Vladimír Skalský s vojvodinskými Slovákmi

Vladimír Skalský s vojvodinskými Slovákmi
 
Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský dnes večer krátko navštívil Kulpín. V budove KUS Zvolen sa stretol s predstaviteľmi niektorých inštitúcií, spolkov a združení, ktorí ho poinformovali o svojej činnosti. Ústrednou témou rozhovorov boli granty a možnosť získania pomoci od Vlády SR na rekonštrukciu budovy KUS Zvolen.
 
foto
 
Vladimír Skalský prítomných tiež poinformoval o aktivitách SZSZ a v konštruktívnom rozhovore s hostiteľmi, spoločne vyhľadávali možnosti prehlbovania spolupráce medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí a materskou krajinou.
 
Návšteva Kulpína nasledovala na záver celodennej obchôdzky inštitúcií Slovákov v Novom Sade. V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa zúčastnil na prezentácii Elektronická databáza kultúry vojvodinských Slovákov.
 
Predseda SZSZ sa v Srbsku zastavil na spiatočnej ceste z Rumunska, kde sa zúčastnil na festivale Cez Nadlak je... a konferencie evanjelikov.
 
Viac o SZSZ vyberáme z http://www.szsz.sk/
 
Slováci z celého sveta, ktorí sa v júli roku 2002 zišli v Bratislave na stálej konferencii "Slovenská republika a zahraniční Slováci", dali hlavy dohromady a dohodli sa, že na to, aby mohli účinne a s plnou váhou slova prehovoriť, musia mať nástroj. Nástroj takpovediac svetový, čiže organizáciu Slovákov žijúcich a pôsobiacich po celom svete. Organizáciu, ktorá ich spojí v snahe byť užitoční sebe aj svojmu milovanému Slovensku, a ktorá im vytvorí predpoklady pre účinnú spoluprácu a vzájomnú komunikáciu. Organizáciu, ktorá dokáže prehovoriť spoločným hlasom, napriek rôznorodému historickému, politickému či náboženskému zafarbeniu jej členských subjektov a bez ohľadu na to, kedy tieto Slovensko opustili a v ktorú stranu sveta sa vydali.
 
Nuž, teda tak a preto vzniklo Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Členmi sú slovenské spolky pôsobiace v zahraničí, ale aj osobnosti slovenskej diaspóry, ktoré váhu svojho slova využívajú v prospech Slovenska aj mimo krajanských organizácií.
 
Skutočnosť, že SZSZ sa r. 2004 stala členom európskej organizácie „Európania vo svete“ (ETTW) svedčí o tom, že dosiahnutie našich cieľov vidíme nie v izolovanom konaní, ale v zapojení sa do celoeurópskeho hnutia účinnej ochrany a podpory diaspóry Európanov, čiže aj nás Slovákov, na celom svete.

Komentárov  

-1 #1 Neorkradajte nas paraziti zahr.Slovacislovensky narod 2010-12-25 10:49
Naklep na webe;Marnotratni zahranicni Slovaci. :!:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články