Po treťom pokuse NRSNM kompletná

Po treťom pokuse NRSNM kompletná
 
V 200 ročnom Jánošíku sa uskutočnilo tretie zasadnutie nového zloženia NRSNM. Väčšina, ktorú tvoria predstavitelia z listiny Anny Tomanovej – Makanovej, na všetky čelné pozície vymenovala svojich kandidátov. Opozícia získala iba jedno miesto podpredsedu. Za druhého človeka našej Rady, čiže za svojho zástupcu, predsedníčka si zvolila podpredsedu pre Báčku Vladimíra Valentíka z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Foto Željko Čapeľa
 
V súlade s novým Štatútom schváleným na predchádzajúcej schôdzi, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) bude mať 4 výbory: pre kultúru, vzdelávanie, informovanie a úradné používanie jazyka a písma. Výbor pre spoluprácu s orgánmi lokálnej samosprávy viac nebude existovať, avšak novým orgánom je Výkonná rada. Jej predsedníčkou sa stala Jarmila Ćendićová z Kovačice, ktorá bude mať, podobne ako aj predsedníčka NRSNM, troch podpredsedov. Novinkou sú aj odborní poradcovia a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová si ich zvolila šiestich: podpredsedu Zhromaždenia APV Martina Zlocha , predsedov obcí Kovačica, Petrovec a Pazova Miroslava Krišana, Vladimíra Turana a Gorana Jovića, riaditeľa podniku Slovan Progres zo Selenče Juraja Bocku a biskupa SEAVC Samuela Vrbovského.
 
Predsedovia výborov sú Svetlana Zolňanová zo Selenča (Výbor pre vzdelávanie), Samo Žiak zo Silbašu (Výbor pre informovanie), Annamária Boldocká - Grbićová z Báčskeho Petrovca (Výbor pre kultúru) a Pavel Marčok z Báčskeho Petrovca (Výbor pre úradné používanie jazyka a písma).
 
Finančná správa a rebilancia rozpočtu Rady, aj keď je tiež nanajvýš naliehavá vzhľadom na zvýšenie prílevu prostriedkov do národnostných rád zo štátnej pokladnice, ani tentoraz neprišla na rad. Maďarská národnostná rada, ktorá sa dávnejšie konštituovala, tieto zvýšené príjmy usmernila napríklad na hradenie cestovných trov žiakov.
 
Naše národnostné vedenie akoby neveľmi dbalo o financiách. O tom môže napovedať aj skutočnosť, že až po troch schôdzach napokon zvolili všetky orgány. Ak zhruba za vyše 30 osôb bolo potrebné 3x uhradiť denné mzdy a cestovné trovy, ľahko sa príde k sume zo 300.000 dinárov. A to je iba na konštituovanie. Teda, ešte nič neriešili a už z nášho národnostného rozpočtu minuli peniaze, ktoré by snáď s najhlbšou vďakou privítal každý jeden spolok či združenie na svoju ochotnícku či dobrovoľnícku činnosť.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 Janova J. 2010-10-18 21:13
Hanba, hanba
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 Ej, ej, ej...Guest 2010-10-14 06:02
:confused: Členom NRSNM: na domácu úlohu prečítať Janka Jesenského - Demokrati... Sprvu to sľubne začalo, od nás si brali príklad mnohí, ale ako sa to bude ťahať ďalej, uvidíme. Zdá sa mi, že väčšine je tu hlava vysoko, ... Otočili ste smer, bratia a sestry, najprv Slováci, Slováci! a teraz demokrati, demokrati! Sme hrdí na tých a tie z našich radov na vysokých postaveniach, len pozor, aby sa niekomu nezatočilo v hlave!
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2010-10-13 17:30
:woohoo: Srbija je pred građanskim ratom


www.autonomija.info/.../
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články