Spolok žien

Holokaust

Dnes je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN a tento deň má pripomínať utrpenie obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Je to zdvihnutý prst na upozornenie, stále memento, stále opakovanie, že zlo v človeku dokáže páchať neslýchané zverstvá.Vždy boli, sú a budú ľudia dobrí aj tí zlí. A ak tým zlým dáme šancu, všetko sa to, v nejakom inom scenári, môže zopakovať. Holokaust (gréc.) hromadné vraždenie, obyčajne spálením, páchali fašistickí okupanti v rámci genocídy namierenej predovšetkým na židovské etnikum. V II. sv. vojne bolo vyvraždených okolo 6 miliónov Židov. Nacistická perzekúcia postihla aj ďalšie etnické, náboženské a politické skupiny, teda nezaobišla ani Srbov a ani Slovákov a ani deti. Dátum pamiatky obetí holokaustu určilo Valné zhromaždenie OSN na 27. januára, pretože v tento deň v roku 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau. Jednotlivé krajiny si však mohli určiť aj iný dátum, veľa krajín ho slávi práve 29. januára, avšak na Slovensku bol určený pamätný deň obetí holokaustu 9. september a v Srbsku 22. apríl.

 

https://jasenovac.org/what-was-jasenovac/

 

https://jasenovac.org/what-was-jasenovac/

 

Srbsko si pripomína pamätný deň obetí holokaustu, genocídy a iných obetí fašizmu v druhej svetovej vojne spomienkou na 22. apríla 1945, keď došlo k prerazeniu skupiny väzňov z ustašovského tábora smrti v Jasenovci - Donja Gradina. Na oficiálnej stránke http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6284 píše, že v Jasenovci bolo zlikvidovaných 83.145 osôb, z čoho 20.101 detí (!), ale aj 106 Slovákov a 114 Čechov. Ide o identifikované obete, avšak mnohí historici sa domnievajú, že by ten počet mohol byť aj desaťnásobne vyšší.

Do Jasenovca bolo privezených veľa žien, často so svojimi deťmi. Ženy boli nútené vykonávať vyčerpávajúce poľnohospodárske práce v blízkom okolí. Popravy boli vykonávané v tesnej blízkosti. Popravené boli deti spolu s dospelými, aj keď boli ešte na prsiach svojich matiek. Počas štyroch rokov od apríla 1941 do mája 1945 bolo v ustašovskej NDH zabitých viac ako 74 316 detí. Uvádza sa na: https://jasenovac.org/what-was-jasenovac/ Najmladší boli ešte v kolíske, najstarší mali asi 14 rokov. Počas druhej svetovej vojny bolo Chorvátsko jediným miestom, kde boli špeciálne tábory pre deti.

Mnohé údaje a udalosti z II. sv. vojny sú dodnes zahalené tajomstvom a práve s cieľom pátrania po tých pravdivých informáciách, Archív Vojvodiny z Nového Sadu v roku 2020 usporiadal medzinárodnú konferenciu „Holokaust, európske hodnoty a lokálne archívy". Vskutku ide o rovnomenný projekt, ktorý sa mal realizovať počas nasledujúcich dvoch rokov a do ktorého sú zapojení odborníci z Rakúska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovenska a Českej republiky, ako aj účastníci z Izraela, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Nórska, Grécka a Holandska. V spolupráci s nadáciou Nový Sad 2021 tento projekt je súčasťou programu Nový Sad - Európske hlavné mesto kultúry.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články