Leto v Kulpíne

Kulpínska mládež nemá veľký výber, keď ide o zábavné, kultúrne alebo športové obsahy vo svojej dedine. Preto si ich musí sama vymýšľať. Našťastie, ochota a kreativita jej nechýba. Občianske združenie Terra, ktoré je vlastne mládežníckym združením, 12. augusta na nádvorí základnej školy všetkým záujemcom zdarma ponúklo filmové projekcie. Počas ďalších dvoch dní, 13. a 14. augusta, v areály školy sa športovalo. Niekoľkí mládežníci zorganizovali tam turnaj v basketbale. Na ňom sa zúčastnilo sedem mužstiev: z Ravneho Sela, Báčskeho Petrovca, Čelareva, Magliću, Nového Sadu a Kulpína. Dnes v predsieni Domu kultúry, kde má Terra svoje miestnosti, prebiehala zaujímavá tribúna Ako lepšie fotografovať, o čom hovoril Martin Pucovský.

 

Leto v Kulpíne

 

Členovia občianskeho združenia Terra, ktoré zhromažďuje mladých ľudí, už osem rokov, pri príležitosti Medzinárodného dňa mládeže, organizujú Letné kino. V tomto roku projekcie boli na školskom dvore, keďže po daždi v parku bolo mokro a v ňom sú aj rozkopané chodníky, keďže sa začínajú robiť nové.

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Iste treba pochváliť početných mladých Kulpínčanov, ktorí sa zaoberajú športom a medzi nimi sú aj takí, čo dosahujú až vynikajúce úspechy. Mnohí sa však športom zaoberajú iba rekreačne. Na školských ihriskách hrávajú futbal, volejbal či basketbal. Kristian Haška, Jaroslav Fábry a Nenad Zamfirović takému rekreačnému basketbalu chceli pridať súťažný ráz a podujali sa zorganizovať dvojdňový turnaj v basketbale. Tento ich skúšobný počin sa vydaril, účasť bola pomerne dobrá a hra tiež. Hral sa systém 3 na 3. Poplatok za účasť bol 2.000 dinárov a celkovú zozbieranú sumu rozdelili víťazom. Najlepší celok Pab Luvr z Ravneho Sela získal 10.000 dinárov. Turnaj podporilo Miestne spoločenstvo a niekoľkí sponzori. Organizátori preto plánujú o rok serióznejšie zorganizovať podujatie.

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Na ďalšej mládežníckej akcii, ktorá prebiehala dnes, - tribúne Ako lepšie fotografovať, - Martin Pucovský poukázal na niektoré najčastejšie chyby pri fotografovaní a prezradil niektoré triky, ktoré môžu pomôcť urobiť krajší snímok.

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Leto v Kulpíne

 

Martin Pucovský je z Kulpína, narodený roku 1991 a je študentom Fakulty technických vied v Novom Sade. Má viacročnú bohatú skúsenosť vo fotografovaní a prevažnú časť našej fotogalérie tvoria jeho snímky, čo si možno obzrieť TU: http://www.kulpin.net/galeria. Zaoberá sa i vypracovaním webových stránok, je tvorcom aj tohto webu a pracuje aj ako kameraman.

 

Katarína Pucovská
Foto: Martin Pucovský, Juraj Spevák

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články