Martinské matičné slávnosti

4. – 8. augusta 2010 v Martine SR
 
Martinské matičné slávnosti
 
Dnešný, prvý deň tohtoročných matičných osláv sa nesie v znamení storočnice narodenia Stanislava Mečiara. Táto kontroverzná postava nadlho upadla do zabudnutia, lebo ideologicky limitovaný komunistický režim ju predstavoval iba účelovo, torzovite a výlučne negatívne. V ťažkých vojnových časoch sa Stanislav Mečiar postavil na „nesprávnu“ stranu radikálneho ľudstva, prečo aj musel znášať trpký osud vyhnanca. Emigroval do Argentíny.
 
foto
 
Život a dielo Stanislava Mečiara nie je našej verejnosti príliš známe. Avšak v Argentíne bol stále činný, takže po ňom zostali knižné monografie, stovky štúdií, tisícky článkov...Píše v biografickej knihe Život a dielo Stanislava Mečiara PaedDr. Pavol Parenička, CSc.
 
Dnes predpoludním, v rámci Martinských matičných slávností 2010 bola usporiadaná porada Život a dielo Stanislava Mečiara literárneho vedca, publicistu, kultúrneho pracovníka, organizátora exilového života, referenta a tajomníka MS, redaktora časopisov Slovensko a Slovenské pohľady a v popoludňajších hodinách na martinskom cintoríne uložili jeho telesné pozostatky dovezené z Argentíny.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články