Kratak pregled istorije

Cupkanie na mieste

Pred desaťročím 12. apríla 2013 v Novom Sade, pred budovou pokrajinskej vlády, strany pri moci vedené Srbskou pokrokovou stranou a Socialistickou stranou Srbska (SNS, SPS), ale aj DSS, SPO, PUPS, JS, SDPS, NS, "Dveri", Zväz báčskych Bunjevcov a „Slováci a spolužitie" zorganizovali protestné zhromaždenie so sloganom "Vojvodina Srbsko", čiže chcelo sa ním prekaziť hroziacim snahám osamostatnenia Vojvodiny, keďže vo Vojvodine po voľbách zostala demokratická vláda. Aj keď bola ohlásená účasť na zhromaždení zo 20.000 osôb, pred Banovinou sa zhromaždilo sotva asi 5.000, s tým, že väčšina bola autobusmi prepravená z vnútrozemia. Na protestnom mítingu sa žiadalo stiahnutie Deklarácie o ochrane ústavných a zákonných práv Vojvodiny a demisia predsedu pokrajinskej vlády Bojana Pajtića, ktorý navrhol schválenie tohto dokumentu. Deklarácia, aj keď „takmer o ničom", rozvlnila hladinu „panónskeho mora" a politické tenzie z Kosova znova presunula do Vojvodiny.

 

Keďže v proteste účinkovali aj niekoľkí Slováci, na plagáte bolo vypísané aj po slovensky: Vojvodina Srbsko

 

Keďže v proteste účinkovali aj niekoľkí Slováci, na plagáte bolo vypísané aj po slovensky: Vojvodina Srbsko

 

Účastníci nosili prevažne štátne a stranícke vlajky

 

Účastníci nosili prevažne štátne a stranícke vlajky

 

Kolóna autobusov z celého Srbska

 

Kolóna autobusov z celého Srbska

 

„Zdá sa mi, že toto mala byť jogurtová revolúcia číslo 2. Podľa mňa, vznikla idea takzvaným národným mítingom zrušiť vojvodinskú vládu vedenú Demokratickou stranou, zvolenú na voľbách pred necelým rokom. To sa podobá na staré rozprávky z roku 1988." – zhodnotil vtedy Dimitrije Boarov.

O deklarácii a proteste " Vojvodina Srbsko – Stop štiepaniu Srbska" politológ Jovan Komišić povedal, že aktuálna pokrajinská vláda je legitímna, keďže bola zvolená voľbami a dodal, že sa v tomto prípade nastoľuje otázka: kto chcel získať protestom, čo chcel získať, kedy a ako? Podľa neho je zrejmé, že sa porazení a stroskotanci z rôznych frontov zjednotili a chcú mítingom nahmatať pulz a zistiť, čo možno dosiahnuť takýmto spôsob.

Zástupca predsedu LSV Bojan Kostreš v to ráno vyhlásil, že víta protestujúcich, ktorí do Nového Sadu prídu zo všetkých krajov Srbska a v mene LSV sa ospravedlnil, že im nemôžu ponúknuť jogurt, keďže je Vojvodina úplne ochudobnená a okradnutá. Protest sa ukončil bez incidentov. Jeho cieľ nebol síce dosiahnutý hneď, postupne však Demokratická strana bolo odsúvaná do úzadia. Igor Mirović sa dostal na čelné miesto vojvodinskej vlády 20. júna 2016.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články