Akadémia vďačnosti svätým Cyrilovi a Metodovi

Pri príležitosti Dňa kresťanských vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorý sa v pravoslávnych krajinách oslavuje 24. mája, v Belehrade sa včera začalo podujatie pod názvom Deň slovanskej písomnosti a kultúry, sviatok svätých Cyrila a Metoda, ktoré potrvá do štvrtka. Na podujatí sa zúčastňujú aj spisovatelia zo Slovenska Zuzana Kuglerová, Ján Tazberík a Ondrej Kalamár a v rámci neho Miroslavovi Demákovi udelili Medzinárodnú cenu Anny Frankovej.

 

Foto: Milan Panić

 

Foto: Milan Panić

 

Pazovský rodák a náš známy spisovateľ žijúci na Slovensku Miroslav Demák je laureátom Medzinárodnej ceny Anny Frankovej, udeľovanej macedónskym vydavateľstvom Fénix a skopskou Nadáciou pre kultúrnu a vedeckú afirmáciu. Demákovi toto ocenenie udelili za mimoriadne dosahy v literatúre pre deti. Cenu mu odovzdal riaditeľ macedónskeho vydavateľstva a Nadácie Makedonija prezent Hristo Petreski.

 

Foto: Milan Panić

 

Domáci a zahraniční spisovatelia včera predpoludním najprv položili kvety pri chráme Cyrila a Metoda v Jajinciach pri Belehrade a popoludní sa v slávnostnej sieni Združenia spisovateľov Srbska začal ústredný program pomenovaný Akadémia vďačnosti svätým Cyrilovi a Metodovi.

 

Foto: Milan Panić

 

Účastníkov pozdravil predseda Spolku spisovateľov Srbska Radomir Andrić a potom svoje verše a prózu čítali autori zo Srbska, Slovenska, Macedónska a Bulharska.

 

Foto: Milan Panić

 

Dnes a zajtra podujatie pokračuje čítaním poézie v ľudových knižniciach v Kostolci a vo Východnom Sarajeve v Republike Srbskej.

 

Martin Prebudila

Foto: Milan Panić

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články