ZLATÁ BRÁNA...

V Kysáči...
 
ZLATÁ BRÁNA...
 
... otvorená, zlatým kľúčom podoprená...
 
Pre ctiteľov detského folklóru posledný júnový víkend aj toho roku odznie v znamení Detského folklórneho festivalu Zlatá brána. Kulisy rozprávkového zámku sú vystavané ešte pred niekoľkými dňami a organizátori tohto veľkolepého podujatia tvrdia, že je všetko pripravené a žeby sa detské kolo mohlo roztočiť.
 
1
 
Festivalovým programom je piatkový deň spravidla rezervovaný pre výstavy. Toho roku sú nainštalované až tri - v predškolskej ustanovizni Lienka Miroslav Pavlovič vystaví detské ilustrácie, na Základnej škole Ľudovíta Štúra sa predstaví detský časopis Zornička, kým ženský spolok svoje snahy v zachovávaní ľudového dedičstva prezentuje v Roľníckom družstve, prostredníctvom výstavy Konope, konope, zelené konope.
 
Javisko Zlatej brány vo večerných hodinách bude patriť divadelníkom z Nového mesta nad Váhom, ktorí sa predstavia bábkovým divadlom Princezná Kukulienka.
 
Sobota doteraz vždy patrila hosťujúcim súborom zo Slovenskej republiky. Keďže tieto účasť, z oprávnených dôvodov zrušili, rozprávkový zámok bude zajtra patriť predovšetkým Deťom, ochrancom tradície, zoskupeným v roztancovanom kole príslušníkov národov a národností žijúcich v našej krajine, ktorí sa predstavujú pod spoločným menom Djeram.
 
Festivalový program vyvrcholí v nedeľu gala koncertom, so začiatkom o 16 hodine. Otvorí ho najlepšia strelkyňa Srbska v kategórii kadetiek, kysáčanka Ivana Kreková.
 
Predstavitelia 20. domácich prostredí ako aj hostia zo susedného Stepanovićeva a chorvátskeho Iloku, nacvičené tanečné, spevácke a hudobné body predvedú v jednej programovej časti. Vystúpenia bude sledovať odborná porota v zložení Anna Medveďová, Vlasta Vinkovičová a Ervin Malina. Súbor, ktorý získa najvyššie ocenenie bude odmenený účasťou na festivale v Dulovciach, v Slovenskej republike.
 
V prípade nečasu gala koncert nebude na otvorenom, ale krytom javisku Kultúrno informačného strediska KIS-Kysáč.
 
Zuzana Peťkovská
 
2
 
3
 
4

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články