Klobásafest 2016

Petrovská klobása napokon dostala svoj festival. Takúto ódu si iste zaslúžila, veď doširoka otvára dvere, srdcia a náruče. Miestne spoločenstvo Petrovec usporiadalo dnes tento prvý ročník Medzinárodného festivalu klobás pod názvom Klobásafest 2016. Podujatie prebiehalo vo Vrbare za účasti početných výrobcov klobás, ich pomocníkov, kmotrov, zástupcov, pomáhačov, asistentov, tovarišov... tiež aj pozorovateľov, fanúšikov, labužníkov... a čo je tiež veľmi dôležité, aj slnko sa na všetko to veselo usmievalo. Festival bol súťažného rázu a o najlepšiu klobásu súťažili štvorčlenné tímy, ktoré z 10 kg mäsa mali zhotoviť čerstvé klobásy. Okrem súťažiacich, do Vrbary prišli i početní predajcovia, prevažne s ponukou údenín, predovšetkým hrubých klobás, ale nechýbala ani údená tenká klobása, šunka, slanina, oškvarky a iné zabíjačkové dobroty...

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Súťažiace tímy dostali zástery s logom Klobása fest 2016, hygienické rukavice a masky na ústa, ako aj jeden bezalkoholický nápoj pre šoféra a 3 domáce pálenky pre rytierov. V rukaviciach sa však neľahko pracovalo, aj pohárik sa ľahko mohol šmyknúť z ruky a maska na tvári tiež bránila guštu z popíjania pálenky či vykvaseného muštu. Rytieri spolu so šoférom boli preto prinútení vynachádzať sa. Pravdaže, aj sa vynašli (bokom odložili zavadzalá), robotu úspešne dokončili a najdôležitejšie je, že pre ochutnávku a oceňovanie každý tím zdarne vypražil 3 kg čerstvej klobásy. Tie hodnotili aj návštevníci, ale aj porota. Aj jedným a aj druhým klobásy chutili a podľa slov predsedu petrovského Miestneho spoločenstva Jána Rybovič, pri oceňovaní rozhodli nuansy.

Porota pracovala v zložení: Janko Kováč, Ján Vozár, Ján Kováč st. kamenár, Ondrej Benka a Pavel Pucovský. Udelili diplomy za najlepšiu a najdlhšiu klobásu, najkrajšie upravený a najbohatšie upravený stôl, najbezpečnejší tím, najusilovnejší tím... ako aj dve bronzové, sedem strieborných a trinásť zlatých medailí. Zlato si zaslúžili RAM, Nadlak (Rumunsko), Polícia, MZ Hložany, MZ Kulpín, MZ Petrovec, Martin (Slovensko), NS seme, Stilby, Agrochemika, Bratranci, Vrbara club a Caffe Szenario.

Najviac bodov získali tímy:
3. Hrubíkovci Petrovec
2. Klub poľnohospodárov Petrovec
1. Mercedes Triaška

Slnečné počasie prilákalo do petrovskej Vrbary mnohých návštevníkov. S petrovskou klobásou sa podľa nepísaného pravidla spája aj petrovský kroj a tak moderátorky v kašmerínkach dotvorili štimung petrovského prostredia. Nechýbali ani tri muziky, zábava, tanec a tombola. O organizácii, ktorej trochu chýbala organizácia, tentoraz nebudeme.

Ale, aká to vôňa bola, to by sa patrilo povedať, ibaže je to ťažko opísať. Fotograficky zobraziť však môžeme, a tak v našej galérii ponúkame množstvo fotografií vo vysokom rozlíšení. Možno si ich pozrieť TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/46-klobasafest-2016

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články