Máš právo

Storočnica futbalu v Petrovci

Storočnica – je to výročie, ktoré si zasluhuje rešpekt. Futbalový klub Mladosť Petrovec oslavuje v tomto roku takéto vzácne jubileum. No, ale...v atmosfére, ktorá sa vytvorila v súvislosti s oslavami, ťažko možno písať chválospevy. Čokoľvek sa však udialo, športovci si úctu zasluhujú, zvlášť pionieri a dorast, preto ponúkame zopár fotografií Juraja Speváka z včerajších zápasov, pionierov FK Mladosti a hosťujúcich tímov, ktoré zapadli do oficiálneho programu osláv storočnice. Chválihodná je každá snaha vedenia športového klubu zapájať mladých do svojich radov. V zdravom tele, zdravý duch! Nech sa futbalu darí aj dobudúca.

 

Foto: Juraj Spevák

 

Foto: Juraj Spevák

 

Foto: Juraj Spevák

 

Foto: Juraj Spevák

 

Foto: Juraj Spevák

 

Foto: Juraj Spevák

 

Nech sa darí a nech sa začnú písať nové úspešné state pre druhú storočnicu. Prvá je zhrnutá v monografii, ktorej prezentácia prebiehala práve v deň stého výročia klubu. „Pre futbalový klub Mladosť je 13. máj významný dátum. Naši predkovia založili klub 13. mája 1923," povedal 13. mája 2023 zostavovateľ monografie o storočnici petrovského futbalu Michal Spevák ml. Na jej prezentácii sa zúčastnili početní hostia z domova a zo Slovenska, predstavitelia NRSNM, MSS, veľvyslanectva Slovenskej republiky z Belehradu, Slovenského futbalového zväzu, ako aj bývalí futbalisti Mladosti a ich potomkovia. Predstavitelia lokálnej samosprávy však toto podujatie nepoctili svojou návštevou, bez ohľadu na to, že tam boli aj významní zahraniční hostia. Do Petrovca vtedy prišli veľké mená slovenského futbalu, ktoré viedol Juraj Jánošík viceprezident Slovenského futbalového zväzu a predseda Bratislavského futbalového zväzu. Futbalový celok, ktorý do Petrovca priviedol, tvorili československí reprezentanti, veľké osobnosti československého futbalu, medzi ktorými bol aj Vladislav Petráš, ktorý sa zúčastnil na svetových majstrovstvách. Prišli, aby zohrali zápas s jubilujúcou Mladosťou. Zápas sa mal hrať v Petrovci. Mal.

Zohral sa ale na štadióne Rajka Mitića v Belehrade, kde si v priateľskom zápase sily zmerali futbalové mužstvá veteránov Červenej hviezdy a tím československých a slovenských futbalistov doplnený našimi hráčmi. Tímu zo Slovenska sa pripojili bývalí hráči Mladosti Michal Baláž a Ján Ďuga a k veteránom Červenej hviezdy Michal Spevák.

 

Foto: Veľvyslanectvo slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo slovenskej republiky v Srbsku

 

Veľké mená, slovenskí hráči, ktorí hrávali aj v európskych a svetových súťažiach, chceli ako darček Mladosti zohrať zápas na petrovskom trávniku, nakoniec však hrali na novom štadióne Červenej hviezdy v Belehrade, kde nechali aj darčeky, ktoré Mladosti priniesli.. Zápas legendy proti legendám si pozrelo iba niekoľko divákov, medzi ktorými bol aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku J.E. Fedor Rosocha.

Reportážny záznam o tejto udalosti z produkcie TV Petrovec si možno pozrieť TU:

 

 

A prečo sa zápas nehral v Petrovci? Otázka zostala visieť vo vzduchu.

Z akých dôvodov nedovolilo vedenie klubu, či lokálna samospráva,  aby sa exhibičný zápas medzi reprezentáciou Slovenskej republiky a Mladosťou hral v Petrovci? Kde sa podela príslovečná petrovská pohostinnosť? Je to v prvom rade na škodu celého Petrovca, ale také správanie škvrní aj Slovákov v Srbsku a môže naštrbiť aj medzištátne srbsko-slovenské vzťahy.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články