Oblievačka

Krojovaní mládenci, vedrá vody a muzika. Zapriahnuté dva hnedáky a dvaja ochotní pohoniči. Náladu si zaraz urobili. A vybrali sa hor ulicou za dievkami. Tak ako to robievali naši voľakedy. Huncútsky sa na nich usmievali tí starší, iste si pritom spomenuli na voľakedajšie časy. A nechýbalo ani to príslovečné: „Keď sme my boli mladí..." Práve tie spomienky zachytené fotografickým aparátom z niekdajšej oblievačky v Kulpíne, ktoré Združeniu občanov Terra poskytol Spolok kulpínskych žien, inšpirovalo členov mládežníckej organizácie usporiadať oblievačku v Kulpíne. Hovorí predsedníčka združenia Terra Jasmina Kuštrová. Záhadne sa pritom usmieva, veď aj sama pocítila, aká je voda z vedra studená.

 

Oblievačka

 

Oblievačka

 

Ján a Pavel Chalupkovci zapriahli kone, Vladimír Melich naladil harmoniku, mládenci si obliekli slovenské košele, prichystali vedrá, vodu a pálenku a vybrali sa na oblievačku. Každá dievka, ktorej pred domom alebo vo dvore zaspievali, vpustila ich dnu. Šok z chladnej vody rýchlo zabudla a každému dala maľované vajíčko. Aby vraj bola zdravá a krásna, musí tento nie veľmi príjemný zvyk absolvovať. Lebo, voda má podľa tradície očistný charakter a dotyk s čerstvou tečúcou vodou zaručuje krásu dievčat.

 

Oblievačka

 

Oblievačka

 

V mládežníckom združení Terra sú s touto prvou veľkonočnou oblievačkou spokojní. Smiechu bolo neúrekom, mládenci veselí. Dievky sa vopred tešia z omladnutia . Keď oblievači poliali aj dievkinu matku, – tú ale len s voňavkou – každá ich ponúkla pálenkou.

„Kto vie možno i oblievačka na takýto spôsob sa stane našou tradičnou akciou..." – uvažuje Jasmina Kuštrová.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články