Svadba u Kulpinu

Spasovdan v Kulpíne

Kulpínsky pravoslávny cirkevný zbor dnes oslávil svoj sviatok – Spasovdan. Oslava sa konala v chráme, ktorý je v procese rekonštrukcie, čo však neprekážalo, aby sa slávnostné služby Božie dôstojne zorganizovali. Práce na rekonštrukcii sa totiž pomaly končia a najnovšie v kostole bolo inštalované podlahové kúrenie. Vlani bola osadená nová kupola a kríž, okrem toho sa ešte plánuje dokončiť podlaha, fasáda a strecha. V súčasnosti je kulpínskym pravoslávnym kňazom Branko Karać. Pravoslávny chrám v Kulpíne bol vybudovaný pred 210 rokmi, s jeho stavbou sa začalo v roku 1809 a dokončená bola roku 1813. Zasvätený je Nanebovstúpeniu Pána Ježiša Krista. Sviatok Nanebovstúpenie (Vstúpenie) je u pravoslávnych veriacich známy aj ako Spasovdan a keďže je kostol zasvätený Vstúpeniu, v Kulpíne sa dedinská pravoslávna „slava" oslavuje na Spasovdan. Kostol bol vybudovaný prostriedkami rodiny Stratimirovićovej, ktorá založila súčasný Kulpín v roku 1745 a ktorá kulpínske panstvo dostala od Márie Terézie za zásluhy v boji proti Turkom. Na dnešnej oslave sa zúčastnil aj potomok tejto významnej rodiny, Ivan Stratimirović z Belehradu s vnukom.

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Paralelne s prácami v interiéry chrámu prebiehali aj práce na cirkevnom nádvorí. Vybudovaný bol pomník a krypta rodiny Stratimirovićovej do ktorej boli prenesené telesné pozostatky potomkov tejto rodiny, ktorej členovia sa postupne vysťahúvali z tejto niekedy ich dediny a pochovaní boli mimo Kulpína. Potomkovia sa tak pripojili k svojim predkom, ktorí už takmer dve storočia odpočívajú na nádvorí chrámu.

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Spasovdan v Kulpíne

 

Z rodiny Stratimirovićovcov pochádzalo viacero významných osobností, z ktorých sú najvýznamnejšie: podplukovník Đorđe Stratimirović, ktorý bol určité obdobie viceprezidentom takzvanej Srbskej Vojvodiny ako aj metropolita Stefan Stratimirović, ktorý stál v čele srbskej pravoslávnej cirkvi najdlhšie v celých jej dejinách – až 45 rokov.

Z vlaňajšej oslavy Spasovdanu v Kulpíne viac TU: https://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11650-spasovdan-v-kulpine-s-posvaetenim-zvonov

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články