Dni Slovákov v Chorvátsku

Dni Slovákov v Chorvátsku
 
Dnes o 18:00 sa v Soľanoch v Chorvátsku začnú Dni Slovákov v Soľanoch. Podujatie podporili Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, obec Vrbanja, Rada pre národnostné menšiny ChR a Matica slovenská Soľany. Nasledujúce sviatky Slovákov v Chorvátsku Dni slovenskej kultúry v Chorvátsku sa usporiadajú v dňoch 2.-5. septembra v Rijeke.
 
foto
 
Program sa začne slávnostným otvorením vo štvrtok 2. septembra o 18:00 na rijeckom Filodrammatica Korzo. Vystúpi spevácka skupina Slovenka z Rijeky a spevom a hrou na harmonike sa predstaví Daniel Zemančík, riaditeľ ČUMS v Martine. Na sledovať budú vernisáže ,,Slovenská duchovná Amerika v rokoch 1935-1936“, otvorenie výstavy a DVD prezentácie o J.C.Hronskom – „Tvorivo kráčať žitím“ pri príležitosti 50. výročia smrti Jozefa Cígera Hronského, o čom sa zmieni. Ľubomír Kráľovanský, riaditeľ IUMS v Martine a výstavy „Mozaika okamihov“ autorky Eriky Fajnorovej. Spomienku na Slovákov, ktorí odišli do sveta z rijeckého prístavu sprítomnia M.Gržinić a PhDr.S.Bajaník. Na svete je veľa riek, ale Rijeka je len jedna, - vyzdvihol ešte v minulom roku na ukončení Dní slovenskej kultúry Stanislav Bajaník z MS a Krajanského múzea v Bratislave podotknúc, že z tohto prístavného mesta na pobreží Jadranu do sveta odchádzali lodnou dopravou Slováci už v minulých storočiach. Prístav Rijeka bol poslednou „štáciou“ – zástavkou na ceste za prácou, blahobytom, novým životom, snom o šťastí...
 
V tohtoročnom programe Dní slovenskej kultúry v Rijeke je zaplánovaná i DVD projekcia filmu ,,Za Slovákmi od New Yorku po Mississippi“, predstavenie remeselníka drotára Róberta Hozáka ako aj výrobcu hudobných nástrojov Ľuboša Paricku zo Slovenska. V kultúrno-umeleckom programe vystúpia FS Bystričan z Považskej Bystrice zo Slovenska a SKD MS Josipovac z Chorvátska. S divadelným predstavením ,,Už sú všetci v jednom vreci“ sa predstaví Slovenský kultúrno osvetový spolok z Erdevíka. Erdevíčania sa tiež postarajú aj o ponuku starých slovenských špecialít.
 
V Rijeke, na Dňoch slovenskej kultúry v Chorvátsku sa vlani predstavila s programom FS Erdevík – mužská a ženská spevácka zložka a tanečníci. Slovom, piesňami, tancom, zvykmi i vtipnými prekáračkami sprostredkovali minulosť Slovákov v tomto prostredí ale i vo Vojvodine. Nebola to náhoda, pretože v Rijeke sa k svojim koreňom hlási štvrtá generácia potomkov z Erdevíku. Ale v Rijeke už roky žijú aj súčasníci, ktorí sa sem prisťahovali z Vojvodiny a stretávajú sa v komunite, ktorú spája vzťah k slovenským predkom, tradičné zvyky, jedlá, piesne i slovenská reč.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články