K Petrovským dňom 2024

Tradičné piatkové výstavné podujatie Združenia petrovských výtvarných umelcov Petrovské pohľady sa uskutočnilo v rámci Petrovských dní šestnástykrát a na ňom, v tomto roku 2024, svoje najnovšie práce vystavilo 24 výtvarníkov z Petrovca, Kulpína, Hložian, Maglića, zo Selenče, z Báčskej Palanky, Rumenky, ale aj zo Slovenska, z Nemecka a Veľkej Británie. V piatok popoludní v Knižnici Štefana Homolu usporiadali ešte dve podujatia: tematickú výstavu Flóra 24 Spolku filatelistov Báčsky Petrovec a premiéru románu Tabity Pearl Milujem...z iného sveta.

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

Na výstave Petrovské pohľady 16 dominujú olejomaľby a maľby akrilovými farbami. K výstave pár slov povedali predsedníčka združenia Mária Struhárová, podpredseda Savo Spremo a pokladníčka Tatiana Milina Turanová. Širšie o vystavených dielach hovoril výtvarný kritik Vladimír Valentík a výstavu otvoril predseda Rady Miestneho spoločenstva Báčsky Petrovec Ján Lačok. Otvárací ceremoniál kolektívnej výstavy Petrovské pohľady 16 spevom spestrila mužská spevácka skupina KUS Petrovská družina pod vedením Ondreja Maglovského. Tentoraz expozíciou dominujú zvieracie motívy a to nie iba kone, ktoré už vnímame ako maliarsku zvyklosť, ale aj rôzne iné domáce a divé, dravé tvory zo zvieracej ríše. Je tu aj bohaté spektrum vtáctva. Portrétnou tvorbou sa tentoraz, okrem Branislava Galamboša, predstavil aj Miro Horvát a to vydarenou podobizňou Indiána. Záujem publika vzbudili aj dva obrazy Sabíny Tatliakovej zo Selenče, ktorá vypracovala reprodukcie dvoch svetoznámych maliarov s novou výtvarnou technikou pomenovanou pixel art, ktorá si vyžaduje veľkú trpezlivosť. Do tejto výstavy svojimi prácami prispeli i deti z Predškolskej ustanovizne Včielka – skupina Motýliky.

 

Foto Cifra media

 

Foto Cifra media

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

K Petrovským dňom 2024

 

Spolok filatelistov Báčsky Petrovec tentoraz usporiadal tematickú výstavu Flóra 24. Prítomných na vernisáži privítala riaditeľka knižnice Vesna Valihorová Filipovićová a o výstave hovoril predseda Spolku filatelistov Ondrej Zahorec. Aj túto výstavu otvoril predseda Rady Miestneho spoločenstva Báčsky Petrovec Ján Lačok a na flaute zahral Martin Pintír.

Spolok filatelistov pri príležitosti tejto výstavy vydal aj príležitostnú obálku s príležitostnou pečiatkou, ktorá bola v piatok v úradnom použití na petrovskej pošte. Výstava potrvá do 31. mája 2024.

 

Foto Cifra media

 

Foto Cifra media

 

Foto Cifra media

 

Po knižnej premiére románu Tabity Pearl, alias Tatiany Grofovej v Banskej Bystrici srbská premiéra tejto knihy sa uskutočnila v Knižnici Štefana Homolu v Báčskom Petrovci v rámci piatkového programu Petrovských dní. Kniha je dvojrečová a je to prvá tohtoročná kniha vydaná Slovenským vydavateľským centrom v Petrovci v spolupráci s vydavateľom zo Slovenska. Preklad do slovenčiny urobila mladá študentka slovenčiny Alexandra Muhová.

Kniha je pre čitateľov, ktorí ocenia dvojjazyčnosť v jednom vydaní (zmiešané rodiny, výučbový materiál), ale i pre čitateľa, ktorý sa rád začíta v slovenskom jazyku do romantického deja naplneného láskou medzi mužom a ženou, láskou k rodičom i k Bohu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články