ROZUM DO HLAVY - KNIHA DO RUKY

ROZUM DO HLAVY - KNIHA DO RUKY
 
Zhrnutie dojmov z 55. medzinárodného veľtrhu kníh v Belehrade
 
Srbský jazyk konečne dostal pravopisný slovník. Edícia Sto slovanských románov sa pekne rozrastá -román Biele miesta mladej slovenskej spisovateľky Moniky Kompanikovej preložený do srbčiny. Po dvadsiatich rokoch sa konečne znovu legálne vydáva Gabriel García Márquez. Na stánku Slovenského vydavateľského centra boli prezentované tri knihy: antológia Medzi dvoma domovmi, preklad zbierky poviedok Juraja Šebestu Triezvenie a kniha Miroslava Demáka Husle.
 
foto
 
Martin Prebudila, Víťazoslav Hronec, Viera Benkova, Alexander Halvoník a Miroslav Demák
 
Pod heslom Rozum do hlavy, kniha do ruky sa od 25.-31. októbra konal chýrečný, tohto roku 55. belehradský knižný veľtrh. Poznačili ho nespočetný počet nových kníh, množstvo tribún, prezentácii, rozhovorov, stretnutí so spisovateľmi, tisíce návštevníkov a ohromná pozitívna energia. Tentokrát hosťujúcou krajinou bolo Švédsko. Organizátori zachovali vlani uvedenú novú výstavnú koncepciu – v hlavných halách vystavovali výlučne vydavatelia, pokým distribútori a kníhkupectvá sa nachádzali v iných.
 
Srbský jazyk konečne dostal pravopisný slovník (Prometej, Nový Sad), vzácne autorské diela detskej literatúry (Orfelin izdavaštvo, Nový Sad; Kreativni centar, Centar za primenjenu psihologiju, Belehrad) a literatúry pre dospelých (Arhipelag, Stubovi kulture, Belehrad), významných prekladov dosiaľ neprekladaných svetových autorov – medzi nimi nobelovcov, kvalitnú odbornú literatúru (Geopoetika, Clio, Službeni glasnik, Albatros, Belehrad), pravda aj veľké množstvá brakovej literatúry (Laguna, Evro giunti, Alnari, Belehrad, Stylos, Nový Sad). Po dvadsiatich rokoch sa konečne znovu legálne vydáva Gabriel García Márquez (Sezam book), najvýznamnejšie edície zotrvávajú (Srpska kniževna zadruga), začínajú sa vydávať nové (Deset vekova srpske kniževosti, Matica srpska, Nový Sad) pokým edícia Sto slovanských románov sa pekne rozrastá (Arhipelag, Belehrad). Zdá sa, že tohto roku je predsa viac vydaní kníh domácich autorov ako prekladov, a keď ide o preklady aj tu tiež dominujú staršie, žiaľbohu často znetvorené prepracované preklady z chorvátčiny, či srbochorvátčiny, ale určite poteší správa, že sa javia aj prekladatelia, ktorí si trúfnu urobiť nové, originálne a nanajvýš neporovnateľne kvalitnejšie preklady už dávno preložených diel (Zoran Paunović, Predrag Šaponja). Menší vydavatelia sa skôr orientujú na ruskú literatúru, tí väčší- komerčnejší na anglofilskú.
 
Vo vydavateľstve Agora vyšiel ďalší preklad slovenskej beletristiky – román Biele miesta mladej slovenskej spisovateľky Moniky Kompanikovej. Okrem na tomto stánku, slovenská literatúra bola zastúpená aj na stánku vydavateľstva Arhipelag, Slovenského vydavateľského centra a po prvý krát aj na stánku Literárneho informačného centra z Bratislavy. V piatok 29. októbra na stánku Slovenského vydavateľského centra boli prezentované tri knihy: antológia Medzi dvoma domovmi, preklad zbierky poviedok Juraja Šebestu Triezvenie a knihy Miroslava Demáka Husle.
 
O antológii, jej vzniku, význame a obsahu hovorili Alexander Halvoník, riaditeľ LIC-a a Miroslav Demák, pokým svoje verše zaradené do antológii prečítali Viera Benková, Martin Prebudila, Víťazoslav Hronec.
 
foto
 
Juraj Šebesta, Zdenka Valentová - Belićová a Miroslav Demák
 
O knihe Juraja Šebestu, ako aj iných prekladoch slovenskej literatúry, ktoré vyšli v tom istom vydavateľstve hovoril autor knihy a prekladateľka Zdenka Valentová-Belićová. O knihe Husle hovoril Miroslav Demák.
 
Tieto tri knihy boli toho istého dňa predstavené aj v knižnici Dositeja Obradovića v Starej Pazove.
 
Zdenka Valentová - Belićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články