Minulosť pre budúcnosť

V selenčskom dome kultúry v nedeľu 6. marca o 15. h bude otvorená ďalšia výstava venovaná blížiacemu sa sviatku 8. marcu, Medzinárodnému dňu žien. Nainštalovaná bude v etno priestore, kde si zároveň pripomenú aj pätnásť rokov jestvovania etno múze v Selenči. Mottom výstavy je: Minulosť pre budúcnosť.

 

Minulosť pre budúcnosť

 

Etno múzeum v Selenči jestvuje od roku 2001 a za ten čas sa podarilo členkám etno sekcie do múzea zoskupiť veľký počet hodnotných exponátov z minulosti Selenče a Selenčanov. Jedna časť múzea je venovaná aj rodine Čajakovcov, čiže Jánovi Čajakovi ml., ktorý sa narodil v Selenči.

 

Minulosť pre budúcnosť

 

Výstava je pomenovaná Hýrenie farieb na štrikancoch a štrikančekoch a umenie Selenčaniek. Štrikance a štrikančeky, ako pre dospelých tak aj detské, sú súčasťou selenčského ľudového kroja. Bývali príležitostné, na všedné dni a sviatky a keď ide o farby, môžu byť jednofarebné ale aj viacfarebné.

 

Minulosť pre budúcnosť

 

Niekoľko Selenčaniek predstaví verejnosti aj svoje výrobky. Túto expozíciu pre Selenčanov už tradične pripravili neúnavné členky etno sekcie, ktorú dlhé roky úspešne vedie Viera Streháska. Ako hostky sa na výstave predstavia aj predstaviteľky spolkov žien z Pivnice, Silbaša a Hložian. V programe, ktorý bude venovaný jubileu a ktorý odznie po otvorení výstavy, vystúpia deti z predškolskej ustanovizne, žiaci základnej školy, ako aj mládežníci.

Milovníci ľudových tradícii a ručných prác si aj teraz prídu na svoje.

 

Juraj Berédi-Ďuky

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články