Istorija škole

kulpin.net – 15 rokov s Vami

Portál www.kulpin.net vznikol 1. mája 2008. Len tak, akoby z hry. Spustil ho 16 ročný chlapec. Z chlapca dávno vyrástol muž a jeho mama – novinárka je už dôchodkyňa. Roky ubehli a za nami je teraz už 15 rokov úderníckej práce. Úderník? Čo je to za slovko? Aký archaizmus? Mladšej generácii asi neznáme a iste nie ani veľmi blízke. Slovník uvádza, že je to termín používaný za socializmu a znamená robotník podávajúci mimoriadny pracovný výkon. Možno by niekto o takej robote povedal: brutálne ťažká. Nemilosrdná. Lebo sa robilo každý deň, 7 dní v týždni, bez nároku na finančnú úhradu a bez nároku na dovolenku. No, my sme to stále robili zanietene. Vrátim sa ale, ešte trochu k slovku "údernícky". Za socializmu existovali aj mládežnícke údernícke akcie, na ktoré mladí ľudia odchádzali dobrovoľne pracovať – budovať svoju krajinu. No, počas jedného mesiaca, koľko pobudli v pracovných táboroch, nielenže budovali krajinu, ale budovali aj seba a svoju osobnosť. Učili sa tvrdo pracovať, vydržať, zvykali si na disciplínu, naučili sa vážiť si robotu, svoju a cudziu...O tom bola aj naša údernícka práca. Veľa sme dali, ale veľa sme sa aj naučili. „Bez práce, nieto koláče." Nech žije 1. máj a práci zdar!

 

Katarína a Martin Pucovskovci

 

Katarína a Martin Pucovskovci

 

Počas uplynulých 15 rokov bolo veľmi málo takých dní kedy sme v nočných hodinách nespustili nový článok. Prečo v nočných hodinách? Lebo sme tú prácu robili po pracovnom čase, v čase, ktorý nám mal byť časom oddychu. Namiesto spánku alebo sedenia pred TV, radšej sme pracovali. Dobrovoľnícky. Peniaze sme si od nikoho nepýtali, vyjmúc Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý nás už roky podporuje. Aj v tomto roku nám je schválených 1200 e. Za tú pomoc sme ÚSŽZ nesmierne vďační. Je to však podpora, ktorá sa použije predovšetkým na každoročné zakúpenie hostingu a domény, internetového priestoru, na kúpu a údržbu technického vybavenia, na cestovné a telefonické trovy...

Dekáda a pol ubehla. Čas je neúprosný a roky nás stále viac tlačia. Už tú robotu nedokážeme robiť tak hravo ako voľakedy. Znamená to, že treba spomaliť tempo. To, čo sme doteraz ambiciózne chceli robiť: objektívne informovať o živote a problémoch dolnozemských Slovákoch, šíriť obzory a vzdelávať, podporovať dobré iniciatívy a spolupatričnosť, odsudzovať nevraživosť...to si vyžaduje zápal, ktorý však u človeka s vekom chabne. Ak teda niektorý večer nespustíme článok veďte, že sme potrebovali oddych. No, ak sledujete našu facebookovú stránku https://www.facebook.com/kulpin.net – tam stále nájdete krátke správy a mnoho fotografií.

O nás viac TU: https://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10230-10-rokov-www-kulpin-net

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články