Pod baldachýnom

Režisér sedí na javisku vo svojej režisérskej stoličke, gramoplatňa sa otáča dozadu, zavýja... aj čas sa vracia o 38 rokov do minulosti. Potom sa už dej rozbieha... Režisér odrazu hlasno zvolá: „Stoj, stoj! Takto robiť nemôžeme! Svetlo nefunguje! Zdenóóó!" Z úzadia hľadiska znie hlasno odpoveď: „Veď vidím!" Režisér: „Tak bež sem a oprav! No, a také sa nám mohlo stať aj na premiére!" Skonštatoval režisér. A bola premiéra...

 

Pod baldachýnom

 

Svetlo v sále rozsvietili. Zdeno šikovne vyskočil na javisko a stratil sa za oponou, kde boli poistky. Stal sa tak štvrtým hercom v predstavení, ktoré malo mať iba troch aktérov...

 

Pod baldachýnom

 

Kým Zdeno poistku oprával, režisér na scéne trochu pohundrával, potom začal rozprávať o Čapkovi a o niekdajších hercoch petrovského divadla... Začal aj konverzáciu s obecenstvom. Keď Zdeno svetlo opravil, režisér zvolal: "Teraz ideme od začiatku!" Publikum bolo trochu zmýlené, ale vo väčšine prípadov presvedčené, že to tak malo byť. Tlieskalo. Majera vskutku improvizoval. A dosiahol interakciu a originálny zážitok!

 

Pod baldachýnom

 

Pod baldachýnom

 

Bolo to tak na včerajšej premiére autorského konceptu Ľuboslava Majeru, v ktorom si s manželmi Zuzkou a Maxom Častvenovcami zahral Pod baldachýnom. Pred takmer štyrmi desaťročiami, Ľubo ako mladý, vyškolený režisér, toto predstavenie naštudoval s uvedenou mladou hereckou dvojicou a ním sa začínala jeho úspešná profesionálna režisérska púť.

 

Pod baldachýnom

 

Pod baldachýnom

 

Zuzana Častvenová, ktorá aj pred 38 rokmi hrala Mariutka a Ján Častven, ktorý stvárnil úlohu poručíka, aj po rokoch sa na divadelných doskách cítili ako doma. Nedali sa zmiasť ani vtedy, keď režisér ďalej improvizoval a naskutku na premiére diktoval zmeny scenára. Už potom nikomu nevadili ani polohlasné volania na šepkárku: „Mikica!", ktorá spoza plachty pohotovo reagovala a takmer hlasno „pošepla".

 

Pod baldachýnom

 

Iba nakoniec, keď sa po predstavení herecká dvojica postavila pred publikum očakávajúc reakciu a obávajúc sa fiaska, sa mohla vycítiť nervozita. O to silnejšie potom prežívali búrlivý potlesk. Keď sa k nim pripojil aj tretí herec a zároveň režisér Ľuboslav Majera, nadšené ovácie svedčili aj o tom, že si diváci hlboko vážia osoby, ktoré celého seba dávajú divadlu.

 

Pod baldachýnom

 

Keď je režisér na scéne, zrejme je to výhoda, keďže on má plné právo improvizovať. Tvoriť divadlo na tvári miesta. Ľuboslava Majeru na scéne často nevídame, dokázal však publikum pobaviť aj s obyčajným zabíjaním muchy. Lebo, javisko nosí v srdci. Na záver predstavenia ani scénu nechcel opustiť a predstavenie končí prísľubom, že on nikam neodchádza. A teatrálne sa posadil do svojej režisérskej stoličky. Bolo to akoby vyznanie lásky a prejav vďaky vernému obecenstvu.

 

Pod baldachýnom

 

Pod baldachýnom

 

Slovenské vojvodinské divadlo si týmto remakom pripomína jednu z prelomových inscenácií divadla VHV z Báčskeho Petrovca – Baladu o poručíkovi a Mariutke (Krefta - Lavreňova) v réžii čerstvého absolventa bratislavskej VŠMU Ľuboslava Majeru z roku 1978. Inscenácia zaznamenala obrovský úspech aj v profesionálnom prostredí a iniciovala diskusie o profesionalizácii slovenského vojvodinského divadla. Nový názov inscenácie Pod baldachýnom napovedá, že ide nielen o jej prenesenie, ale aj o aktualizáciu.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

Komentárov  

+1 #3 RE: Pod baldachýnombrano 2016-08-30 10:25
Verim, že sa prispevok da aj inak koncipovat a nie prerozpravat predstavenie, najmä pre tých, ktorí ho nepozerali...
Nahlásiť administrátorovi
-7 #2 čoskoroSlovak from Voivodin 2016-08-29 11:32
Slováci vpred - ušije šaty v septembri a v oktobri...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Pod baldachýnomViera Benková 2016-08-28 12:46
Oslavy sa skvele začali, výstavami, potom na gymnáziu vyberanými textami Annymárie Boldockej- Grbićovej, kolokviom o prejdenej ceste divadelníkov, hercov, režisérov, autorov predlôh a hier, obecenstva...a rimakom v sobotu večer nás presvedčil, že slovenské a najmä petrovské divadlo vstúpilo do nových dní, verím že úspešných s podporou mladých vrátia lesk divadlu u nás.. Gratulujem manželom Častvenovcom, že sa nám na chvíľu vrátili medzi nás a, pravda, režisérovi Ľuboslavovi Majerovi , ktorý aj z nitky ušije šaty. Vďaka...vb
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články