Linky

Koštovka vín a klobás v Kulpíne

V poradí 15. podujatie Spolku kulpínskych vinárov a vinohradníkov Veľká noc v Kulpíne sa aj v tomto roku uskutoční v ustálenom termíne, teda vo Veľkonočnú nedeľu 9. apríla 2023. Výrobcovia vín a klobás pred týždňom, v Kvetnú nedeľu, odovzdávali svoje výrobky na oceňovanie a včera 6. apríla 2023 v Zelený štvrtok odborné komisie hodnotili kvalitu prijatých vzoriek. Aj tentoraz ich bolo dosť – hodnotili 90 vzoriek vín a 71 vzoriek klobás. V Poľovníckom dome v Kulpíne o dva dni, teda 9. apríla 2023 o 17.h bude slávnostné odovzdávanie ocenení, po čom bude nasledovať verejná koštovka oceňovaných vín a klobás. Spolok kulpínskych vinárov a vinohradníkov si zároveň pripomenie aj dvadsaťročnicu pôsobenia. Srdečne pozývajú spoločne s nimi osláviť sviatky jari a ich jubileá.

 

Archívne záznamy

 

Archívne záznamy

 

Archívne záznamy

 

Archívne záznamy

 

Archívne záznamy

 

Biele vína, ktorých bolo najviac, až 50 vzoriek, získali 12 zlatých, 31 strieborných a 7 bronzových medailí. Z červených (čiernych) vín komisia oceňovala 17 vzoriek a udelila 5 zlatých, 3 strieborné a 7 bronzových medailí, kým dve vzorky zostali bez medailí. Ružových (rosé) vín bolo na hodnotenie prinesených 20 vzoriek a z nich iba dve získali zlato, 6 boli ocenené striebrom a 10 bronzom. Oceňované boli aj dve takzvané schiller vína s tým, že Zoltan Bohocki získal zlatú medailu a Milica Jagoš striebornú. Milica Jagoš na hodnotenie priniesla aj jedno ovocné víno Sangriu, za ktoré tiež získala striebro. Komisia ktorá hodnotila klobásy tiež mala neľahkú robotu, keďže bolo treba ochutnať 71 druhov klobás. Rozhodla sa nasledovne: 6 klobás ocenila zlatou medailou, 20 získalo striebornú medailu,35 bronzovú, kým 10 klobás získalo iba diplom za účasť.

Červené vína (alebo čierne) sú plné, suché, vždy stredne trpké, niekedy „ťažké", preto sa pijú len k červenému mäsu, grilovačkám, divine a veľmi vyzretým syrom. Ružové vína sú ľahké, niekedy voňavé, niekedy sladké, ale vždy veľmi jemne trpké vína, ktoré sa popíjajú uvoľnene v spoločnosti. Intenzita farby ružového vína sa pohybuje od veľmi svetlých odtieňov až po takmer intenzívnu červenú, no vždy sú priesvitné. Čo sa týka samotnej farby, niekedy je to „farba cibuľovej šupky", inokedy farba malinovej šťavy, cyklámenová farba, ružová, farba lupeňov šípkových kvetov. Ale niekedy je intenzita červenej farby taká, že víno sa stane priehľadným, až keď je v pohári. Také vína sa u nás (aj v strednej Európe) kvalifikujú ako šiler vína (Schiller wines). Jedna z definícií schiller vína je, že ide o tmavšie ružové víno alebo slabšie, „ľahké" červené víno. Ovocné víno vzniká kvasením šťavy z rôznych druhov ovocia a je čoraz obľúbenejší alkoholický nápoj.

 

 

 

 

 

Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články