Komentár Zoroslava Speváka

Komentár k mlčaniu Slovenskej národnostnej rady a Matice slovenskej v súvislosti s vyhlásením predsedu DS o „slovenských četníkoch" napísal prof. Dr. Zoroslav Spevák. Okrem iného v ňom uvádza: Vyhlásenie pána Bojana Pajtića o „slovenských četníkoch" a zhodnotenie, že tu ide o svojráznu „perverzitu" sa nepochybne vymyká z rámcov politického rátia a elementárnej slušnosti. Ono vyjadruje dlho rokov budovaný syndróm, že etnickí Slováci v Srbsku, na základe nejakej automatickosti, predstavujú kolektívny „majetok" DS a že podpisovateľkou a garantkou tapije na ten hádam doživotný stav, je predsedníčka Národnostnej rady Slovákov a multi-funkcionárka DS pani Anna Tomanová-Makanová. O Matici slovenskej v Srbsku Zoroslav Spevák píše, že je ona iba „tzv. Matica slovenská" a podľa jeho názoru, vskutku je inštrumentom politických mocnárov a záujmovo je pospletaná s členmi DS a NRSNM. Reagovanie profesora Zoroslava Speváka uvádzame v autentickom znení.

 

Komentar ćutanja Slovačkog nacionalnog saveta i tzv. Matice slovačke povodom izjave predsednika DS o „slovačkim četnicima"

 

Izjava gospodina Bojana Pajtića o „slovačkim četnicima" i ocena da se tu radi o svojevrsnoj „perverziji" bez sumnje izlazi iz okvira političkog racija, ali i elementarne pristojnosti. Ona izražava dugo godina građen sindrom da etnički Slovaci u Srbiji, po nekom automatizmu, predstavljaju kolektivno „vlasništvo" DS a da je potpisnica i garant tapije na to, valjda doživotno stanje predsednica Nacionalnog saveta Slovaka i multi-funkcionerka DS gospođa Ana Tomanova Makanova. Umesto da se zapitao, zašto pripadnici slovačke zajednice okreću leđa DS i da li to možda ima veze sa dubokim razočarenjem u dugogodišnje, korumpirane i u razne malverzacije ogrezle kadrove DS pre svega iz redova te iste etničke zajednice, gospodin Pajtić je reagovao nepromišljeno, agresivno i diskriminatorski. De facto, pokušao je da ospori pravo svakog etničkog Slovaka u Srbiji da se u političkom smislu opredeljuje slobodno, kao slobodan građanin, slobodan pojedinac, prema sopstvenom nahođenju i volji.

Zašto na ovaj incident nisu reagovale institucije etničkih Slovaka, kao napr. Nacionalni savet, ili tzv. Matica slovačka.

Predsednica Nacionalnog saveta je, kako čujem, druga na listi DS za pokrajinske izbore i iluzorno je očekivati da će u ovom trenutku osuditi izjavu svog partijskog šefa. U tom smislu ona niti je slobodan čovek, niti predstavnica svih etničkih Slovaka. Njen izgovor da neće reagovati, jer Nacionalni savet Slovaka navodno ne učestvuje na „ovim izborima", logička je i politička besmislica.

Zašto nije i neće reagovati ni tzv. Matica slovačka. Pa zato, što ona zapravo ne postoji. Vladajuća klika, sastavljena od ljudi blago rečno zanimljivih biografija, interesno je isprepletena sa članovim DS u okviru slovačke etničke zajednice i Nacionalnog saveta. Ta klika je odavno pogazila izvorne principe Matice slovačke a to su nepolitičnost i usmerenost na celokupni etnički korpus.

U vrtlogu besomučne političke borbe za opstanak, gospodin Pajtić je, po osećanju potpisnika ovih redova, debelo prešao crvenu liniju i na njemu samom je da izvede zaključke i eventualno zbog svoje necivilizovane izjave pruži izvinjenje. Zaključke će bez sumnje izvesti i etnički Slovaci, i to bez i mimo „svojih" institucija, koje su im otete, otuđene, ogađene... U velikoj meri razorene.

 

Prof. Dr. Zoroslav Spevak

 

Komentárov  

+1 #15 jan krivak ale z petrovcakrivak 2016-04-09 22:55
Ja som Jan Krivak z Bacskeho Petrovca a napisal som sistem shit. To je moj nazor. Mienim ze mam pravo na to. Mam aj rodaka v Belehrade.
Nahlásiť administrátorovi
0 #14 Makanovej cetniciMartin 2016-04-09 13:39
Zmena generacii v slovenskej politickej elite sa stava,neda sa KLAN PROFESIONALNYCH SLOVAKOV..
Pani Tomanova pracuje po principe ZAVAD A VLADAJ.Ona vyvolala incident v Starej Pazove 2010.roku na volbach(vyhodila Secovych ludi z komisie),ona montirala volby 2014.(rospodelila svojich ludi do troch listin),ona 2016. povedala Pajticovy ze v Padinej jesto slovenskych cetnikov...
Nahlásiť administrátorovi
+3 #13 Koriscenje mog prezimena 1Jan K. MOMS Beograd 2016-04-08 13:29
- Obavestavam ljude koji prate ovaj portal, da neko koristi moje prezime (Krivak) i iznosi ''svoje '' stavove.
- Zbog navedene situacije, ja VIŠE NEĆU IZNOSITI SVOJE KOMENTARE do daljnjeg, koji su iznošeni pod nazivom Jan K. MOMS Beograd.
- Isto tako NEVERUJTE KOMENTARIMA koji su potpisani sa prezimenom ''Krivak''.
- Ovo je valjda prvi put da se dogodila ovakva situacija na ovom sajtu.
- Očigledno, neko nije imao hrabrosti i argumente da reaguje na ''viteški'' način.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #12 Koriscenje mog prezimenaJan K. MOMS Beograd 2016-04-08 12:39
- Pošto se neko potpisao mojim prezimenom, i izneo neke ''svoje'' stavove, obaveštavam pratioce ovoga sajta o toj situaciji.
- Razumem ljude ako ne zele da se izjasne javno, ali ne razumem zašto koriste tuđa prezimena, i ''svoje'' misli ''stavljaju tim ljudima (i prezimenima) u usta''.
Nahlásiť administrátorovi
+16 #11 Institucije i politikaJan K. MOMS Beograd 2016-04-08 12:09
- Nacinalni saveti nacionalnih manjina (kao i matice) su po Zakonu o NSNM i svojim statutima, upućene na delovanje u oblasti: kulture, obrazovanja, obaveštavanja, sl. upotrebe jezika i pisma…, sa naglaskom na njihovu nepolitičnost.
- Istorijska i sadašnja realnost (a takva će biti izvesno i budućnost), ukazuju na to da je politika uvek bila prisutna u Nacionalnim savetima (kao i maticama) svih nacionalnih manjina.
- Kultura, obrazovanje, informisanje… su najčesće regulisane politički - od vrha vlasti, i to u celom svetu, kroz istoimena ministarstva. Zato se i delovanje u navedenim oblastima i ne moze otrgnuti, od politike na višim nivoima vlasti, ka politici na nižim nivoima vlasti i društvenog života.
- Na primer, kada NSSNM ili MSS dodeljuju sredstva kojima raspolažu, određenim subjektima, ili postavljaju ljude na određene funkcije (za šta su i nadležni), oni time ostvaruju uticaj (i politički) na događanja, i to se ne može izbeći.
- Zato i ne treba zamerati navedenim institucijama na “politici” u njihovom delovanju, ni sada, ni ubuduće.
- Najverovatnije treba prilagoditi postojeća pravna akta - realnom životu.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #10 Sistem shitkrivak 2016-04-08 11:55
Kriv je partokratski sistem koji je stvorio dotičnu Tomanovu Makanovu koja jaše već 14 godina zahvaljujući stranačkoj pripadnosti. Kadrovala je dugo i neuspešno, vreme je da ode i da dodje bilo ko bolje će biti...quote name="yuhos"]Vidim iz komentara da ne razumete ili necete da razumete sta sam hteo da kazem. Ja nisam nikakav bot niti troler cenjenu gospodju ATM i cenjenu gospodju KMM, poznajem iz vidjenja tako da nisam mogao nista da trazim nikakvu uslugu niti mi je nudjeno. Vi ne shvatate da je kriv SISTEM one su se snasle u tom sistemu bolje nego ostali, jer ako nema vladavina prava i ako su razorene istitucije jedne drzave onda dolazi do zloupotrebe polozaja, korupcije itd. Za to nisu krivi samo polaticari ili politicke stranke, nego mi svi zajedno gradnjani svojim cinjenjem ili necinjenjem prilikom glasanja smo tome doprineli. Pozdrav
Nahlásiť administrátorovi
-2 #9 nadpisyuhos 2016-04-07 17:05
Vidim iz komentara da ne razumete ili necete da razumete sta sam hteo da kazem. Ja nisam nikakav bot niti troler cenjenu gospodju ATM i cenjenu gospodju KMM, poznajem iz vidjenja tako da nisam mogao nista da trazim nikakvu uslugu niti mi je nudjeno. Vi ne shvatate da je kriv SISTEM one su se snasle u tom sistemu bolje nego ostali, jer ako nema vladavina prava i ako su razorene istitucije jedne drzave onda dolazi do zloupotrebe polozaja, korupcije itd. Za to nisu krivi samo polaticari ili politicke stranke, nego mi svi zajedno gradnjani svojim cinjenjem ili necinjenjem prilikom glasanja smo tome doprineli. Pozdrav
Nahlásiť administrátorovi
0 #8 IzvinjenjeRafael 2016-04-07 14:24
Kada napraviš pogrešku, odmah je popravi. Izvinjenje je potpuno normalna stvar.
Pajtic bi trebao da se izvini.

Citovanie Pastor:
BEOGRAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor zaprepašćen je izjavom predsednika DS Bojana Pajtića da su pojedini Slovaci četnici, a da je njihovo uključivanje u druge stranke perverzno.

"Mislim da je to rečenica koja sadrži bar tri za mene veoma problematične kvalifikacije, mislim da je to nedopustivo da se izgovori u jednoj normalnoj sredini", rekao je Pastor.

Pastor je u izjavi za TV ukazao da to daleko prelazi okvire koji se mogu tolerisati.

"Ta rečenica ili njoj slične su još jedna potvrda za opravdanost onoga na što sam skretao pažnju kad sam raspisivao izbore - da bi bilo dobro da se svi suzdržavaju i kontorlišu. Te takve rečenice donose ogromnu štetu", reka je Pastor.

rtv.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
-4 #7 chleby a chlebičkyNinočka 2016-04-07 12:55
Prof. Zoroslav dr. ma pravdu. Aj ked to uz vsetci vieme. Urcite aj yuhos to vie, ale sa tvari ze nie, lebo mu ATM dala oblozeny chlebicek. taky ako co davala Miskovi Ciliakovi a Viliamovi slavkovi. Aby za nu agitovali pred volbami a po kazdych volbach na nich zabudla. Tak zabudla aj to co im slubila. A take embrio bolo a je na cele nasej rady...na problemy Slovakov sa nobracala nikdy iba pozerala svoj vlastny sukromny zaujem. schovavalo to za stranu ds. Ale z tej strany zostalo len torzo. Hlavne ze si Tomanova Makanova kupila Neografiu v Petrovci, vlastne sa jej zmocnila...Ale to je na inu temu...Pre seba sa vedela postarat ale pre narod vobec...
Nahlásiť administrátorovi
-2 #6 tri za mene veoma problematične kvalifikacijePastor 2016-04-07 10:42
BEOGRAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor zaprepašćen je izjavom predsednika DS Bojana Pajtića da su pojedini Slovaci četnici, a da je njihovo uključivanje u druge stranke perverzno.

"Mislim da je to rečenica koja sadrži bar tri za mene veoma problematične kvalifikacije, mislim da je to nedopustivo da se izgovori u jednoj normalnoj sredini", rekao je Pastor.

Pastor je u izjavi za TV ukazao da to daleko prelazi okvire koji se mogu tolerisati.

"Ta rečenica ili njoj slične su još jedna potvrda za opravdanost onoga na što sam skretao pažnju kad sam raspisivao izbore - da bi bilo dobro da se svi suzdržavaju i kontorlišu. Te takve rečenice donose ogromnu štetu", reka je Pastor.

rtv.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 DS ribari glasova manjinskih grupaDanas 2016-04-07 10:27
Ranije, dok je ta moć bila ogromna, nijednom demokrati, pa ni samom Pajtiću, nije smetalo prisustvo pojedinih Slovaka, Mađara i inih u Srpskoj radikalnoj stranci ili u umerenijim nacionalističkim strankama. Sada kada se stubovi vlasti klate, to najednom postaje problem.

Ovo naknadno otkrivanje "perverznih" Slovaka u jednoj dominantnoj suparničkoj partiji, ali ne i u drugim "četničkim" i nacionalističkim strankama, pokazuje svu ozbiljnost Pajtićeve rasprave, njenu plitku, politikantsku pozadinu i koliko su zapravo demokrate daleko od stvarnih teškoća Slovaka i drugih manjina.

Nije dobro što se oglasila, i to još prva, Ambasada Slovačke Republike u Beogradu. Proizlazi da građane slovačke nacionalnosti nema ko da "zaštiti" sem stranaca i stranke Surovog.

- See more at: danas.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
-4 #4 juhos- suhojp. 2016-04-06 22:20
g- din "juhos" ( ili "suhoj" - suvi, ali i - dosadan ?) iznosi apologiju u korist svojih partijskih i/ili koalicionih partnera, što je potpuno legitimno. Druga je stvar, ko će tome i da poveruje.
U osnovnim crtama podržavam stavove profesora Spevaka. Neću da osuđujem reči (prof.) Pajtića, neka sam o njima sudi, prema svojoj savesti. Ja ih shvatam kao očajnički vapaj, što se njegova lukava zamisao, da kroz nacionalne savete, "veže" manjine za svoju stranku i tako "vlada doveka", počinje da izjalovljava...
A o "četnicima" u njegovoj Bačkoj, bi trebao da zna i to, kako su lukavi hortijevci, u nameri da izbegnu slanje trupa sa svojim nacističkim saveznicima na Istočni front poveli "ofanzivu protiv četnika" u - Šajkaškoj, kada su racijama stradale hiljade ljudi, nenaoružanih Srba, u pretežnom broju... I, kako to da Jobik, koji baštini hortijevcima sličnu politiku ima svoju kancelariju - upravo u rodnom kraju g. Pajtića ?
A Slovaci su nekad sarađivali i sa Svetozarom Miletićem, koji vam sigurno, takoođe nije baš po volji...
Istinska perverzija bi bila, da Slovaci nastave da sarađuju sa nekim koji faktički podržava veliko-mađarsku, anti-trianonsku politiku, kako to de-facto čini DS, LSV i sl. stranke, kroz manje ili vise izraženi separatizam...
A ako vam je "fam fatal" - "pozitivna", možda će vam biti i - ledi Magbet, ali bolje bi vam bilo da "progledate", dok je još vremena....
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Omyly 2dudika 2016-04-06 18:39
A zas opravíme nepresnosti: Listina Atm získala 10 mandátov a Pavel Surový 9. Výhra nie je väčšinová, lebo v hre bolo 29 mandátov! Ide o to, že ATM si kúpila matičiarov (ds2) a LSV a tak má teraz tesnú väčšinu. táto väčšina sa po voľbách môže veľmi ľahko preštruktuovať, totiž môže sa stať že budeme mať novú väčšinu. lebo náhodou je to o peniazoch a tie budú v pokladnici niekoho iného...[quote name="yuhos"]
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Reagovanje na komentar sa racijom ili bez?yuhos 2016-04-06 17:00
Prof. Zoroslav dr. pise da je matica izneverila njene clanove i sve slovake, posto je isprepletana (navodno) interesnim grupama DS, koji takodje nemaju pravo da pripadaju bilo kojoj politickoj opciji po svojoj volji i jos su sumnjive biografije, sto je neprimerena drskost i vredjanje integriteta svakog coveka, te takodje da nije apoliticna. Navescu primer za maticu slovacku iz Slovacke koja je 1994. g. javno podrzala HZDS a za uzvrat je dobila za jednu krunu stampariju Neografija kojoj je bila tadasnja procenjena vrednos 600 miliona kruna. Ta ista matica je 1996. izmedju ostalog stampala i pornografske casopise i zbirku pesama ratnog zlocinca Radovana Karadzica. A njen predsednik koji je 20 godina na poziciji, je procerdo maticno blago za tadasnjih 23 milion kruna i prevario 3.500 donatora. Ovu usperdbu sa naveo zbog toga da se vidi odnos ljudi prema svojoj matici jer tamo u Slovackoj je niko nije nazvao "tzv." nego su osudii vladajucu koaliciju u njoj. Izjava ambasade slovacke u Beogradu povodom toga da su slovaci cetnici je nepoznavanje istorije ili svesna manipulacija. Razlika izmedju cetnika u SK, i cetnika u SR je kao izedmju kanala i kanalizacije. Moram da skrenem paznju i u vezi cirkusa Slovacke (dizajnerske stranke) koja je pravila cirkus u novom sadu na celu sa njenim predsednikom pa su gradnjani pitali da li je to "jogurt revolucija" u izvedbi slovacke stranke, ili politicki performans. Kombi stranke poput Slovaci i suzivot, necu ni pominjati jer to je bezpredmetno. Dragi slovaci kad budete glasali, glasajte po svojoj savesti a ne nasedajte na ljude koji se predstavljaju kao slovaci po zanimanju, kao sto je g. Surovi i njemu slicni. Moj savet ovim politikantima i profesoru je da ne krive mrak nego da upale svecu. Zelim Vam sve najbolje.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Reagovanje na komentar sa racijom ili bez?yuhos 2016-04-06 16:38
Povodom izjave g. Bojana Pajtica u Padini da je neprirodno i perverzno sto se grupa slovaka uclanjuje u SNS je u potpunosti u pravu. Zasto? Zato sto SNS je stranka kako i g. Pajtic navodi, srpskog etnika, i cetnickih vojvoda a njihovo obracanje na skoro svim raznim mitinzima pocinje sa recima: "Braco srbi i sestre srpkinje". Svaki iole politicki obavesten slovak se pita sta u toj stranci traze slovaci. Kako profesor Zoroslav kaze: "da svako ima pravo da bira i da bude biran po svojoj volji". Jeste da ima pravo, ali pitanje je da li je u pravu? Oni mogu da se uclanjuju i glasaju u sve moguce i nemoguce stranke, ali u svoje licno ime a ne u ime slovaka. U komentaru navodi profesor Zoroslav poluistine, lazi, prevrce cinjenice i besumucno vredja slovake i njihove institucije. Mislim da njemu nije bitno sta je rekao g. Pajtic u Padini nego je glavna meta bila "Femme Fatale" (u pozitivnom smislu) gosp. Anna Tomanova Makanova, najbolja politicarka slovackog etnika u poslednjih 15 godina, pri cemu je stekla zavidne rezultate i u profesionalnoj karijeri. Za nju ne vazi pravo: "da bira i da bude birana" kao za ove iz padine, po profesorovom tumacenju, jer onda ona nije slobodan covek zato sto je "korumpirana", zloupotrebljava svoj polozaj i ako za te navode doticni profesor nam nije predlozio nikakve validne argumente, nego se sluzi lazima, podmetacinama i licno se obracunava sa doticnom gospodjom. Gospodja Tomanova je na poslendjim i predposlednjim izborima za nacionalni savez slovaka osvojila vecinu i postala je legalni i legitimni predstavnik slovaka u Srbiji svidelo se to nekome ili ne. Slovacke institucije kao i medije treba da se javno ograde od izjava tzv. predstavnika slovacke elite (prof. Zoroslava) i da ostro odsude napade na celi slovacki korpus. Napad na Maticu Slovacku da je "tzv." je neodmeren i uperen protiv svih clanova kao i slovaka u Srbiji posto i predsednica Tomanova, je takodje izabrana legitimno. S postovanjem
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články