebol v múzeu, lebo nema predstavu čo by taká inštitúcia mala robiť... Jeho tam stisla ATM, veď keď boli voľby, tak sedela cely deň u predsedu obce Marčoka a presviedčala ho „demokraticky“ aby ho zvolili za riaditeľa... kolega demokrata nakoniec povolil, a nesúhlasil s vlastnou mienkou a riadil sa mienkou strany.
Oveľa efektívnejšie by bolo postaviť novú budovu, ktorá by mohla vypadať ako starý sklad a nestálo by to 200 000 eur. No nech by aj stalo, ale už by sa stavalo... a takto máme len hambu. V norálnom štáte by za toto padali hlavy. Slušný a svedomitý človek by sám dal demisiu (no čo pani Makanová, Marčok, Čáni?)... alebo potom rozkazom ATM povie Marčokovi aby Čánimu dali výpoveď... pre začiatok by to stačilo...
A potom vymyslieť ako dostať zase 200 000 dôvodov.
Nahlásiť administrátorovi
+25 #22 Makanka a Cervenak slovenski rekorderiKorupcija 2015-12-15 22:29
Makanka a Cervenak slovenski rekorderi v zbierani funkcii. Troska svedomia bi nechibalo nech si precitaju co vravi Babić: Korupcija i dalje rasprostranjena
"Ima funkcionera koji u isto vreme obavljaju po tri ili četiri funkcije. Davno je to bilo, ali imali smo i primer rekordera koji je obavljao desetak poslova i funkcija u isto vreme...pored moguće korupcije, u takvim slučajevima potrebno zapitati se i da li je neko sposoban da obavlja toliki broj poslova na kvalitetan način i koje rezultate može da postigne."
Nahlásiť administrátorovi
+16 #21 RE: Prst na čeloKlix 2015-12-15 20:59
Tu sa dopisuje jedna osoba sama so sebou a podpisuje rozlične?! :o
Nahlásiť administrátorovi
+23 #20 Makanka a Cervenak slovenski rekorderiKorupcija 2015-12-15 20:28
Makanka a Cervenak slovenski rekorderi v zbierani funkcii. Troska svedomia bi nechibalo nech si precitaju co vravi Babić: Korupcija i dalje rasprostranjena
"Ima funkcionera koji u isto vreme obavljaju po tri ili četiri funkcije. Davno je to bilo, ali imali smo i primer rekordera koji je obavljao desetak poslova i funkcija u isto vreme...pored moguće korupcije, u takvim slučajevima potrebno zapitati se i da li je neko sposoban da obavlja toliki broj poslova na kvalitetan način i koje rezultate može da postigne.".
Nahlásiť administrátorovi
+27 #19 skutky a nie rečiIvan Križan Petrovec 2015-12-15 20:10
Slováci a spolužitie- tí ako vidieť pracujú a nekecajú. Mohli by byť faktorom usmernenia našej Slovače. Odhalili krutú pravdu, že doterajšie vedenie našej Slovače nerobilo projekty, ktoré prinesú niečo pre všetkých. A v tom je pes zakopaný. Preto naozaj ľudia treba si dať prst na čelo.
Nahlásiť administrátorovi
+28 #18 Narod pracu oceniOtcova rola 2015-12-14 11:46
Obcianske zdruzenie Slovaci a spoluzitie urobilo velky kus prace na poli demokratizacie spolocnosti. Otvorenou debatou zverejnovali fakty a neraz upozornovali na anomalie v nasej spolocnosti. A tak je to aj teraz. Klobuk dolu a srdecna vdaka. Oni konkretne konaju- nemyslia na seba ale na narod.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články