Mamy Petrovčanky

Skupina založená na spoločenskej sieti a pomenovaná Mamy Petrovčanky pôsobí necelý rok a má 230 členov. Vznikla z iniciatívy jej administrátoriek Hany Pavlovej a Ireny Lomenovej. Mladé mamy chceli tak pomôcť sebe a iným. Uvedomujúc si rýchle životné tempo a staré porekadlo „Dobrá rada nad zlato" utvorili na facebooku skupinu, do ktorej sa začali zapájať predovšetkým mamy, ale aj mladšie či staršie ženy podobného zmýšľania. Keď je v skupine viac tých, čo radiť môžu, riešenie sa ľahšie nájde. Poradia si navzájom, informujú jedna druhú, ponúknu pomoc, službu, predajú či kúpia jedna od druhej detské veci, vozíky, hračky... V tejto facebookovej skupine sa zrodila aj idea usporiadať 1. Mamin bazár. Zrealizovali ho včera za pomoci Združenia pre rozvoj rurálnej turistiky Petrovillage.

 

Mamin bazár

 

Irena Lomenová a Hana Pavlová

 

Irena Lomenová a Hana Pavlová

 

Akcie takéhoto tipu sú viacnásobne užitočné. V domácnosti si totiž urobíme väčší poriadok, radosť urobíme osobám, ktoré si výhodne kúpia nejaký predmet, ešte väčšia radosť môže byť, ak sa nejaká vec dostane zdarma a nadovšetko: kúpou zánovných vecí chránime si planétu. Keby sme stále kupovali iba nové veci a staré zahadzovali, odpad na planéte by sa veľkou rýchlosťou hromadil.

 

Mamin bazár

 

Mamin bazár

 

U väčšiny z nás sa doma nájde množstvo nepotrebných vecí. Odev, ktorý si už nikdy neoblečieme, hračky, s ktorými sa nikto nehrá, detské vozíky, či elektronika. Veci sú však v zachovanom stave a prístroje funkčné, teda niekomu môžu poslúžiť a uľahčiť život. Vedené touto ideou Mamy Petrovčanky, ktorým nie sú cudzie ekonomika a ekológia, sa rozhodli takéto veci ponúknuť na predaj. Keďže si pred Vianocami zvykneme robiť poriadky aj v skriniach, určili si práve tento termín a keďže v tomto období, – viac než inokedy,– chceme konať aj dobré skutky, rozhodli sa urobiť aj zbierku do Červeného kríža.

 

Solidarita, ktorou môžeme pomôcť nielen iným, ale aj sebe a našej planéte

 

Solidarita, ktorou môžeme pomôcť nielen iným, ale aj sebe a našej planéte

 

„Ďakujeme všetkým zúčastneným, predávajúcim aj nakupujúcim. Prvý mamin bazár sa celkom vydaril. Ďakujeme všetkým, ktorí priniesli veci na charitu. Nazbieralo sa veľa!" Uviedli organizátorky po ukončení tejto akcie, ktorá mala aj dobročinný ráz.

Akcia prebiehala v petrovskej turistickej organizácii. Keďže sa vydarila, už teraz sa kujú plány na ďalšie podobné podujatie, ktoré by sa uskutočnilo na jar alebo v lete, keď by sa predaj mohol zorganizovať na otvorenom priestore.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články