Dom Martina Jonáša

„Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade s potešením oznamuje, že spomienkový Dom Martina Jonáša v Kovačici je opäť otvorený pre verejnosť! Po uplynutí istého obdobia, keď bol dom v dôsledku rôznych problémov zatvorený, sme veľmi radi, že všetci zúčastnení aktéri sa i za prispenia slovenského veľvyslanectva dohodli a umožnili návštevníkom osobne si pozrieť dedičstvo jedného z najznámejších slovenských naivných maliarov (nielen) vo Vojvodine, ktorý mal počas života vyše 450 výstav v cca 50 krajinách po celom svete. Hoci sa v dome stále vykonávajú nevyhnutné rekonštrukčné práce s cieľom prispôsobiť ho aktuálnym štandardom, milovníci umenia sú vítaní pozrieť si zbierku cca 150 Jonášových malieb, ako aj diela mnohých iných autorov, ktoré dokázal zhromaždiť. Dom je otvorený medzi 8. a 16. hodinou." Správu zverejnili dnes na facebookovom profile veľvyslanectva SR.

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Spomienkový dom je teda po pol druha roka znovu otvorený pre verejnosť. Podľa slov Anny Tomanovej Makanovej, predsedníčky NRSNM, podpísaná bola dodatočná zmluva medzi Národnostnou radou, predsedom kovačickej obce a Galériou insitného umenia, a to za pomoci Veľvyslanectva Slovenskej republiky, ktoré má priamy záujem o to, aby Dom Martina Jonáša plnil účely. Slovenská republika totiž na jeho kúpu vyčlenila 223 000 €.

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Pamätný dom Martina Jonáša bol slávnostné otvorený 10. mája 2014, pri príležitosti 90. výročia narodenia svetoznámeho insitného maliara Martina Jonáša. Rekonštrukciu tohto objektu financovala vláda Slovenskej republiky. Okrem obrazov v dome je množstvo iných vzácnych predmetov, keďže bol Jonáš zberateľom starožitností a je tam aj väčší počet darov, ktoré umelec dostal od významných osobností. Spomienkový dom Martina Jonáša je dokumentom o živote tohto umelca. Steny izieb sú pokryté fotografiami, medailami a diplomami. Police sú plné kníh, je tam aj bohatá korešpondencia, časopisy a noviny z celého sveta. Sedliacky dvor je tiež pekne upravený.

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Dom Martina Jonáša

 

Martin Jonáš 1924-1996 sa svojím dielom a maliarskou imagináciou zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie osobnosti svetového insitného umenia. Výrazne prispel k formovaniu chýrnej kovačickej skupiny insitných maliarov. Jeho tvorbu charakterizujú nezvyčajne veľké ruky a obrovité dlane, ktoré akoby vyrastali z hrčovitého, panónskym slnkom spečeného agátového pňa v nespočetných variantoch. Okrem toho sú tu často až zarážajúco malé hlavy so šibalskými úsmevmi, za ktorými tušíte akúsi tajomnú myšlienku a na nej je založenú sedliacku životnú múdrosť. Bol veľký maliar, ale aj obyčajný sedliak a preto dobre poznal duše a ťažkosti tunajších roľníkov. Bol to veľký maliar, ale tiež aj úprimná lyrická duša. O šírke jeho umeleckého záujmu svedčí aj jeho literárna tvorba. Farby však boli aj v jeho veršoch:

Oči a hviezdy

Na oblohe farby tmavého ultramarínu
blikajú roztrúsené hviezdy,
medzi ktorými sa šinie Veľký voz.
Niektoré z nich
vykúkajú spoza starej sochy
a svietia ako Miškove oči,
keď sa ho zmocňuje sen.
Utlmil lampášik
tichučký chrobáčik
a prestal vyhúdať
pod suchou hrudou.
Čochvíľa
zobudí sa v nížine slnko
a rozprestrie na jasnom ultramaríne
svoj raný jas.
Hviezdy zhasnú
a Miškove oči zasvietia
do nového dňa.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články