Dnes je vraj modrý pondelok

Modrý pondelok je údajne najdepresívnejší deň roka. Pre obyvateľov krajín severnej zemskej pologule pripadá na tretí pondelok v januári. Známy je pod názvom Blue Monday, modrý ako slzy, plač, chlad. V sebe sústreďuje najhoršie situácie, ktoré na človeka čakajú: ide o pondelok, teda deň po víkende, v januári, keď je zima, tma, dni sú krátke, vianočné sviatky už preč, peňaženka pre väčšinu ľudí skôr prázdna, výdavky koncom predchádzajúceho roku mohli byť vysoké, začínajú prichádzať účty... Navyše, aj od Nového roka a prijatých predsavzatí už prešlo dosť času a na tie naše „pevné" predsavzatia možno začal pomaly padať prach zabudnutia.

 

Dnes je vraj modrý pondelok

 

Blue Monday - prišiel s ním a aj s matematickým vzorcom na jeho vypočítanie anglický psychológ Dr. Cliff Arnall z Cardiffu v roku 2005. Prvýkrát sa najdepresívnejší deň roka pripomínal roku 2005. Podľa tohto pseudovedeckého "nápadu" však modrý pondelok môže (ako zase hovoria iní "vedátori") padnúť aj na druhý januárový pondelok - či dokonca na štvrtý, ak víkend pred ním spadá celý do mesiaca január.

Popri týchto motívoch za konceptom modrého pondelka stojí aj marketingový zámer, a to podnieť ľudí, aby už v januári začali kupovať letenky a cestovať. Za konceptom stojí istá, zahraničná cestovná kancelária.

Odpoveď na to, ako sa vyrovnať s modrým pondelkom, ponúkol napríklad v dnešnom čísle britský denník The Sun: človek môže začať cvičiť, môže sa pustiť do aktivít, o ktorých sníval dlhé roky, môže využiť dnešný deň na stretnutia s priateľmi alebo členmi rodiny a pomôcť im najdepresívnejší deň roka prekonať.

 

Zdroj: TASR

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články