Združenie vinárov a vinohradníkov

Deň Hložian

Oslavy Dňa Hložian stanovené na prvý májový víkend, sa v tomto roku kvôli trojdňovému smútku určeného na dni 5. –7. mája, posunuli na druhý májový víkend. Začali sa v piatok 12. mája v podvečerných hodinách otvorením troch výstav v priestoroch hložianského Domu kultúry. O výstave Spolku žien Slovenka z Hložian pod názvom Jedna všedná sobota z minulých čias hovorila predsedníčka spolku Viera Miškovicová. Jubileum 110 rokov prvého divadelného predstavenia v Hložanoch si pripomenuli výstavou fotografií a pri tejto príležitosti sa prihovoril Juraj Bartoš. Hložianska paleta, čiže výstava hložianskych výtvarných amatérov predstavila najnovšiu tvorbu hložianskych umelcov. Ňou zaznamenali 30 rokov organizovanej výtvarnej činnosti hložianskych výtvarníkov. O výstave sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík. Piatkový program pokračoval vo veľkej sieni Domu kultúry, kde na úvod usporiadali slávnostné zasadnutie Rady miestneho spoločenstva. Začalo sa piesňou Hložany, dedinka malá a výročnú správu aktivít podal predseda Rady miestneho spoločenstva Stanislav Srnka. V pokračovaní odznel kultúrno-umelecký program Vitajte v tvorivých a srdečných Hložanoch.

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Foto Juraj Spevák

 

Predseda Rady miestneho spoločenstva Stanislav Srnka na slávnostnej schôdzi osobitne vyzdvihol rekonštrukciu a úpravu objektu predškolskej ustanovizne Včielka zdôrazňujúc, že lokálna samospráva Obce Báčsky Petrovec na tieto účely z projektových prostriedkov vyčlenila dva a pol milióna dinárov. V piatok tento obnovený priestor otvorila predsedníčka Báčskopetrovskej obce Jasná Šprochová, ktorá na schôdzi Rady miestneho spoločenstva Hložany hovorila aj o niekoľkých ďalších plánovaných investíciách, ktorými lokálna samospráva pomôže tomuto miestnemu spoločenstvu. Prihovoril sa aj podpredseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Peter Prochácka a viceprimátorka mesta Holíč Lenka Latalová.

V kultúrno-umeleckom programe, ktorý nasledoval vystúpili speváci a speváčky Kultúrno-osvetového spolku Jednota: Jana Stupavská, Adam Vladislav Stupavský, Vladimír Kriško, Jaroslav Kriško a Rastislav Struhár, ako aj tanečníci tohto spolku. Za scenár a réžiu zodpovední boli Michal Hataľa a Jaroslav Kriška. Živé vystúpenia účastníkov programu boli popretkávané videozáznamami z archívu TV Petrovec. V nich Katarína Melegová Melichová a Olja Torday zhrnuli významné aktivity a podujatia v Hložanoch. Nimi pripomenuli 225. výročie posvätenia chrámu Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Hložanoch, 100 rokov loveckého spolku, vianočné trhy, Deň zeleniny, Festival kvetín, výstavu kraslíc a ďalšie. Program moderovala Elena Vršková.

 

Katarína Pucovská
Foto Juraj Spevák

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články