Katakomby Petrovaradínskej pevnosti

Petrovaradínska pevnosť alebo Gibraltár na Dunaji rozlieha sa na 112. hektároch pozemku. Láka legendami a tajomstvom, ale najmä svojim podzemím, sieťou tunelov, poschodí a úrovní... netopierov... Jedných tým láka, iných však odrádza, zvlášť aj preto, že roky katakomby boli útulkom smelším bezdomovcom a narkomanom a boli plné všelijakého odpadu. Ten sa tam rozkladal takmer celé storočie. V týchto dňoch predseda občanov zhromaždených do „Urbánnej gerily bojovníkov z podzemia" (UGRIP) Leon Šurbanović vyhlásil, že z katakomb vyniesli vyše 20 ton odpadu. Za necelé dva roky zorganizovali 132 akcie a tak po 70 rokoch očistili tie priestory.

 

Foto Ladislav Pintač

 

Foto Ladislav Pintač

 

„V našich akciách podpora kompetentných vystala, všetko čo sme robili, robili sme sami a sami sme to aj financovali." Povedal Šurbanović a dodal, že sa budú zasadzovať o otvorenie múzea venovaného Petrovaradínskej pevnosti. Podľa jeho slov, kto sa osmelí zísť do katakomb, môže pešo prejsť vyše 20 kilometrov. Táto známa pevnosť na dunajskom brehu pri Novom Sade údajne ešte v 12. storočí bola vojenským objektom. Súčasná Petrovaradínska pevnosť sa stavala až 88 rokov, v období 1692-1780. Umiestnená je nad Dunajom, na jeho pravom brehu ako pevnosť na obranu Habsburskej monarchie od Osmanskej ríše. Pre potreby armády slúžila až do druhej svetovej vojny.

 

Katakomby Petrovaradínskej pevnosti

 

Pod pevnosťou sú rozsiahle katakomby, ktoré vždy lákali zvedavcov. O jednej našej prechádzke petrovaradínskymi tunelmi TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/1597-gibraltar-a-adrenalin-v-petrovaradine

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články