Prezidentské voľby v Srbsku

Blížiace sa aprílové voľby novej hlavy štátu mnohí chápu ako dôležitú skúšku podpory obyvateľstva pre súčasnú vládu premiéra Aleksandra Vučića. Táto vláda sa formálne usiluje o užšie vzťahy s EÚ, avšak v ostatnom čase sa stále viac obracia smerom k Rusku ako tradičnému spojencovi Srbska. Presný dátum volieb ešte nie je určený. Pravdepodobne sa ho už dnes dozvieme. Predsedníčka srbského parlamentu včera totiž povedala, že dnes o 13.h vypíše prezidentské voľby a určí ich dátum. Predtým však prerušila jarné zasadanie Zhromaždenia Srbska s odôvodnením, že práca parlamentu bude suspendovaná do ukončenia volieb. Takéto jej rozhodnutie mnohí označujú za neústavné a niektorí hovoria aj o štátnom prevrate. Politickí analytici ešte skôr predpovedali, že pokiaľ si Srbská pokroková strana udrží kontrolu nad parlamentom, skutočnú moc nad krajinou bude mať v rukách práve Vučić. Hlavnými proti kandidátmi Vučićovi môžu byť Saša Janković ako aj Vuk Jeremić, ktorý v sobotu pobudol aj v Kulpíne.

 

Foto: www.jeremic.rs

 

Foto: www.jeremic.rs

 

Súčasný prezident Tomislav Nikolić prednedávnom tiež bol naznačil, že by sa mohol uchádzať o druhé funkčné obdobie, avšak po straníckych konzultáciách odstúpil od opätovnej kandidatúry. Jeho odstúpenie hodnotia analytici ako víťazstvo premiéra Vučića. Srbská pokroková strana (SNS) to aj potvrdila, keď vybrala za svojho kandidáta v prezidentských voľbách premiéra Aleksandara Vučića, ktorý nomináciu akceptoval. Premiér Vučić je aktuálne aj lídrom SNS, ktorej zakladateľom je Tomislav Nikolić.

Nedávno verejne ohlásil svoju kandidatúru do tohtoročných prezidentských volieb aj srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremić. On už začal aj predvolebnú kampaň a v sobotu navštívil Kulpín. Tu povedal, že Aleksandar Vučić môže byť porazený iba ak bude dobrá odozva voličov. Preto vyzval Kulpínčanov a ostatných občanov vyjsť na voľby a hlasovať proti Vučićovi, čiže za hociktorého iného kandidáta. O tom viac TU: https://www.jeremic.rs/vesti/90-2017-02-26-jeremic-u-kulpinu-izadjite-i-glasajte-protiv-vucica

Ochranca občanov Saša Janković pred ohlásením svojej kandidatúry v prezidentských voľbách chcel podať demisiu na funkciu ombudsmana, avšak po včerajšom dočasnom rozpustení parlamentu demisia mu nebude môcť byť konštatovaná. Podľa názoru odborníkov, to by predsa nemalo byť prekážkou k jeho kandidatúre. Sašu Jankovića verejne podporilo 100 známych osobností, ku ktorým sa už pridalo takmer 4000 ďalších. Zoznam podporovateľov je TU: http://www.gradjanskistav.org/apel.html. Iniciatíva na Jankovićovu kandidatúru už tiež má aj svoju osobitnú webovú stránku: www.apel100.rs.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články