Gustáv Maršall Petrovský - 100. výročie úmrtia

V Chicagu (USA) 15. júna 1916 zomrel spisovateľ Gustáv Maršall Petrovský. Narodil sa v Báčskom Petrovci, právo študoval v Prešove a medicínu vo Viedni. Roku 1880 bol odsúdený na polročné väzenie za poburovanie proti maďarskej národnosti a pred trestom ušiel do USA, kde medzi slovenskými vysťahovalcami pôsobil ako novinár. Tu rozvíjal aj osvetovú činnosť, zostavil nemeckú učebnicu slovenčiny a anglickú konverzačnú a orientačnú brožúru pre Slovákov v USA. Počas pobytu v USA napísal dobrodružný historický román Jánošík, kapitán horských chlapcov (1894) a knihu poviedok Spod závejov amerických (1906).

 

Gustáv Maršall Petrovský - 100. výročie úmrtia

 

V roku 2012, keď sme si pripomínali 150 výročie narodenia Gustáva Maršalla Petrovského obe uvedené diala boli opätovne vydané. Šieste vydanie, románu Jánošík, kapitán horských chlapcov, jeho búrlivý život a desná smrť spoločne vydali Vydavateľstvo Ivana Krasku v Nadlaku a Slovenské vydavateľské centrum v Báčskom Petrovci, kým poviedky Spod závejov amerických vyšli v preklade do angličtiny From Under the American Snowdrifts a vydal ich Kanadský slovenský inštitút v Toronte.

 

Gustáv Maršall Petrovský - 100. výročie úmrtia

 

V roku 1906 Gustáv Maršall – Petrovský uviedol: „Knižočku svoju preto pomenoval som Zpod závejov amerických, lebo rozprávočky v nej obsažené, vytiahol som skutočne zpod závejov, odtiaľ i odtámtiaľ. Ale milerád prisvedčím každému, kto dôvtipne domyslí sa, že vlastne ja, žijúc tiež od dlhých rokov tu pod závejmi americkými, mienil som opísať (vo väčšine prácičiek) život ľudu, tretinu celého národa slovenského, tonúceho pod závejmi najsvobodnejšej krajiny na svete, ktorá však súčasne má i naj väčšej asimilačnej, odnárodňujúcej sily." – uvádza Petrovský a cituje ho v predslove anglického prekladu Ondrej Miháľ, predseda Kanadského slovenského inštitútu. Vyjmúc dvoch statí, ktoré preložil Ján Peťkovský a pomoci pri prekladoch Vierky Peťkovskej, ostatné preklady a prípravné práce vykonal Ondrej Miháľ.

 

Gustáv Maršall Petrovský - 100. výročie úmrtia

 

Prozaická tvorba Gustáva Maršalla Petrovského do r. 1892 smeruje k realizmu, hoci obsahuje aj romantické prvky. Dôkazom sú najmä novely Z parku, Baronica, Kaplán, Pod hrubou kôrou, ktoré vyšli knižne pod názvom Novely (1887). Niektoré z nich si možno prečítať TU:
http://zlatyfond.sme.sk/dielo/820/Marsall-Petrovsky_Prestal-proby/1

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 Sláva Gustavovipsd 2016-06-16 11:12
Prosím Vás, pekne : "Roku 1880 bol odsúdený na polročné väzenie za poburovanie proti maďarskej národnosti " - Aká "maďarská národnosť " ( termín V APV rezervovaný pre menšinu ? ) v roku 1880, počas tuhej maďarizácii vo vtedajšom Uhorsku ? Odsúdený lebo odporoval a nevštepoval názor ako niektorí Slováci, o tom že " Kto dýcha uhorský vzduch, má maďarský len hovoriť " ?
Aké pomenovanie - odborný názov taký "slovník" chystá pre štúrovcov - " džihadisti" či "teroristi" ? Ozaj či je to cieľom "korektnosti" ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články