Predslávnosťové dni v Kulpíne 2009 – nedeľa

Predslávnosťové dni v Kulpíne 2009 – nedeľa
 
pdvk2009
 
Predpoludňajší program sa začal na strelnici Poľovníckeho domu súťažou poľovníkov v streľbe do hlinených holubov
 
pdvk2009
 
V areály novovybudovaného poľovníckeho objektu paralelne prebiehala i druhá súťaž. Až 16 celkov súperilo o titul najlepších kuchárskych majstrov vo varení kotlíkového paprikáša
 
pdvk2009
 
Dymilo sa pod kotlíkmi a asi aj pod klobúkmi. Na asi 34 stupňov všade vrelo
 
pdvk2009
 
Odmeny a poháre čakali na tých najlepších strelcov a kuchárov. Ale, šport je šport a v ňom platí aj to zlaté pravidlo: dôležité je účinkovať. Účinkujúcich ako aj pomocníkov, pozorovateľov, návštevníkov, labužníkov, zvedavcov...bolo skutočne hojne
 
pdvk2009
 
Klub poľnohospodárov zorganizoval vedľa Poľovníckeho domu výstavu traktorov...
 
pdvk2009
 
...a keď už tam traktory boli, prečo by sa aj nevyskúšali? Pozemok oproti Poľovníckeho domu kulpínske Miestne spoločenstvo dalo na používanie poľovníkom, takže akurát, pšenica je pozvážaná a poľovníci „dovolili“ skúšobnou orbou strnisko aj zorať
 
pdvk2009
 
Šachový klub z Kulpína tradične v rámci PDvK usporiada šachový turnaj
 
pdvk2009
 
Prístrešok Rybárskej chaty vedľa kanála, šachistom poskytol príjemné ovzdušie nielen na zmeriavanie si šachových poznatkov ale aj na relaxáciu a kamarátenie
 
Slovenská evanjelická a.v cirkev z Kulpína sa od samotného začiatku aktívne zapojila do organizovania PDvK. V predpoludňajších hodinách v chráme Božom tradične prebiehajú príležitostné služby Božie a v popoludňajších hodinách v priestore kulpínskej fary býva vernisáž obrazov kulpínskej výtvarnej skupiny KEBY.
 
Tím najmladším sa tiež vyhradil priestor v kulpínskom predslávnosťovom podujatí. Predškolská ustanovizeň Včielka Kulpín pre tohtoročné kulpínske hody prichystala detské divadielko Cvrček a mravce a žiaci a mládež DFS Bažalička Kulpín a DFS Čerpotok Rumunsko prvú časť večerného kultúrno-umeleckého programu v Poľnohospodárskom múzeu. Náplň druhej časti večerného koncertu bol zverený FS KUS Zvolen Kulpín.
 
Organizátor podujatia - MOMSJ z Kulpína, ani tohto roku neupustil od zabehanej praxe záver PDvK osláviť ľudovou veselicou.
 
Predsvečanosni dani u Kulpinu 2009
 
Najveće okupljanje Slovaka na ovim prostorima - Slovačke narodne svečanosti, održaće se sledećeg vikenda u Bačkom Petrovcu.
 
Nedelju dana pre njih organizuju se „Predsvečanosni dani u Kulpinu“.
 
Jučerašnji dan ove dvodnevne manifestacije je otvoren sportskim program- takmičenjem pionira u sportskom ribolovu. Kulturno – umetnički program je počeo u predvečernjim satima i to promocijom najnovijeg izdanja kulpinskog matičnog časopisa. On je posvećen 140- oj godišnjici rodjenja arhitekte europskih razmera rodom Kulpinčanina Michala Milana Harninca. Medju oko 350 velikih gradjevina ovog archietekte, spadaju i pravoslavne crkve u Novom Sadu i Sent Andreji. U večernjim satima u arealu dvorca Dundjerski je sledio muzičko – folklorni program, a posle njega degustacija vina Udruženja vinara i vinogradara iz Kulpina.
 
Današnji program su započeli lovci i to sa dva paralelna takmičenja: gadjanju glinenih golubova i kuvanju paprikaša. Takmičili su se i šahisti a u Evangeličkoj crkvi je upriličeno prigodno svečano bogosluženje U crkenim prostorijama takodje je otvorena izložbu slika kulpinskih autora. U parku dvorca Dundjerski dečji kulturno-umetnički program je na programu u 18 sati a u 20 sati sledi Veče slovačkih narodnih pesama i igara.
 
Dvodnevna manifestacija u Kulpinu Predsvečanosni dani u Kulpinu, završava narodnim veseljem.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články