Južná hranica slovenskej kultúry

Oslavy 240. výročia príchodu Slovákov do Starej Pazovy
 
Južná hranica slovenskej kultúry
 
V Pazove počas troch oslavných dní otvorené boli štyri výstavy, uskutočnené tri koncerty, predstavené dve knihy a nové číslo časopisu Aurora, predvedené jedno divadelné predstavenie a úspešne bol zorganizovaný aj jarmok. V rámci osláv sa uskutočnili sa slávnostné služby Božie, druhá schôdza NRSNM a podpísaný bol protokol o zabezpečení prostriedkov z pokrajinského rozpočtu na rekonštrukciu Slovenského národného domu.
 
foto
 
Z otvorenia etno výstavy foto A. Lešťanová
 
Ústredná oslava sa začala podvečer v piatok 24. septembra, keď v Slovenskom národnom dome predseda obce Goran Jović otvoril etno výstavu. V príhovore Jović dal dôraz na spolunažívanie v multietnickom prostredí. Etno výstavu ako aj príležitostný hudobno - poetický program pripravilo Združenie žien.
 
V pásme Pazova osobne sa pokračovalo v predsieni divadla otvorením výstavy obrazov staropazovského akademického maliara Pavla Popa. Výstavu otvoril Miroslav Demák a o maliarovi hovoril aj Alexander Bako, riaditeľ Strediska pre kultúru.
 
Nasledovali premiéra, časopisu Aurora euro ako pohľad do Europy o čom hovoril redaktor Jaroslav Litavský a knihy Slovenská nárečová lexika v Starej Pazove, Anny Marićovej , ktorú predstavil Miroslav Demák a samotná autorka. Literárne pásmo popretkávané bolo hudbou orchestra Akordeón z Bratislavy. Prvý deň osláv sa zakončil najlepším ochotníckym divadelným predstavením v Srbsku, inscenáciou Keď vejú jarné víchre, Vladimíra Hurbana Vladimírova v réžii Miroslava Benku. Na tento spôsob sa zaznamenalo aj 60. výročie od smrti VHV-ho.
 
foto
 
Foto Željko Čapeľa
 
Druhý deň osláv sa začal predpoludním, pásmom V tej Pazove na pľaci na námestí dr. Zorana Djindjića. Hostí z lokálnych samospráv Púchova a Nitry, predstaviteľov pokrajinských orgánov, Staropazovčanov žijúcich v Bratislave a početných divákov pozdravil predseda obce Goran Jović a predseda Organizačného výboru osláv dr Mišo Filip. Gratuláciou a príhovorom sobotňajšie pásmo otvorila Anna Tomanová Makanová, predsedníčka NR SNM a podpredsedníčka Výkonnej Rady APV. V kultúrno umeleckom programe, ktorý trval do 16. hodiny účinkovali okrem detskej tanečnej skupiny a FS Klasy SKUS-u Jana Čmelíka aj folklórny súbor KUS-u Branka Radičevića, mestský tamburášsky orchester, folklórny súbor Dukát, orchester Akordeón a známy spevák ľudových piesní Ján Ambróz zo Slovenska. Na jarmoku sa ručnými prácami a kuchárskými špecialitami predstavili združenia žien nielen z Pazovy ale aj z Boľoviec, Dobanoviec, Kysáča, Padiny, Kaovačice, Aradáča, Nového Sadu, Sriemských Karloviec a Indjije.
 
foto
 
Z koncertu Jána Ambróza foto Z. Kožiková
 
Kým na námestí prebiehal program v sieni zhromaždenia sa konala druhá schôdza nového zloženia NRSNM. Po takmer trojhodinovej práci schválili nový Štatút a Rokovací poriadok zosúladený s novým Zákonom o národnostných radách. Z rokovacieho programu bola stiahnutá voľba predsedov a podpredsedov Výborov a Výkonnej rady, o čom sa bude rokovať na tretej schôdzi v Jánošíku.
 
Pred zasadnutím NRSNM podpísaný bol protokol o udelení dva a pol milióna dinárov z pokrajinského rozpočtu na zakončenie rekonštrukcie Slovenského národného domu. Protokol podpísali Milorad Djurić, pokrajinský tajomník pre kultúru a dr Mišo Filip, predseda Rady miestneho spoločenstva Stará Pazova. Gratulujúc k oslave Milorad Djurić poznamenal, že pokrajinské orgány a republikové ministerstvo pre ľudské a menšinové práva dbá aby sa špecifickosť rozličných kultúr vo Vojvodine aj naďalej pestovala a rozvíjala.
 
foto
 
Foto Željko Čapeľa
 
V sobotu predvečer v galérii Strediska pre kultúru otvorená bola ďalšia významná výstava, ktorou sa súbežne aj začala ôsma výtvarná sezóna tejto galérie. Ide o spoločnú výstavu obrazov šiestich staropazovských akademických maliarov: Miry Brtkovej, Pavla Popa, Jozefa Klátika, Jána Agárského, Marjana Karavlu a Martiny Karavlovej Hlodovej. Výstavu otvoril Vladimír Valentík, výtvarný kritik, ktorý výstižne hovoril o umeleckej tvorbe maliarov a poznamenal, že Stará Pazova nielenže má najviac akademických maliarov, ale že ich umelecké diela patria k špičke vojvodinského maliarstva. Maliarov predstavil aj Alexander Bako.
 
V programe osláv sa pokračovalo v Slovenskom evanjelickom kostole organovým koncertom študenta bakalárských štúdií Janka Siromu z Kovačice a premiérou zborníka prác z vlaňajšieho sympózia o prvom biskupovi v Srbsku Adamovi Verešovi. Nábožné piesne zaspieval spevácky zbor Tília a predstavil sa aj orchester Akordeón z Bratislavy. Po koncerte na starej fare otvorená bola výstava Biblií a iných vzácnych historických kníh pod názvom Pohľad do minulosti, ktorú pripravila zborová archivárka Katarína Verešová so spolupracovníkmi. Touto výstavou je doplnená výstava Tranoscií, ktorá sa polovicou septembra po prvýkrát z Národnej knižnice z Martina dostala do Vojvodiny.
 
Druhý deň osláv sa zokončil ešte jedným vinikajúcim koncertom, ktorý v divadelnej sále predviedol známy interprét ľudových piesní zo Slovenska – Ján Ambróz a orchester Borovienka. V rámci pásma Jablčko v koľaji vystúpili aj afirmovaní staropazovskí speváci Jana Kubečková - Vukovićová, Boris Babík a Jaroslava Vršková.
 
foto
 
Foto A. Lešťanová
 
Trojdňové ústredné oslavy pri príležitosti 240. výročia príchodu Slovákov do Starej Pazovy sa zakončili v nedeľu slávnostnými službami Božími v Slovenskom evanjelickom kostole. Slávnostnú kázeň pripravil dôstojný pán biskup Slovenskej evanjelickej cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský za pomoci seniora sriemskeho velebného pána Jána Vinkoviča, zborových farárov z niekoľkých cirkevných zborov a bývalého pazovského farára Jána Baláža, toho času žijúceho na Slovensku. Slávnostných služieb Božích sa zúčastnili aj početní hostia zo spoločensko – politického a kultúrneho života Slovákov vo Vojvodine a zo Slovenska, ako aj farári pravoslávnej a rímskokatolickej cirkvi z obce a predstavitelia lokálnej samosprávy, ktorých uvítal vznešený pán farár staropazovský Igor Feldy. Gratuláciou k významnému jubileu, okrem pravoslávneho a katolíckeho farára, sa prihovorila aj Katarína Melegová - Melichová, predsedníčka Matice Slovenskej v Srbsku a prečítané boli aj blahoprajné telegramy bývalého farára Pavla Andrášika a Vilmy Prívarovej, z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. K slávnostnej náplni bohoslužieb duchovnými pesničkami prispeli komorný zbor Zvony zo Selenče, zbor Tília zo St.Pazovy, huslistka Anna Zlochová a organista Janko Siroma z Kovačice. Po slávnostných službách Božích cirkevní hodnostári, hostia a veriaci sa presťahovali do farského dvoru, kde sa prihovoril dôstojný pán biskup Samuel Vrbovský a všetci spolu, tak ako pred 240. rokmi naši predkovia - pod otvoreným nebom zaspievali nábožné piesne. Hostia si potom obzreli aj novú farskú budovu a na starej fare výstavu Tranoscií zo Slovenska, doplnenú výstavou Biblií a iných vzácnych kníh pod názvom Pohľad do minulosti. Generálnym patrónom osláv bolo zhromaždenie obce Stará Pazova, zlatý sponzor Národnostná rada a niekoľko programov finančne podporil aj Ústav pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
 
foto
 
Ján Materák, Goran Jović a Miroslav Demák (Foto www.starapazova.eu)
 
V utorok, po skončení oficiálnych osláv, najstaršieho Staropazovčana 98- ročného Jána Materáka, ktorý žije na Slovensku a ktorý tiež bol na oslavách, spolu s Miroslavom Demákom prijal predseda obce Goran Jović a v utorok podvečer delegácia cirkevníkov a spolkárov navštívila hrobku Vladimíra Hurbana Vladimírova a vzdala úctu farárovi a dramatikovi, lebo práve 28. septembra bolo 60. výročie od jeho úmrtia.
 
Anna Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články