Novoročné stretnutie u Babku

Už niekoľko rokov prvého januára Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka z Kovačice v spolupráci s Galériou Babka Kovačica organizuje Novoročné stretnutie u Babku. Tak aj tohto prvého januára sme rok začali s kultúrnym programom. Bola to príležitosť na pripomenutie si 120 rokov od narodenia a 75 rokov úmrtia prvého predsedu Matice slovenskej v Juhoslávii Dr. Janka Bulíka (1. 1. 1897 - 30. 1. 1942 ). V kultúrnom programe, za prítomnosti hojného počtu Kovačičanov, ako aj matičiarov z Padiny, Hajdušice, Vojlovice a hostí z Pardubíc z Česka, boli prvýkrát verejnosti predstavené makety historických lodí zhotovené rukami hudobníka , mäsiara, včelára a drevorubača Jána Svetlíka.

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Po novoročnej gratulácii Pavla Baláža, zakladateľa a prvého predsedu Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka sa prihovoril majiteľ Galérie Babka Pavel Babka, ktorý porovnal insitné umenie a umenie modelára J. Svetlíka.

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Predseda Memoriálneho straediska Dr. Janka Bulíka MaA Ján Dišpiter novoročným vinšom pozdravil a privítal prítomných večierka a uviedol do programu rodinný orchester Svetlíkovcov, ktorí spríjemnili večierok a samú vernisáž spevom a hrou. Na harmonike zahral syn Miroslav a na gitare syn Dávid a otec Ján.

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Ľudmila Lenhartová-Pániková, členka MOMS vo Vojlovici, prispela k obohateniu programu a za sprievodu rodinného orchestra Svetlíkovcou zaspievala pieseň V Kovačickom ríte Miroslav Hráško z Hajdušice a Pavel Povolný -Juhás z Padiny sa tiež prihovorili novoročnou gratuláciou a predseda MOMS Vojlovica Michal Marko výstavu oficiálne otvoril.

 

Foto: Ján Špringeľ

 

Foto: Ján Špringeľ

 

S vareným vínom a teplým čajom zimu sme odohnali. V dobrej nálade organizátorov a návštevníkov, po ukončení tohto kultúrneho podujatia, početní účastníci položili kvety k buste Dr. Janka Bulíka.

 

 

Pavel Baláž

Foto: Ján Špringeľ

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články