Knihy pod stromček

Naša najstaršia ročenka - Národný kalendár si zapisuje 95. ročník, úctyhodný vek má aj Ročenka SEAVC v Srbsku, ktorá má za sebou 59 ročníkov a najmladší Pazovský kalendár sa už pýši s 15-ročnou tradíciou. Najnovšie vydania týchto ľudových čítaniek sú už v predaji. Nájde sa v nich pre každého niečo. Slovenské vydavateľské centrum tiež ponúka niekoľko celkom čerstvých knižných titulov: Anny Malkovej, Viery Benkovej, Víťazoslava Hronca a Ladislava Čániho. Autorské výtlačky uvedeným spisovateľom odovzdali včera v Novom Sade na slávnostnom udeľovaní cien našich časopisov Nový život a Zornička.

 

Knihy pod stromček

 

Výbor pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a Slovenské vydavateľské centrum usporiadali slávnostné vyhodnotenie literárnych súťaží mesačníka pre literatúru Nový život a časopisu pre deti Zornička včera popoludní a v pokračovaní slávnosti boli odovzdané aj autorské výtlačky najnovších knižných vydaní Slovenského vydavateľského centra.

 

Knihy pod stromček

 

Knihy pod stromček

 

Cena kníh a kalendárov: 300-450 dinárov.

Na literárnu súťaž o najlepšiu poviedku, básnický cyklus alebo esej, ktorú každoročne vypisujú časopisy Nový život a Zornička prišlo až 46 prác. Prvá cena Nového života sa dostala Ladislavovi Čánimu za cyklus básní Hra na zabúdanie. Vlani Ladislav Čáni tiež získal prvú cenu na tomto súbehu za básnický cyklus Elégia. Druhú cenu si rozdelili Annamária Boldocká-Grbićová za esej Kto sa bojí červeného a Anna Margaréta Valentová za Nevestu miest. Udelené boli aj tri tretie ceny a získali ich Martina Bartošová (Škvrna), Janko Takáč (Noc má svoju moc) a Mišo Smišek (Instant).

 

Knihy pod stromček

 

Knihy pod stromček

 

Knihy pod stromček

 

Prvú cenu súbehu časopisu pre deti Zornička v kategórii poézia získal Zoroslav Spevák Jesenský, druhú Zuzana Čížiková a tretiu Ján Valent. Prvú cenu pre prózu získala Katarína Mosnáková-Bagľašová, druhú Zoroslav Spevák Jesenský a tretiu si rozdelili Milina Čiliaková a Aneta Lomenová.

Keď ide o nádejných spisovateľov treba povedať, že dnes v erdevíckej základnej škole vyhodnotili literárny súbeh Čo dokáže pekné slovo. Toto podujatie už po piatykrát zorganizovala Literárna komisia Výboru pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. Na súbeh prišlo úhrne 48 prác v kategórii vyšších ročníkov základných škôl a 16 prác v kategórii žiakov stredných škôl a gymnázií. Práce hodnotila komisia v zložení Martin Prebudila (predseda) a členovia Svetluša Hlaváčová a Pavel Matúch. Udelených bolo úhrne 6 cien v kategórii žiakov základných škôl, 5 cien stredoškolákom a ešte aj 3 špeciálne ceny. Na súbeh sa prihlásili žiaci základných a stredných škôl z Erdevíka, Selenče, Starej Pazovy, Kovačice, Padiny, Kysáča, Báčskeho Petrovca... Odmeneným ceny odovzdal predseda Výboru pre kultúru NRSNM Ján Slávik.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články