Miroslav Lajčák v Belehrade a Prištine

Pred desiatimi rokmi, 19. januára 2006, zahynulo pri havárii vojenského lietadla An-24 na severovýchode Maďarska 42 osôb, prežil len jeden človek. Väčšina z obetí boli slovenskí vojaci, ktorí sa vracali z misie na Kosove. Pád lietadla bol pre Slovensko najtragickejšou leteckou katastrofou v samostatných dejinách. V deň desiateho výročia tragédie podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odhalili v Prištine pamätník slovenským vojakom. Miroslav Lajčák pricestoval do Prištiny z Belehradu, kde rokoval s rezortným partnerom Ivicom Dačićom a vystúpil s prednáškou na Belehradskej univerzite.

 

Miroslav Lajčák na Belehradskej univerzite

 

Miroslav Lajčák na Belehradskej univerzite

 

S ministrom I. Dačićom hovoril predovšetkým o prístupových vyjednávaniach, ktoré Srbsko vedie s Európskou úniou. Minister M. Lajčák podčiarkol, že v rozbehnutej dynamike procesu a s ním súvisiacich reforiem treba pokračovať bez ohľadu na pripravované predčasné parlamentné voľby. Podrobnejšie o prioritách prístupového procesu potom hovoril na pôde Fakulty politických vied Belehradskej univerzity, kde sa zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti prvého výročia úmrtia významného srbského diplomata a akademika Predraga Simća.

 

Ministri M.Lajčák a I. Dačić hovorili o vývoji v krajine a potrebe pokračovať v európskych reformách bez ohľadu na nastávajúce predčasné voľby

 

Ministri M.Lajčák a I. Dačić hovorili o vývoji v krajine a potrebe pokračovať v európskych reformách bez ohľadu na nastávajúce predčasné voľby

 

Pre Srbsko neexistuje lepšia alternatíva než členstvo v EÚ. V prístupovom procese je však kvalita dôležitejšia než rýchlosť - krajina musí vstúpiť do EÚ absolútne pripravená. Dôležité je fungovanie právneho štátu - preto to nástojenie na kapitolách 23 a 24. Nevyhnutná je aj normalizácia vzťahov s Kosovom založená na dialógu medzi Belehradom a Prištinou. Povedal to vo svojej prednáške na Fakulte politických vied belehradskej univerzity minister M. Lajčák na spomienkovej slávnosti pri príležitosti prvého výročia úmrtia univerzitného profesora Predraga Simića. „V prístupových rokovaniach Srbska považuje EÚ za kľúčové tri body: aby kvalita mala prednosť pred rýchlosťou, aby sa veľká pozornosť sústredila na posilnenie právneho štátu a aby pokračoval proces normalizácie vzťahov s Kosovom," uviedol minister M. Lajčák.

 

S členmi srbského Národného konventu minister Lajčák sa stretol na pôde Veľvyslanectva SR v Belehrade

 

S členmi srbského Národného konventu minister Lajčák sa stretol na pôde Veľvyslanectva SR v Belehrade

 

O európskom úsilí Srbska hovoril aj s predstaviteľmi srbského Národného konventu o EÚ, ktorý po vzore Slovenska a s využitím slovenského know-how zapája do prístupového procesu aj mimovládny sektor. Minister M. Lajčák všetkým srbským partnerom zopakoval, že Slovensko naďalej podporuje smerovanie Srbska do EÚ a pokračuje aj v konkrétnej pomoci poskytovaním vlastných transformačných a integračných skúseností, ako aj politickej podpory.

 

Odhaľovanie pamätníka slovenským vojakom KFOR v Mestskom parku v Prištine

 

Odhaľovanie pamätníka slovenským vojakom KFOR v Mestskom parku v Prištine

 

Po návšteve Belehradu a Prištiny Miroslav Lajčák na svojej facebook stránke napísal: „To, čo v súčasnosti nespochybniteľne spája Srbsko a Kosovo, je európska perspektíva. To znamená, že skôr či neskôr sa obe dostanú do Európskej únie. Cesta tam je však pre nich ešte dlhá a jej veľmi dôležitou súčasťou je normalizácia vzájomných vzťahov a pokračovanie dialógu Belehrad-Priština. Počas krátkej návštevy v jednej, aj druhej metropole som to zdôraznil všetkým srbským, aj kosovským partnerom. V Belehrade som okrem toho na Fakulte politických vied hovoril aj o tom, na čo by sa malo Srbsko zamerať vo svojom prístupovom procese do EÚ a v Prištine som zase popri iných témach pripomenul aj to, že súčasťou približovania sa k Európe je aj zvyšovanie politickej kultúry medzi politickými stranami, ktoré nemôžu svoje spory riešiť slzotvorným plynom a hádzaním vajec, ale demokratickými nástrojmi v rámci existujúcich inštitúcií. Rovnako som však zdôraznil pripravenosť Slovenska obom partnerom, Srbsku a Kosovu, aj naďalej pomáhať v ich snahe zavádzať európske štandardy a reformy."

 

Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a

Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články