30 rokov Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí Univerzity Mateja Bela

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici si dňa 17. 10. 2023 v aule Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici pripomenula 30. výročie založenia svojho Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Slávnostné otvorenie medzinárodnej konferencie Dolnozemskí Slováci ako téma spoločenských vied na Slovensku sa konalo za prítomnosti rektora UMB v B. Bystrici doc. Vladimíra Hiadlovského, ďalších akademických funkcionárov univerzity, zástupcov spolupracujúcich organizácií a predstaviteľov krajanských organizácií. K prítomným sa prihovorila vedúca Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí Zuzana Drugová, ktorá vyzdvihla rôznorodosť vzdelávacích aktivít, ktoré Metodické centrum za 30 rokov svojej činnosti pre krajanov zorganizovalo. Na slávnostnom otvorení konferencie sa zúčastnil aj predseda ÚSŽZ Miloš Koterec.

 

30 rokov Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí Univerzity Mateja Bela

 

V rámci slávnostného otvorenia konferencie udelil rektor UMB v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský ocenenia za dlhoročnú spoluprácu predstaviteľom spolupracujúcich organizácií a zástupcom krajanov za ich dlhoročný prínos v prospech zachovania slovenských minorít, ako aj ďakovné listy spolupracovníkom za ich dlhodobý prínos v organizácii spoločných projektov. Zo zástupcov krajanských komunít ocenenie dostali: Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku, Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, Slovenské kultúrne centrum Našice z Chorvátska, Spolok Slovákov v Poľsku a Zakarpatská kultúrno-osvetová organizácia slovenských žien "Dôvera" na Ukrajine.

Viac TU: https://www.uszz.sk/30-rokov-metodickeho-centra-pre-slovakov-zijucich-v-zahranici-univerzity-mateja-bela/

Aktivity Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí Univerzity Mateja Bela možno sledovať aj na ich facebookovej stránke: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067120602284

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články