Medzinárodý deň materinského jazyka 2011

Medzinárodý deň materinského jazyka 2011
 
Pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka dnes napoludnie v Ministerstve kultúry Srbska usporiadali tlačovú konferenciu. Venovaná bola zajtrajším oslavám, ktoré organizuje Galéria Babka v Kovačici. Vernisáž Národné a tradičné umenie – umelecké remeslá národnostných a etnických spoločenstiev v Srbsku ako aj predstavovanie Encyklopédie slovenského insitného umenia v Srbsku sa začnú napoludnie v galérii Babka a prebiehať budú pod záštitou ministrov zahraničných vecí Srbska a Slovenska Vuka Jeremića a Mikuláša Dzurindu.
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
Na dnešnej tlačovej konferencii krátko predstavili aj prvú multimediálnu elektronickú Encyklopédiu slovenského insitného umenia v Srbsku. V nej je zahrnutých 60 maliarov počnúc tými najstaršími narodenými v rokoch 1906, 1908 a 1909 Vladimíra Boboša, Márie Malachovej a Jána Sokola, cez tých svetoznámych Martina Jonáša, Zuzany Chalupovej a ďalších, až po najmladších, končiac 19- ročnou Saňou Stvorcovou. Encyklopédia obsahuje tiež i vyše tisíc reprodukcií uvedených autorov.
 
Medzinárodný deň materinského jazyka bol vyhlásený v roku 2000 UNESCO-m a v Srbsku (predtým v ZR Juhoslávii a SČH) prebieha od roku 2001 každého 21. februára v Kovačici. V Srbsku žije vyše 30 národnostných spoločenstiev, ktoré hovoria rovnakým počtom materinských jazykov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články