Voľby

Dušanovi Turčanovi k osemdesiatinám

Šľachtiteľ kráľovnej kvetín – Meno ruže
Uprostred malej záhradky rodičovského domu v Selenči kvitla jedna ruža, polyantka krásnej červenej farby, ktorú jeho starý otec Štefan bešteluval zo škôlky a stará mať ju priam úzkostlivo opatrovala. Na vôňu tejto ruže si pamätá od svojich piatich rokov, jednej z dvoch, ktoré jedine zavonia. Bola bezmenná. Tam kdesi v spomienkach sa to všetko začalo: dnes je Hložančan Dušan Turčan, pestovateľ ruží rovno štyridsať rokov, taká sorta! A chce poznať každú osobne. Ako absolútny sluchista ich počuje, šľachtí, chce poznať, prihovoriť sa im...

 

Dnešné oslavy úctyhodného jubilea na hložianskej Studni.Poradie: stoja zľava: Mária Boldocká, Ľudmila Turčanová, Dušan Turčan ml, Dušan Turčan st., Viera Turčanová, Mariana Topoľská, Anna Zoláreková (sestra), Štefan Zolárek (švagor), Annamária Boldocká-Grbićová

 

Dnešné oslavy úctyhodného jubilea na hložianskej Studni.Poradie: stoja zľava: Mária Boldocká, Ľudmila Turčanová, Dušan Turčan ml, Dušan Turčan st., Viera Turčanová, Mariana Topoľská, Anna Zoláreková (sestra), Štefan Zolárek (švagor), Annamária Boldocká-Grbićová

 

Totra by Sara muffins, Hložany

 

Totra by Sara muffins, Hložany

 

– Spomínam si aj na prastarého otca Jána z Lalite, ktorý ma ako dvanásťročného naučil kto bol chýrečný botanik a šľachtiteľ Ivan V. Mičurin. Podľa jeho vzoru pestoval jablone formujúc palmety. Vypestoval tak hrkavé jablká: červené, chutné, so semiačkami, ktoré v nich hrkali ako v hrkálke – spomína si tento pestovateľ ruží na svojej jarnej terase, v očakávaní prvých výhonkov okulantov, spokojný s percentom ujatia štepov. Všetky rady sú červené kým nedostanú dostatočnú dávku chlorofylu, ale i tak takmer všetky druhy rozozná. A len polovicou júna, ruže budú v plnom kvete.
Tej ruže apka Štefana predchádzala jeho zaujímavá biografia: v roku 1913 zakončil meštianku v Kroměříži na Morave, potom bol legionárom, štyri roky sa o ňom nevedelo, až do roku 1918, keď sa vrátil z vojny. Bol aj v Rusku, aj na Tahiti, i na Havajských ostrovoch. Cez Panamu sa dostal do Casablanci, potom do Janova a z neho do Terstu, odkiaľ prišiel domov do Lalite. Po ukončení strednej školy nastúpil ako bankový úradník na pracovisko v Selenči, kde neskoršie bol i vedúcim miestnej kancelárie. Keďže dlhé roky bol kantorom v selenčskom evanjelickom chráme, vnukovi Dušanovi zaštepil aj lásku k hudbe. S harmonikou, ktorú mu apko daroval, vnuk sa preslávil na gymnaziálnych sélach, na kultúrno-zábavných podujatiach a na hlasľudovských ústnych novinách, s ktorými v takmer všetkých slovenských osadách sprevádzal vynikajúcich spevákov Pavla Čániho a Boženu Miklovicovú. Okrem toho, dlhé roky tiež sprevádzal v tom čase veľmi kvalitnú besedu, ktorú nacvičovala Milka Bartóková.
Otec Dušan a matka Anna ho síce naučili akurátnosti a precíznosti, dúfajúc, že prevezme majetok, no vnuk Dušan si po skončení petrovského gymnázia zvolil iné – Lesnícku fakultu v Belehrade, aby nakoniec, ako sám vraví, predsa splnil ich prianie – stal sa sedliakom.
V Belehrade si vyštudoval aj manželku Vieru, inžinierku hortikultúry, dcéru kovačického farára Karola Chalupku a Ľudmily Jesenskej, dnes už bývalú profesorku na Poľnohospodárskej škole vo Futogu a teraz uvedomelú ekologičku v čele hložianskeho EKOS-u.
Dušan Turčan roku 1969 vyhral na súbehu zverejnenom v Politike a stal sa šéfom služby pre ochranu flóry a fauny Národného parku Sutjeska na Tjentišti, kde sa dôkladne zoznámil s lesníctvom.
– Bol som v pralese Perućica, do ktorého prakticky ľudská noha nesmie vkročiť. Je to prísne chránený areál z ktorého sa ani lístok nesmie odtrhnúť, musí sa stoj čo stoj zachovať pôvodná situácia. Týchto niekoľko tisícok hektárov Zelengory som tie dva roky ostro sledoval, no nostalgia za vojvodinskou rovinou predsa zvíťazila. V roku 1971 som prišiel do Hložian, do skleníka, kde som pätnásť rokov riadil pestovanie klincov, gerberov, ruží. Bolo to najkrajšie obdobie v mojom živote, bol som mladý, hmotné problémy sme vtedy nemali. Problémy nastúpili tak asi okolo roku 1985, keď som vďaka famóznemu Zákonu o združenej práci skleník nechal. Nemal som žiadne motívy pretrvať v tzv. spoločenskom vlastníctve. Orientoval som sa na súkromný úsek. Ruže som pestoval od roku 1973, paralelne s prácou v skleníku. V tom roku sa mi narodil syn Dušan.

 

Ján 2021. Zátišie s geregou. Tri generácie washingtonsko - hložiansko - petrovsko - maglićsko - bratislavskej family – rozkošatenej z jedného plnohodnotného, charakterotvorného kamarátstva. Dom.

 

Ján 2021. Zátišie s geregou. Tri generácie washingtonsko - hložiansko - petrovsko - maglićsko - bratislavskej family – rozkošatenej z jedného plnohodnotného, charakterotvorného kamarátstva. Dom.

 

Fotku som odfotila po rybačke, cca september 2022. Také vraj inak púšťa, tentoraz špeciálne na ukážku

 

Fotku som odfotila po rybačke, cca september 2022. Také vraj inak púšťa, tentoraz špeciálne na ukážku

 

– S akými druhmi ste začali?
– S vtedy vychýrenou perfektnou skleníkovou ružou druhu Baccara, ktorú vyšľachtil istý Holanďan roku 1956, s ktorým som sa v Holandsku po rokoch i stretol. Meno dostala podľa krásnej Židovky do ktorej bol zaľúbený a ktorá zomrela v koncentráku...

A postupoval vpred: začal na asi štvrť jutra, potom na vyše jutra, aby sa mu potom podarilo v jeden rok novosadskému Agrocoopu predať až šesťdesiat tisíc štepených ruží.
– Vždy mi bolo dôležité, aby som vedel mená ruží, ich šľachtiteľov. Nechcem mať inkognitu, bezmennú ružu. Teraz mám kontinuitu v ich výrobe. Má štyri fázy: prvou je pestovanie materských rastlín. To sú pološľachtené ruže, ktoré musia byť odolné na choroby, mať dobre vyvinutý koreňový kŕčik a zodpovedajúcu vegetačnú periódu v ktorej sa vykonáva štepenie. Musím tu spomenúť druh, ktorá sa volá Laxa. Z nej vlastne oberám šípky, spracúvam semä, čistím, sejem a na ten spôsob si pestujem podpníky – to je druhá fáza. Do tých podpníkov sa v auguste štepia šľachtené ruže, podľa toho aký druh chcem dopestovať. To je už tretia fáza. O rok po reze ruží ponad očko dostávame rastliny – hotové ruže, ktoré sa vyorávajú v jeseň a normálne predávajú. Každá fáza má svoju plochu. Materské rastliny sú aj pätnásť rokov na jednom mieste, ale semä každý rok sejem na druhú plochu, aj tzv. diviaky sadím vždy na inú plochu, ktorá je voľná: obyčajne to ide po žite, alebo po sóji. Teraz mám jednu červenú ružu, volá sa Red Berlin, a je podľa mňa najkvalitnejšia červená ruža. Má 45 korunných lístkov, kompaktná je, tvrdá, má veľmi pekný dlhý púčok a keď rozkvitne, trvá aj do týždňa. A to je vlastne i cieľ: dopestovať takú ružu, ktorá neodkvitne hneď, ale v rozkvitnutom stave potrvá veľa dní. To je čajovka. Ďalšia skupina sú tzv. polyantky, mnohokveté rúže, jednou z nich je Lillie Marlene. Je veľmi stará, vyšľachtená 1930 a ešte dodnes je neprekonateľná. V súvislosti s ňou je anekdota. Svojho času sme my ružiari, kooperanti Agrocoopu, dostali inštrukciu, že ju nesmieme pestovať ako ideologicky nepriliehavú, čo bolo alúziou na pieseň nemeckých vojakov. Vtedy sme zakročili vysvetľujúc, že Lillie Marlene je nemecká ľúbostno-romantická pieseň, vhodná na meno ruže. Z polyantkov mám i bielo krémovú Vanillu, dvojfarebnú Laminuet, žlto-bielo-červenú Sambu. Z čajoviek mám i Mondial ružovú, pomarančovo-žltú Moniku. Nemci ich volajú boden decker – prikrývka trávnika – to sú ruže plazivé, ktoré majú konáriky asi metrové a líhajú, takže pokryjú celú zodpovedajúcu plochu. A tiež sú tu popínavé ruže z ktorých mi je najkrajšia Sympathia červená, potom ružová, perfektná Eden Rose a biela Penny Lane. Tá je zase zo skupiny anglických ruží, ktoré nemajú klasický kvet ale tzv.rozetu. Súkvetie pripomína kvet biezy. Ružová Abraham darby je najmladšia, nedávno ju Angličania vyšľachtili, je perfektná.
V apríli som zaštepil i stromovité ruže, budem ich mať v jeseň. Vyžadujú si celkom inú technológiu, štepia sa pomocou sprostredkovateľa.

 

Fotka z roku 1970, Tjentište Sedia: Viera Boldocká, Mária Boldocká, Samuel Boldocký, Dušan Turčan /tam pôsobil ako správca/. Stojí: Pavel Chrťan a Dušanov kolega.

 

Fotka z roku 1970, Tjentište Sedia: Viera Boldocká, Mária Boldocká, Samuel Boldocký, Dušan Turčan /tam pôsobil ako správca/. Stojí: Pavel Chrťan a Dušanov kolega.

 

Meno ruže – portrét Dušana Turčana je zverejnený v knihe O ľuďoch a iných vzácnostiach

 

Meno ruže – portrét Dušana Turčana je zverejnený v knihe O ľuďoch a iných vzácnostiach

 

Autorské práva na ružu
– Keď som sa začal zaoberať ružami, bolo šestnásť tisíc registrovaných nových odrôd a teraz je na státisíce tých licenčných odrôd. Šľachtia ich veľkí šľachtitelia, lebo je to odborne náročná práca, ako sú napríklad W.Kordes´Sohne a firma Tantau z Nemecka, Jackson and Parkins z Oregonu atď. Ja mám doteraz okolo 35 rôznych odrôd, aby som ich dokázal sám kontrolovať na pol hektára. Očká som si objednával od Kordesa z Nemecka a on mi poslal sortu prostredníctvom katalógu. V princípe je každá licenčná odroda ruží chránená. My ich vlastne ilegálne rozmnožujeme, neplatiac tzv. autorské právo. Keby sme boli v EÚ, tak by sme boli náhradne obťažení poplatkami...

Najkvalitnejšia ruža
– Mám vlastné kritériá – forma puka, dĺžka kvitnutia, odolnosť, dĺžka stonky musí byť napríklad 60 cm a má mať jeden kvet, ak ide o čajovku. Prvá akostná trieda sadeníc má mať z jedného koreňa tri či štyri dobre vyvinuté výhonky. Vôňa pre mňa nie je kritérium, lebo ako fajčiar necítim vôňu ruží, jedine zavoniam apkovu Štefanovu bezmennú a Violet parfume, ktorú pocítim aj na 50 metrov. To je ozaj neslýchaná vôňa!

Keď i teraz kvitnú ruže
Vraví, že už takých dvadsať rokov to s predajom viazne. Že v prvom rade ide o záľubu, koníček, ktorý ale uživí, strojnásobí penziu. Viac ako polovicu ruží predá sprostredkovateľskej firme zo Senty, ktorá ich balí a vyváža do Holandska. Druhú polovicu balí elektrickým strojom a predáva po poľnohospodárskych lekárňach a trhoch. Vyhýba sa spolupracovníkom, ktorí sa riadia tým len nech sú červené, prípadných lúpežníkov nemá. Keď sa ho okoloidúci spýtajú či si ich môžu natrhať, odpovedá záporne, radšej im plnú náruč ruží osobne nastrihá.
– Priznám sa, že ma trochu trápi okolnosť, že nikto z mladých Hložancov za štyridsať rokov neprišiel za mnou do záhonu s iniciatívou, že chce pestovať ruže. Rád by som voľakomu pomohol a priblížil mu celkovú technológiu v každom zmysle, lebo sám ešte tých zopár rokov zotrvám a „ružiarstvo" v Hložianoch i vedľa bohatej tradície kvetinárstva, zanikne.

V pestovaní ruží by vraj nebol taký spokojný, keby nebolo manželky, ktorá svojimi povzbudzujúcimi radami a polievkami, a všetkým čo povodí z jej kuchyne, je mu stálou oporou. Plánoval, že sa syn Dušan po ňom stane pestovateľom ruží, medzitým on sa vedecky orientoval: v Amerike sa stal doktorom astrofyziky, žije v mondénnej štvrti vo Washingtone D.C menom HYATSVILL – na osem kilometrov od Bieleho domu a učí na súkromnej prestížnej škole. Nevesta Elizabeth je z Texasu, chystá sa na obhajobu po doktorandskom štúdiu pedagogickom, By the way. Jej otec právnik Thomas Pauken aktuálne v mene republikánov kandiduje na guvernéra Texasu, kým mama Ida, ktorá má aztécky pôvod, je domácou, ale i vychýrenou keramičkou.
Dcéra Ľudmila je doktorkou farmácie, žije v Bratislave skadiaľ tie otcove ruže úsmevom povzbudzuje. Keď sa rodina stretne v Hložanoch, v ružovom sade, to vždy priam prekvitá! Najmä v tomto roku keď oslavujú vlastne dve štyridsaťročnice – pestovania ruží a Dušana jr., ako i sedemdesiatku otca rodiny, vďaka ktorému majú na ružiach ustlaté ako aj tej trpezlivosti.
– Mne celý život kvitli ruže. Aj v manželskom živote, aj na spoločensko- politickom poli, aj v profesionálnej kariére. Ale skutočne mi zakvitnú ruže keď mi prídu vnúčence: Eva, Tomáš a Jozef. A keď sa pekne, po slovensky, pozhovárame.
Meno každého vnúčika prischlo trom ružiam v ich dome. To čo ružou zveme, čo aj inak zvané, voňalo by krásne, hovorí Shakespearova Júlia. A kto sám nezavonia, ako človek vonia: jeho skutky, koncept, životné predsavzatie, šľachetné a šľachtiteľské... Dušan so sluchom dobrého ducha a dobroprajníka. Osobnosť so zdravým náhľadom. So životnou synestéziou a súzvukom stelesnenou vo vlastnom mene... Meno človeka, meno ruže, obidva krásne.

 

Annamária Boldocká-Grbićová

 

Dušan Turčan sa narodil 28. marca 1943 v Selenči. Na gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci maturoval v školskom roku 1961/1962. Zakončil štúdiá na Lesníckej fakulte v Belehrade. Pracoval na Tjentišti a neskôr sa dostal do hložianskeho skleníka, kde bol rad rokov vedúcim skleníkovej výroby. Keď zo skleníka odišiel, stal sa súkromným podnikateľom – pestovateľom ruží. Žije v Hložanoch.

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články