14. február

Podľa gregoriánskeho kalendára dnes je Valentín a podľa juliánskeho kalendára, ktorého sa pridržiava Srbská pravoslávna cirkev, dnešný deň si treba uctiť Svätého Trifuna. Niekto teda svätí Sv. Valentína a oslavuje lásku, čiže Deň zaľúbených a niekto sa klania Sv.Trifunovi, alebo dvíha pohár vína na počesť tohto patróna vinohradníkov a vinárov. Či už oslavujeme Trifuna alebo Valentína, či víno alebo lásku, aj jedno aj druhé vždy bývalo silnou inšpiráciou umelcom, spisovateľom a básnikom. Pod ich vplyvom vytvorili najkrajšie diela.

 

14. február

 

14. február

 

Svätý Valentín žil v Ríme v treťom storočí po Kristovi a pomáhal zamilovaným. Na jeho počesť sa svätí Deň Svätého Valentína.

 

14. február

 

14. február

 

Svätého Trifuna oslavujeme ako ochrancu vinohradníkov. V dnešný deň preto pestovatelia viniča a výrobcovia vína odchádzajú do svojich vinohradov a prvým rezom viničných krov ako aj modlitbami si vyprosujú u Svätého Trifuna priazeň. Podľa povier dnes treba vykonať rez aspoň na jednom viničnom kry.

 

14. február

 

14. február

 

Túto tradíciu si uctievajú aj členovia Združenia kulpínskych vinohradníkov a vinárov, ktorí si v popoludňajších hodinách vo vinohrade Branislava Plachtinského uctili tohto svojho patróna. Podobne ako aj v minulom roku, aj dnes vinohrad posvätil kulpínsky pravoslávny farár, prezviter Lazar Majstorović a pri čine posvätenia sa zúčastnil aj kulpínsky evanjelický kňaz Jaroslav Javorník.

 

14. február

 

14. február

 

Podobne ako aj v Kulpíne, aj v ostatných vinohradoch a vinohradníckych regiónoch sa dnes patričným spôsobom oslávil sviatok Svätého Trifuna.

 

14. február

 

Vínu sa v Kulpíne začína dariť a počet kulpínskych vinohradníkov sa postupne zvyšuje

 

Vínu sa v Kulpíne začína dariť a počet kulpínskych vinohradníkov sa postupne zvyšuje

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články