Možnosti hospodárskej spolupráce medzi Slovenskom a Srbskom

Možnosti hospodárskej spolupráce medzi Slovenskom a Srbskom
 
Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes v Belehrade po stretnutí s prezidentom Srbska Borisom Tadićom zopakoval podporu Slovenska v integračných snahách Srbska stať sa členom Európskej únie. Podľa Tadića Srbsko sa bude snažiť stať sa členom únie ešte v roku 2014. V krátkom čase by sa mala odmraziť aj dočasná obchodná dohoda únie so Srbskom a následne by Srbsko podalo aj oficiálnu kandidatúru na členstvo v únii. Práve v prístupovom procese Tadić očakáva pomoc Slovenska, ktoré sa urýchleným tempom dokázalo začleniť do Európskej únie.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Prezident Ivan Gašparovič počas tohtoročnej júnovej návštevy Srbska, navštívil aj kovačickú a báčskopetrovskú obec (FOTO Ján Špringeľ)
 
Počas dnešných rozhovorov v Belehrade prezidenti Ivan Gašparovič a Boris Tadić vyzdvihli, že sú ešte veľké možnosti zveľadenia hospodárskej spolupráce. Celková hodnota priamych zahraničných investícií Slovenska do Srbskej republiky od roku 2000 do roku 2008 bola 67,692 mil. USD. Podľa týchto údajov sa Slovensko nachádza na 17. mieste medzi najväčšími investormi v Srbsku. Medzi najväčšie investície patrí kúpa spoločnosti GOŠA-Továreň koľajových vozidiel. ŽOS Trnava kúpila spoločnosť GOŠA -Továreň koľajových vozňov za 1,8 mil. eur a investičný plán bol v hodnote dva mil. eur. V budúcnosti sa očakáva hospodárska spolupráca predovšetkým v oblasti energetiky a vodohospodárstva.
 
Dnes v Belehrade minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek a minister energetiky Srbska Petar Škundrić podpísali Protokol o rozšírení ekonomických stykov v oblasti energetiky. Prispieť by mal k zvýšeniu možností slovenských podnikov uplatniť sa na srbskom trhu. Obaja ministri považujú spoluprácu v oblasti baníctva a energetiky za veľmi významnú, lebo práve od nej očakávajú v Srbsku významné investície.
 
Medzi možné oblasti aktívnejšieho uplatnenia slovenských podnikov sa v protokole spomína napríklad vybudovanie zásobníkov zemného plynu na území Srbska. Ako vyzdvihol srbský premiér Mirko Cvetković na hospodárskom fóre slovenských a srbských podnikateľov, práve Slovensko patrí medzi lídrov v Európe v skúsenostiach pri výstavbe a prevádzkovaní zásobníkov a preto je celkom logické, že šancu v Srbsku majú práve slovenské podniky. Z plánovaných investícií v Srbsku, zaujímavých pre slovenských podnikateľov, sú aj výstavba elektrárne paroplynového cyklu v Novom Sade, vybudovanie magistrálneho plynovodu na trase Aleksandrovac- Novi Pazar, ako aj výstavba veterných elektrární a dodávka moderných technológií na ťažbu uhlia v hlbinných baniach. Uvádza tlačová agentúra SITA.
 
Prezident SR Ivan Gašparovič zajtra ukončí pobyt v Srbsku návštevou Vojvodiny.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články