Oslavy v Kulpíne 2016...

...boli pekným a vhodným úvodom k Slovenským národným slávnostiam. Pekným, pretože v tomto roku osobitne zdôrazňovali priateľstvo a humanitu a vhodným predovšetkým preto, že proklamovali zásadu rovnosti, čo veľmi potrebujeme, keďže sa ľudskosť od nás akoby vzďaľovala. Publikácia, ktorú v sobotu prezentovali, do popredia vysúva vzácny dar priateľstva a venovaná je 10-ročnej družbe medzi Kulpínom a obcou Riečka na Slovensku. Svadba voľakedy a dnes 2016 tiež navádzala hlbšie sa zamýšľať nad láskou – do podujatia sa zapojilo združenie osôb s invaliditou Objatie z Kulpína a manekýnkami na svadbe boli aj dievčatá s osobitnými potrebami.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Na nedeľňajšom chrámovom koncerte si tiež spomenuli na kulpínske a ďalšie rodiny, ktoré desaťročia s pokorou nesú svoj „kríž" a s obetavou láskou sa starajú o blížneho s postihnutím. Lásku k blížnemu ... Pokoru, pokánie, ľudskosť... zvlášť zdôrazňuje 10. nedeľa po Svätej Trojici, Nedeľa pokánia, ktorú sme oslavovali včera.

 

Foto: Katarína Pucovská

 

Foto: Katarína Pucovská

 

Predslávnosťové dni v Kulpíne 2016, oslavy Dňa Kulpína a Svadba voľakedy a dnes do dvoch dní zhrnuli množstvo pekných podujatí. Ústredným programom bolo slávnostné zasadnutie Rady Miestneho spoločenstva Kulpín s prezentáciou knižky Kulpín via Riečka a naopak – 10 rokov krásneho priateľstva. Po úvodných slovách predsedu Rady MZ Kulpín Miroslava Čemana, predsedu MOMS Kulpín Pavla Gažu a predsedu Klubu Kulpínčanov Pavla Zimu, o knihe hovorila hlavná a zodpovedná redaktorka vydania Katarína Pucovská. Prihovorili sa aj Ján Lačok a starosta obce Riečka Marián Spišiak, ktorí pred decéniom zmluvu o spolupráci podpísali a tiež aj Kulpínčanka Zuzana Širková, ktorá mala veľký podiel na vzniku spolupráce. Úryvky z knižky prečítali členky knižnej redakcie Katarína Gažová, novinárka v týždenníku Hlas ľudu a Viera Dorčová- Babiaková, novinárka v RNS, ktorá program aj moderovala. V hudobných predeloch na husliach zahral Martin Ján Javorník a na píšťale a fujare Michal Struhár. Kulpínčanom ku Dňu Kulpína zablahoželala predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová a treba povedať i to, že si kulpínsky sviatok uctili aj predstavitelia MSS, cirkví, inštitúcií... ako aj predstavitelia obecného vedenia v čele s predsedom Báčskopetrovskej obce Srđanom Simićom a takmer kompletná Obecná rada.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

O väčšinu programov vládol veľký záujem. Aj naše médiá im venovali patričnú pozornosť. Nemožno však nespomenúť, že pre Petrovskú televíziu nebol zaujímavý ani len jeden z tých početných ponúknutých obsahov a tak svojich divákov ukrátila aj o: súťaž pionierov v športovom rybolove, propagáciu cyklistiky, módnu prehliadku svadobných šiat, Тоrtiádu, výstavu Svadobná výbava, predstavovanie mládežníckeho projektu Chceme vedieť, preto čítame, výstavu výtvarnej skupiny КЕBY, vystúpenie našich dvoch toho času najlepších folklórnych súborov SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy a SKUS Jednoty z Hložian, ako aj KUS Metropolitu Stefana Stratimirovića z Kulpína, obecný šachový turnaj, súťaž poľovníkov, súťaž vo varení kotlíkového paprikáša, súťaž najsilnejších mužov Srbska pod názvom Strongmen, demonštráciu kickboxu, zápas tučných a chudých, chrámový koncert na ktorom účinkoval kulpínsky cirkevný spevokol a obecný evanjelický cirkevný zbor Credimus...

Pre všetkých tých, čo ich aspoň niečo z ponúknutého osloví, chystáme video záznam, ktorý dodatočne zverejníme a v našej Fotogalérii už dnes si možno pozrieť množstvo fotografií vo vysokom rozlíšení TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/50-den-kulpina-pdvk-svadba-volakedy-a-dnes-2016

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články