SLOVAK AID: V Srbsku vyjdú európske manuály politík

SLOVAK AID: V Srbsku vyjdú európske manuály politík
 
Projekt vydávania príručiek o poľnohospodárstve, životnom prostredí, obchode, spravodlivosti, slobode a bezpečnosti a energetike podporil Slovak Aid sumou takmer 126-tisíc eur.
 
V priebehu jeden a pol roka vyjde so slovenskou pomocou v Srbsku päť európskych manuálov politík. Tieto majú zlepšiť informovanosť o eurointegrácii. Pre agentúru SITA to povedal jeden z editorov a prezident Fóra medzinárodných vzťahov Európskeho hnutia v Srbsku Milan Simurdić.
 
"Slovenské informácie o európskej integrácii sú v Srbsku veľmi cenené. Mali ste podobné problémy. Podobné príručky v Srbsku nie sú," povedal na adresu projektu, ktorý podporil Slovak Aid sumou 125 581 eur.
 
Projekt si kladie za cieľ vytvorenie životaschopnej platformy na poskytovanie pravidelných, aktuálnych a objektívnych informácií o špecifických a konkrétnych aspektoch srbskej integrácie do Európskej únie. Chce osloviť čo najviac ľudí, ktorí sa angažujú v procese - vo vyjednávaniach, legislatíve, vláde, akademickej obci aj médiách, vysvetlil Simurdić.
 
Každý z manuálov by mal vyjsť v náklade asi 500 kusov a mal by mať najviac 200 strán. Publikácie vybrali podľa dôležitosti témy pre Srbsko a podľa komplexnosti politík. Začínajú energetikou a pokračovať budú poľnohospodárstvom, životným prostredím, obchodom, spravodlivosťou a slobodou a bezpečnosťou. V každej z piatich oblastí vysvetlia odborníci aktuálnu európsku politiku, vymenujú a vysvetlia európske štandardy a ich stupeň začlenenia do národnej legislatívy, už existujúcu harmonizovanú právnu normu a zoznam úloh s časovým rámcom. V každej oblasti pripoja aj slovenskú časť, kde uvedú, ako si naša krajina počínala v procese a akým prekážkam čelila. Nakoniec pripravia aj slovník k problematike v srbčine, vysvetlila editorka Tanja Mišćević.
 
Manuály by mali byť písané veľmi jasne a výstižne, aby nevznikli žiadne nedorozumenia a boli jednoduché na pochopenie ich obsahu aj krokov, ktoré Srbsko čakajú. Ak bude dobrá odozva, chceli by editori pokračovať vo vydávaní manuálov aj naďalej.
 
SITA

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články