Rádio Kulpín

Pred desaťročím Dolina v Prvej lige Srbska

V najpopulárnejšom športe na svete sa padinská Dolina na konci sezóny 2012/13 prebojovala k výšinám. Získala šampiónsky titul v Srbskej lige – skupina Vojvodina. Stala sa tak našim najúspešnejším klubom doteraz. V súčasnosti je vôbec najlepším futbalovým tímom z Banátu. Pohár majstra v treťom srbskom rangu bol najkrajším darčekom, ktorí si fanúšikovia červeno-modrých mohli zaželať pri oslave 75. výročia založenia prvého futbalového klubu v Padine (1938 – 2013). Na prvoligových meraniach síl v jesennej časti majstrovstiev Prvej ligy Srbska bola v Padine veľká návštevnosť. Pozrieť si Dolinu v súboji s inými kvalitnými družstvami prichádza do najslovenskejšieho vojvodinského mestečka po niekoľko stovák fajnšmekrov z pokrajiny a Belehradu.

 

Futbalový klub Dolina z Padiny – šampión Srbskej ligy skupina Vojvodina v sezóne 2012/13

 

Futbalový klub Dolina z Padiny – šampión Srbskej ligy skupina Vojvodina v sezóne 2012/13

 

Fanúšikovia Doliny oslavujú titul majstra. Oslavy postupu boli 15. júna 2013

 

Fanúšikovia Doliny oslavujú titul majstra. Oslavy postupu boli 15. júna 2013

 

Dorastencov Doliny trénuje Ivan Mihálek

 

Dorastencov Doliny trénuje Ivan Mihálek

 

Futbalové zápasy si občas zahrajú aj veteráni Doliny

 

Futbalové zápasy si občas zahrajú aj veteráni Doliny

 

Lodivodom pionierov Doliny je Dejan Kováč

 

Lodivodom pionierov Doliny je Dejan Kováč

 

Šampiónsky titul si v Srbskej lige skupina Vojvodina vybojovali: brankári Dejan Jevtić, Dušan Aleksić a Miodrag Kozlovački a hráči Slobodan Spaskovski, Filip Antić, Milan Šćepanović, Danilo Kovačević, Slobodan Gigović, Novak Šalipurović, Ivan Ćirić, Miroslav Ivanišević, Pavel Čížik, Daniel Čížik, Milan Nedučić, Bojan Tripković, Ivan Ninkov, Ján Čerňoš, Željko Stajčić, Damir Ðoković, Damir Memović, Dejan Kováč, Dejan Bogunović, Aleksandar Stojanovski, Ivan Ćirić, Igor Smajlagić, Marko Tiodorović, Miloš Karanfilovski a Nikola Tekijaški. Z Obce Kovačica boli štyria hráči na súpiske víťazov: bratia Čížikovci a Čerňoš z Kovačice a Padinčan Kováč.

Trénermi majstrov boli najprv Zoran Madževski, v posledných kolách Jovo Simanić, celú sezónu asistent obom Dušan Hýl a tréner brankárov Vladimir Rastović. Predseda klubu je Miroslav Kováč, podpredsedovia Ondrej Hedi, Ondrej Petrovič a Pavel Hučka, športový (technický) riaditeľ Dragan Lukić, tajomník Zlatko Ďurica, predseda Dozornej rady Pavel Rohárik, Milorad Markov, člen správy. Prínos do úspechov futbalovej Doliny dáva viacej desaťročí aj dopisovateľ Ján Bokor.

Prečo bol padinský tím vlani na výslní je aspoň niekoľko dôvodov. Predovšetkým ťahali za jeden povraz a dosiahli svoj cieľ. Vykonali kvalitný výber futbalistov do klubu, tréneri správne motivovali hráčov, dbali na ich formu, nominovali zostavy, určovali správnu taktiku a v pravej chvíli striedali futbalistov. Hráči vynikali v lige zvlášť v štandardných situáciách: štandardky z voľných a rohových kopov zvládali na výbornú.

Klubové vedenie udržiavalo hráčsku disciplínu na trávniku i mimo neho, realizačný tím v každom segmente vedel čo robí a rozdelenie úloh bolo presné - nikto sa nestarel bez dôvodu do práce iného v klube. Peniaze sa racionálne trovili. Komunikácia medzi členmi vedenia, správou s trénermi a futbalistami, ako aj predstaviteľmi písaných a elektronických médií bola na výbornú, úspešne spolupracovali aj so sponzormi. Fanúšikovia povzbudzovali svojich miláčikov potleskami a hlasivkami, bez žiadnych výtržností. Domovníci v minulej sezóne vynikajúco pripravili trávnik. K tomu má aj vplyvných Padinčanov, funkcionárov a trénerov, vo futbalových fórach (FZO Kovačica – Opovo, FZ oblasti Pančevo a FZ Vojvodiny). Spolupráca Doliny s FZ obcí Kovačica – Opovo prebieha nehatene a je hodná pochvaly.

V Padine nezabúdajú na futbalovú základňu. Pionieri a dorastenci hrávajú v ligových súťažiach. Vedú ich a vyhľadávajú nových talentov Padinčania Dejan Kováč a Ivan Mihálek, terajší futbalisti kovačickej Slávie. Spolupráca s FK Slávia sa nástupom nového slávistického vedenia (od 1. decembra 2012) znovu zlepšila (Z Futbalovej školy Kovačica ´94 pochádza až niekoľko futbalistov, ktorí sa uplatnili v Srbskej ligy a Vojvodinskej ligy, okrem spomínaných Kovačičanov napríklad aj bratia Vlasto a Staňo Dudášovci; nemalú časť letných príprav absolvovala Dolina v PRS Relax v Kovačici). Občas sú aktívni aj veteráni Doliny.

 

Text a foto: Ján Špringeľ
časť textu z Národného kalendára 2014

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články