Starostlivá mať alebo macocha?

Slobodný vysielač Banská Bystrica pozýva na diskusnú reláciu vo štvrtok, 18.februára 2016 20:30 - 22:30h stredoeurópskeho času / MET. Téma: Starostlivá mať alebo macocha? Ako sa stará Slovenská republika o svoje „deti" v cudzine a čo si o tom myslia, ako to pociťujú a hodnotia krajania, Slováci žijúci v zahraničí. Hosťami redaktora Rorisa Koróniho v štúdiu budú: Andrej Bučko / Austrália, Jozef Starosta / Kanada a Dušan Klimo / Nemecko. Diskusiu môžete sledovať „naživo" na:
http://www.slobodnyvysielac.sk/relacie/v-prvej-linii/
a môžete sa zapojiť do diskusie počas vysielania prostredníctvom internetu na:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
alebo telefonicky do štúdia na číslo:
048 381 0101 (zo zahraničia: ++421 48 381 0101)

Dušan Klimo z ÚNIE SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ vypracoval výber z najnaliehavejších požiadaviek aktivistov zo slovenských komunít v zahraničí:

Neodkladne prijať účinné opatrenia na zastavenie pokračujúceho dramatického poklesu počtu osôb, ktoré sa v zahraničí hlásia k slovenskému pôvodu. Počet zahraničných Slovákov sa od r. 1990/1991 do dnešného dňa výrazne znížil z ca. 2,5 mil. pod jeden milión osôb. Tento nezvratný úbytok (viac ako 1,5 mil. osôb za uplynulých 25 rokov!) postihol všetky slovenské komunity na celom svete. Napriek nespochybniteľným štatistickým údajom (úradné výsledky sčítania obyvateľstva v USA, EÚ a inde) sa oficiálne miesta na Slovensku stavajú k tejto mimoriadne vážnej tendencii absolútne nevšímavo a nečinne. Aby zakryli svoju neschopnosť a neochotu riešiť tento neprijateľný stav, uchyľujú sa k nekalým praktikám bagatelizovania a zahmlievania v spojení s rozširovaním zavádzajúcich informácií a zidealizovaného pohľadu na stav v slovenskej diaspóre.

<><><><><>

Čo najskôr obnoviť činnosť Komisie pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Zahraničnom výbore NR SR. Táto komisia bola zriadená v r. 2005 a mali v nej zastúpenie aj predstavitelia slovenského zahraničia. V r. 2008 bola činnosť Komisie pozastavená.

Vytvoriť rámcové podmienky pre účasť nezávislých zástupcov slovenského zahraničia na rokovaniach výborov NR SR, v termínoch, keď sa výbor bude venovať problematike slovenskej diaspóry.

(Zahraničný výbor NR SR (gestorský výbor), Výbor NR SR pre kultúru a médiá a Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny).

Napríklad, keby pri prerokovaní Správy ÚSŽZ za uplynulý rok v uvedených výboroch NR SR dostali príležitosť Správu kriticky posúdiť nezávislí zástupcovia Slovákov zo zahraničia, výsledok by bol podstatne objektívnejší.

<><><><><>

Zákon č. 474 z.Z. o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorý bol prijatý v r. 2005 vykazuje viacero vážnych nedostatkov.

Požadujeme jeho čo najskoršiu novelizáciu za aktívnej účasti zástupcov slovenského zahraničia.

 

Komentárov  

+2 #1 MacochaŠvejk 2016-02-18 11:32
Naša macocha je Anna Tomanova Makanova. Ta rozkradla čo mohla. A nam teda slovenskej komunite nič dobreho nešpriniesla. iba konflikt a biedu. Slovensko nam nepomaha ako načim. Najlepšie ludske zdroje nam odobera. Tak nam načim ked mame taku veducu. Kym sa niečo zhora nezmeni nepohneme sa vpred.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články