Kulpínska svadba

3. a 4. máj

"Obrátim vám sviatky na smútok a všetky vaše piesne na žalospevy..." (Amos 8.10)
Žiaľ, práve tak sa udialo 3. mája t.r. v elitnej škole v centre Belehradu, po majálesových hodoch, keďže sa oslavoval 1.a 2. máj ako štátny sviatok a prázdniny. Po príliš chladnom apríli tento sviatok vylákal mnohých do prírody na "uranak", ako sa to robilo za socializmu...

 

3. a 4. máj

 

Tichý chlapec s dobrými známkami, streľbou s dvomi pištoľami zavraždil 7 žiačok, jedného žiaka a školského ochrankára. Zranil ďalších šiestich a učiteľku dejín. Kosta (od Konstantin, nezlomný, pevný) aké mu je meno, nenaplnil ešte ani 14 rokov, takže ako "dieťa", podľa srbského trestného práva, nemôže čeliť trestnej zodpovednosti. A po všetkom viacej ako inokedy, kritiky na "pokrokárske" novotárstvo, ktoré agresívne preniká do spoločnosti a k tým najzraniteľnejším - deťom. S neustálymi prívalmi informácií, ktoré všetko ťažšie môžu byť "stráviteľné", dnešný človek a zvlášť dieťa, sa ťažko môže sústrediť. A rýchlemu tempu, ktoré sa diktuje, mnohí sa proste nemôžu prispôsobiť.

Kosta je z rodiny, ktorá sa môže charakterizovať ako dobrá, bez materiálnych problémov. Lásku k lovu a k zbraniam mu vštepil otec, známy lekár. Navonok, čo je v tom čudné ak otec vedie syna do lovu? Údajne, motívom streľby - masakry bolo to, že chlapec nemohol zniesť skutočnosť, že ho niektorí (é) vrstovníci (čky) - ignorovali. Akoby pre nich neexistoval. S jeho „talentom" neboli mnohí oboznámení a podľa znalcov strieľal vraj ako "polu-profesionál". Asi chcel dokázať že ešte ako existuje! Po streľbe aj sám zavolal políciu. Vraj, vraždil, lebo je "psychopatom". Vo vyšetrovaní údajne povedal, že mal pôžitok z vystrašených krikov obetí... Strach mal, iba pokým ako prvého nezavraždil dospelého strážnika. A potom už vraj bolo "ľahko"...

Veľký Njegoš napísal: Človek človeku je záhada najväčšia. A tak asi zostane, aj naďalej... Mnohé deti z "dobrých" rodín sú príliš obťažené ambíciami svojich rodičov. A predstavte si, sústredenie, zoskupenie viac takých s veľkými ambíciami. V škole ktorá platí za elitnú. O tempora, o mores!... Pre rozumných : "Všetko skúmajte, dobrého sa držte" ( 1 Solunským 5. 20-21)

4.mája 2023... Apokalyptický jazdec 2. Dnes ráno, správy o novom masakre. V dedinách belehradskej obce Mladenovac, 21. ročný Uroš strieľal z automatickej zbrane a zavraždil 8 osôb a 14 zranil. Šokujúce! A média pripomenuli, že v tom kraji sa pred 10 rokmi taktiež udialo hromadná krviprelievanie...Čo sa to deje ? Ľudia sa začínajú vraždiť, obraz ako z Apokalypse (Zjavení sv. Jana, 6.3 a 4. )?

Ináč, 4. máj (1980) je dňom úmrtia J. B. Tita.

Pokoj a mier sú Boží. Kto Ho nemá, aj to trochu pokoja ľahko stráca... S alebo bez "mind control " ?!

 

Pavel Š. Ďurčok, Aradáč- Zrenjanin

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články