Bienále fantázie 2016

Žiaci zo Srbska sa úspešne predstavili na XXII. ročníku Bienále fantázie Turčianskej galérie v Martine. Na túto medzinárodnú výtvarnú súťaž boli zaslané žiacke práce vytvorené vlani na 16. výtvarnom tábore Makovička v Báčskom Petrovci: http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/8672-makovicka-a-tvorivo-stravena-sobota, kde boli ocenené aj práce Gabriely Domoniovej, Ivana Struhára a Estery Zajacovej. Ich umelecké diela zapôsobili i na oceňovaciu komisiu v Martine, ktorá týmto žiakom udelila Hlavnú cenu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí na Bienále fantázie 2016.

 

Gabriela Domoniová s ocenenou grafikou (Foto: Ján Agarský)

 

Gabriela Domoniová s ocenenou grafikou (Foto: Ján Agarský)

 

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na Bienále fantázie udelil štyri hlavné ceny, z čoho tri získali žiaci našich slovenských škôl v Srbsku. Ide o žiakov základných škôl z Báčskeho Petrovca, Pivnice a Starej Pazovy, s ktorými pracujú pedagógovia Daniela Triašková, Verica Tanackovićová a Ján Agarský.

 

Foto: Ján Agarský

 

Foto: Ján Agarský

 

Podľa slov profesora výtvarnej kultúry Jána Agarského, na Bienále boli udelené aj Čestné uznanie. Zo ZŠ Hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove ich získali: Dejna Domoniová V-1,Ela Faragová V-1, Jana Jašová V-1, Jana Opavská V-1, Miroslava Machová VI-1 a Milinka Strejčeková VIII-2. Zoznam žiakov, ktorí získali Hlavnú cenu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Čestné uznania TU:

 

 

Do Turčianskej galérie prišlo v aktuálnom ročníku viac ako 5400 detských prác z 33 krajín sveta. Diela hodnotila medzinárodná odborná porota, ktorá udelila 43 cien v hlavných kategóriách a viac ako 600 čestných uznaní. V rámci tohto ročníka Cenou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí ocenené sú práce slovenských detí žijúcich v zahraničí, ktorým ocenenie sa odovzdá 19. mája počas vernisáže výstavy Hľadanie raja.

XXII. ročník Bienále fantázie s podtitulom Rozprávky, mýty legendy je pokračovaním takmer polstoročia trvajúceho projektu, ktorý prezentuje výtvarné práce detí a mládeže. Aj keď je jeho domovom Slovensko, už dávno stratilo lokálny charakter a stalo sa medzinárodnou prehliadkou „detského umenia". O tom vlani, na 9. výtvarníckom snemovaní v Báčskom Petrovci hovorili predstavitelia Turčianskej galérie v Martine, ktorí ju prezentovali s osobitným akcentom na Bienále fantázie a ponúkli spoluprácu.

Slávnostné vyhodnotenie, na ktorom sa osobitne budú hodnotiť aj práce žiakov zo zahraničia bude 13. mája 2016 v Martine.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články